yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2774
EURO
34,6528
ALTIN
2.413,24
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

TÜRKİYE’NİN EN KÜÇÜK MESCİDİ RESTORE EDİLİYOR

TÜRKİYE’NİN EN KÜÇÜK MESCİDİ RESTORE EDİLİYOR
08.03.2023 17:36
0
A+
A-
  • Fevziye köyünde bulunan Hacı Muratlar Mescidi, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda yapılan tescilin ardından İl Özel İdaresi tarafından restore çalışmalarına başlandı.

..”100 yılı aşkın bir tarih günümüze kadar ulaşmış. Hacı Muratlar Mescidi olarak adlandırılan bu tarihi yapı, ülkenin en küçük mescitlerinden biri olması vasfı ile de çok değerli.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünde bulunan tarihi Hacı Muratlar Mescidi, İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor. Gerekli izinlerin ardından İl Özel İdaresi imkânlarıyla yapılan restorasyonun bir diğer özelliği ise mescidin 100 yaşını geçkin ve Türkiye’nin en küçük mescidi olması dikkatleri çekiyor. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gelen heyet, mescitte incelemeler yaptılar.

Tarihi ve kültürel miraslar gün yüzüne çıkıyor..

Konuyla ilgili konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Hacı Muratlar Mescidi, Bağdadi tekniği ile inşa edilmiş bir mescit. 100 yılı aşkın bir tarih günümüze kadar ulaşmış. Hacı Muratlar Mescidi olarak adlandırılan bu tarihi yapı, ülkenin en küçük mescitlerinden biri olması vasfı ile de çok değerli. İlimizdeki tarihi ve kültürel mirasları ortaya çıkartmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Yeniden ibadete açılacak’..

Mescidin onarım çalışmalarının başladığını söyleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, “Yalova’da bulunan, kültürel ve tarihi değer taşıyan binaların restorasyonu ve korunması amacıyla tespit, tescil ve restorasyon işleri devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Fevziye köyündeki 100 yılı aşkın bir süredir var olan ve Hacı Muratlar Mescidi olarak bilinen tarihi yapının, kültür varlığı olarak tescili için Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurularak, taşınmaz kültür varlığı olarak tescili yapılmıştı. Mescidin restorasyon projeleri kurul tarafından onaylandı. 6 Şubat tarihi itibari ile de onarım aşamasına geçildi. Yapının restorasyonu 10 ayda tamamlanarak, yeniden ibadete açılacak” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.