Haber / Zeynep TAŞTAN
Polat, 29 yıl dan bu yana gerek basılı gerek dijital gerek görüntülü gerek yerel gerekse de ulusal medyada binlerce habere imza attığını, binlerce gazete yayımlayarak, Yalova gibi küçük bir ilde resmi ilan almadan yıllarca kamu görevini gönüllü olarak yerine getirdiğini söyledi. Polat, gazeteciliğin etik kurallarına her daim saygılı ve objektif yayınlar yaptığını belirtti.
‘TÜFEK İCAT EDİLDİ MERTLİK BOZULDU’..
Açıklamasını birçok eleştiriyle sürdüren Polat, “Doğru yazının cezalandırdığı, emek hırsızlığının doruğa ulaştığı, ehliyetsiz, liyakatsiz, merdiven altı yayınların kol gezdiği, ellerine aldıkları birer fotoğraf makinesi ile kurdukları sosyal medya hesapları kanalıyla; halkı tehdit ederek, şantaj yaparak gazetecilik gibi onurlu bir mesleği kirletenlerle yıllar boyunca mücadele etmiş bir gazeteciyim” dedi. Açıklamalarına “Gazetecinin sorunlarını, sıkıntılarını bilen bir emekçi olarak, bu mesleği icra edecek kişilerde, mutlaka diploma aranmalı. Sahada belli bir süre emek sarf ettikten sonra gazetecilik mesleğini kurdukları yayınlar veya hazırda bulunan yayınlarda fikir işçisi statüsünde yapmaları gerektiğine inanıyorum” diye devam eden Polat, şunları söyledi: “Nasıl ki, bir duruşmada bir hakim, bir savcı, bir avukat ehliyet sahibi olduğu için o duruşmada görev alabiliyorsa, nasıl ki bir doktor hastanede ve veya muayenede hastasına bakabilmesi için ehliyet sahibiyse, bir mühendis bir projeye için imza yetkisine sahip olduğu bir diploması varsa, kamuyu, siyasileri, STK’ları ve kamuoyunu bilgilendirmekle görevli basın mensuplarının da aynı şekilde diplomalı kişilerden seçilerek görev yapmaları sağlanmalıdır. Çok iyi anons yapıyor, çok iyi fotoğraf çekiyor, çok iyi yazıyor olmak’ asla gazetecilik olmamalıdır. Bu özelikleri eğitimlerle pekiştirerek, 2012 Basın Kanuna göre çalışan veya çalıştıran olmaktır. Doğru, ilkeli gazetecilerin toplumda yer almaları için, yukarıda saydığım kriterlerin hayata geçirilmesi mevcut hükümet için önemli bir görevdir.”
‘ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NE DEMEKTİR?’..
Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili de bilgiler veren Polat, “10 Ocak, 1961-1971 yılları arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 10 Ocak günü, Türkiye’ye özgü kutlama günüdür. 1971 yılındaki askeri müdahale sonrası yapılan bazı değişiklerle günün adı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi. 4 Ocak 1961 yılında kabul edilen ve basın çalışanlarına çeşitli haklar ve yasal güvence sağlayan “212 Sayılı Kanun” adlı düzenlemenin Resmî Gazetede yayımlanışıyla. 10 Ocak günü kutlama tarihi olmuştur. 10 Ocak aynı zamanda “Dokuz Patron Olayı” olarak basın tarihine geçen gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir ‘GAZETE’ yayımlamaya karar veririler. Basın Gazetesi, 11 Ocak günü yayına başlar ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürür. ‘Çalışan Gazeteciler Günü’, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.