<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

TOPRAĞIN HAFIZASI YALOVA’DA BULUŞTU

TOPRAĞIN HAFIZASI YALOVA’DA BULUŞTU
13.04.2025 15:49
0
A+
A-

ATALIK TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPILDI

20 BİN TOHUM DAĞITILDI

 

Yalova’da yerel tohumların korunması ve sürdürülebilir tarımın teşviki amacıyla düzenlenen Atalık Tohum Takas Şenliği’nde 20 bin tohum dağıtıldı.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Belediyesi ve Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü iş birliğiyle düzenlenen Yalova Atalık Tohum Takas Şenliği, Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Yerel tohumların korunması, sürdürülebilir tarımın teşviki ve doğa dostu yaşam tarzlarının yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen etkinlik; çiftçileri, akademisyenleri, doğaseverleri ve vatandaşları bir araya getirdi. Açılış töreni, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ve Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü Kurucusu Vicdan Karabudak’ın konuşmalarıyla başladı. Açılışta ayrıca “Yalova’nın Atalık Tohum Kumbarası” da tanıtıldı.

‘İNANIYORUM Kİ, ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ETKİNLİĞİMİZ FESTİVALE DÖNÜŞECEK’

Açılışta konuşan Başkan Gürel, “Ata tohumlarımızın toplanabilmesi, insanların bu tohumları birbiriyle paylaşabilmesi ve yaygınlaştırabilmesi, bununla ilgili süreçte eğitimler ve bilinçlendirmeler, yani bir mirası sadece korumak değil onu gelecek nesillere aktarmak değil, sürdürülebilir tarımı aynı zamanda geleneklerimizi koruyarak aileden aileye, bireyden bireye, üreticiden üreticiye, tüketiciden tüketiciye taşıyabilmektir. Bu yıl bu etkinliği ilk kez Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Kendilerine bu süreçteki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda bu etkinlik çok daha profesyonel, çok daha zengin içerikli ve çok daha renkli bir festivale dönüşecek. Bu hedef doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl, Yalova Belediyesi olarak kent tarımına destek vermek ve bu alanda öncü adımlar atmak amacıyla Tarım Müdürlüğü’nü kurduk. Bu bağlamda, bugün gerçekleştirdiğimiz bu faaliyet hem bizim için hem de belediyemiz için çok önemli bir adımdır. İnşallah bu şenlik büyüyerek, güçlenerek, daha da nitelikli hale gelerek geleneksel bir etkinliğe dönüşecek. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Tavşan, Yalova İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ercan Altın, Kent Konseyi Başkanı Kenan Engin ve birçok dernek başkanı ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri açılış kurdelesini keserek etkinliği başlattı.

ETKİNLİĞE YOĞUN İLGİ

Etkinlikte; stant ziyaretleri, halk dansları gösterisi, konserler, söyleşiler, atölyeler ve tohum takas etkinliği yer aldı. Özellikle folklor dans gösterisi ve mini konser, katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Tohum takası bölümünde vatandaşlar kendi yerel tohumlarını takas ederek geleneksel tarım değerlerine katkı sundular.

20 BİN TOHUM DAĞITILDI

Etkinlik kapsamında tam 20 bin tohum, vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Tohumların çoğaltılarak yeniden toprağa kavuşması ve yaygınlaştırılması amacıyla yapılan bu dağıtım, etkinliğin en ilgi çeken bölümlerinden biri oldu.

GELECEĞİN TARIMI VE YEREL TOHUMLARIN ÖNEMİ ELE ALINDI

Etkinlik kapsamında düzenlenen söyleşilerde, “Geleceğin Tarımı ve Yerel Tohumların Önemi” başlığı altında Zehirsiz Tarım Uzmanı Önder Mergan ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Volkan Dündar, yerel tohumların tarımsal bağımsızlık için taşıdığı öneme değindi. “Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları” oturumunda ise Gülay Beşirli ve Murat Kıvılcım, tohum çeşitliliği, doğal tarım ve permakültür üzerine bilgi verdi.

UYGULAMALI ATÖLYELER BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Katılımcılar, gün boyunca gerçekleştirilen atölyelerde hem teorik hem uygulamalı bilgiler edindi.
Öne çıkan atölyeler şunlardı:

  • Bokashi – Sirke Yapımı / Vicdan Karabudak
  • Tohum Topu Yapımı / Behiye Aydın
  • Bitki Çoğaltma ve Çelikleme Teknikleri / Didem Koyuncu
  • Ev Atıklarında Geri Dönüşüm / Vedia Güngör
  • Şehirde Permakültür / Sevda Yıldırım
  • Doğal Temizlik Ürünleri ve Sabun Yapımı / Seda Kayahan
  • Balkon Bahçeciliği / Gülnur Erol
  • Minik Çiftçiler Atölyesi / Şener Varlık
  • Yöresel ve Doğal Lezzetler Atölyesi / Turizm Meslek Lisesi

 

Yorumlar

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.