yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

TERSANE BÖLGESİNDE İŞLER YOLUNDA MI?

TERSANE BÖLGESİNDE İŞLER YOLUNDA MI?
21.12.2023 18:27
0
A+
A-

RASPA İŞLEMLERİ KONTROL ALTINDA TUTULUYOR MU?

 HABERCİ olarak ilgili kurumları uyarıyor ve soruyoruz:

TERSANE BÖLGESİNDE İŞLER YOLUNDA MI?

  • Gelişmiş ülkelerin terk ettiği bir işlem bizde uygulanıyor. Bakım ve onarım altındaki yat, gemi ve tankerlerin zararlı atıkları nereye gidiyor?

Tersanelerin raspa işlemleri denetim ve kontrol altında tutuluyor mu? Gece yapılan işlemlerin gündüz saatlerinde de uygulanması söz konusu mu?

 

  • Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül
  • Raspa işlemi nasıl yapılır?

Raspa, bilinen diğer adı ile ‘kumlama’ işlemi, en temel tanımı ile onarılması ve temizlenmesi istenen metallere basınçlı bir şekilde kum taneciklerinin püskürtülmesi işlemidir. Bu işlem sırasında kum, basınca dayanıklı bir kazan içerisine doldurulur ve basınçlı havayla beraber bir hortumdan yüzeye püskürtülür.

Raspa, yani kumlama, en basit anlatımı ile kum adı verilen, kuma benzeyen ama aslında bildiğimiz kumdan farklı, bu iş için özel olarak imal edilmiş silis, bazalt, grit adında çeşitleri olan ve kullanım yerleri farklı, özel maddeler (bilyalar) ile yapılır.

  • Tersane bölgesinde raspa işlemleri denetleniyor mu?

Altınova tersanelerinde ağırlıklı olarak tekne, gemi ve tankerlerin bakım-onarım işleri ile ilgilenen firmaların günün hangi saatlerinde raspa işlemi uyguladıkları, bu işlemlerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından denetim ve kontrollerinin eksiksiz biçimde yapılıp yapılmadığı merak konusu.

  • Gelişmiş ülkeler raspa işlemini terk etti.

Bilindiği gibi başta komşumuz Yunanistan olmak üzere, gelişmiş ülkelerin tamamı raspa işlemlerini terk etmiş ve kendi ülkelerinin sınırlarındaki deniz ile doğayı koruma altına almışlardı. Gelişmiş ülkelerin yat, gemi ve tankerlerdeki bu tür çalışmaları yasaklamaları ve çok ciddi sınırlama getirmelerinin ardından ülkemiz, özellikle bakım-onarım alanında raspa işlemlerine açık hale gelmiş, hatta tersanelerin bulunduğu bölgelerdeki deniz kirlilikleri de tartışma konusu olmuştu.

  • Altınova tersane bölgesinde durum ne?

Altınova tersane bölgesindeki tersanelerin önemli bir bölümü bakım-onarım alanında faaliyet gösterirken, raspa işlemlerinin günün hangi saatlerinde uygulandığı, işlem esnasında denize ve doğaya zarar veren kimyasalların zararsız hale getirilip getirilmediği, zararlı maddelerin kontrol altında tutulup tutulmadığı merak konusu.

  • HABERCİ olarak uyarıyor ve soruyoruz: Gereğini yapın!

Yalova Valiliği nezdinde ilgili müdürlük yetkililerinin konuya ilişkin ne gibi bir çalışma yürüttükleri, denetim ve kontrollerin hangi sıklıkla yapıldığı, denetimlerde herhangi bir aksaklık yaşanıp yaşanmadığı hakkında gerekli incelemelerin biran önce başlatılmasını talep ediyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.