yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5252
EURO
36,4381
ALTIN
2.961,06
BIST
9.139,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C

‘TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAZ’

‘TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAZ’
14.08.2022 13:34
0
A+
A-

 

  • Yalova Belediye Meclisi’nde ilk etapta Bahçelievler Mahallesi’ni kapsayacak şekilde İmar Planı Revizyonu, meclisten AK Partili meclis üyelerinin ‘evet’ oyu ile geçmişti. Meclis sonrası HABERCİ’ye önemli açıklamalarda bulunan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Önümüzdeki ay bütün merkez mahalleler Allah’ın izniyle meclise gelecek. 5 katlı binayı yıktığı zaman artık hak sahibi, eski iskanına göre 5 katını da yapabilecek. Hak sahibi 6 katlı binayı yıktığı zaman 6 katlı binasını yapabilecek. Yani biz dönüşümün önünü açmış olduk” demişti.

 

  • Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Kendir ise imar plan notlarının revize edilmesinin jeolojik açıdan eksik olduğunu belirtti..

 

..”Belediyemizce yapılan imar planı revizyonunda eldeki jeolojik verilerden ve raporlardan faydalanılmadığını açıkça görmekteyiz. Hiçbir jeolojik veri, eşik, bilgi ve öneriler dikkate alınmadan, bilimsel verilerden uzak hazırlanmış ve günümüz koşullarına uymayan, aynı zamanda kendisi de depremzede olan 1995 imar planlarına geri dönülüyor olması telafisi mümkün olmayacak bir kararın da alınmasına yol açmıştır.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı, Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Kendir, Ağustos ayı Belediye Meclisi’nden geçen revize imar plan notları ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Kendir, gazetecilere yaptığı açıklamada planın jeoloji açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

‘1999 YILI  SONRASI ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI’..

Revize edilen imar planlarının jeolojik açıdan değerlendirilmediğini söyleyen Kendir, “17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü yaklaşırken, Yalova Belediyesi’nin bu ay Belediye Meclisi’nde almış olduğu karar ile içinde jeoloji olmayan bir planın geçtiğine birlikte şahitlik ettik, ediyoruz. Söz konusu revizyon imar planını daha iyi anlamak ve mesleğimiz olan jeoloji ilmi açısından durumun ciddiyetini kavramak için ise 1999 depreminden günümüze kadar geçen süreci sizlerle paylaşma ihtiyacı hasıl olmuştur. 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce merkezli olan 1999 Marmara depremleri, bölgemizde büyük can ve mal kayıplarına yol açmış, deprem bölgesinde yaşan bizlerde ise telafisi olmayan izler bırakmıştır. Marmara depremleri ile oluşan derin çatlaklar sonrasında, devletimizin ilgili kurumları önemli adımlar atmış ve günümüzde de aynı sorunları yaşamamak adına gerekli adımları atmaya devam etmektedir. Bu anlamda, gerek planlama, gerek inşaat aşamalarında önemli değişikliklere gidilmiştir. Örneğin, 1999 Marmara depremleri meydana geldiğinde yürürlüğe yeni girmiş 1998 deprem yönetmeliği bulunmaktaydı, ancak ruhsatlı yapıların büyük çoğunluğu ise 1975 ve öncesi hazırlanmış deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilmişti. Deprem sonrasında ise; önce 2007 yılında bu yönetmelik revize edilmiş ve günümüze geldiğimizde de 2019 yılında tekrardan bir deprem yönetmeliği hazırlanmıştır. Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanan mühendislik projelerinin yerinde uygulanabilmesi için de ayrıca yapı denetim firmaları kurdurularak denetleme mekanizması oluşturulmuştur” ifadelerine yer verdi.

‘2014 YILINDA MİKROBÖLGELEME ETÜT RAPORU İÇİN ADIM ATILDI’..

2014 yılında mikrobölgeleme etüt raporunun hazırlatılmaya başlandığını söyleyen Kendir, “Planlama aşamasına gelindiğinde ise; 1999 depreminden hemen sonra ilgili Bakanlığımızca ivedi olarak bölgemizi ilgilendiren genelge ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Bu değişiklikler ile yürürlükte olan imar planları iptal edilmiş (1995 Yalova Belediyesi İmar Planı) ve imar planına esas hazırlatılan jeolojik-jeoteknik-jeofizik etüt raporları sonrası yeniden şehirlerin planlanması sağlanmıştır. İlgili ölçeklerdeki plana esas hazırlanan jeolojik etüt, jeolojik- jeoteknik etüt ve mikrobölgeleme etüt raporları ile mevcut ve olası yerleşim alanlarında afet zararlarının azaltılması ve afete duyarlı planlamanın etkin hale getirilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle hazırlanan raporlar ve sonuçlarının ilgili idarelerce plan kararlarına yansıtılmasına olanak sağlanmıştır. Yalova’da ise 1999 depreminde yürürlükte olan 1995 imar planları bulunmaktaydı. Söz konusu depremzede imar planı yukarıda bahsettiğimiz hususlar da dikkate alınarak iptal edilmiş ve yeniden bir planlamaya gidilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Planlamanın jeoloji ayağında da öncekilerin aksine gözlemsel değil sondaj ve jeofizik verilere dayalı, jeoteknik problemlerin (sıvılaşma, heyelan v.b.) belirlendiği, yerleşime uygunluk kriterlerinin oluşturulduğu jeolojik-jeoteknik etüt raporları altlık olarak hazırlanmıştır. Hatta 2014 yılında Yalova Belediyesi bu işi daha da ileri aşamaya götürüp, o günlerde Türkiye’de sayılı illerde başlatılan ve öncülerinden de biri olduğu mikrobölgeleme etüt raporunu kısmen de olsa hazırlatmayı başarmıştır. Mikrobölgeleme etüt raporları, içerisinde daha fazla veri, teknik bilgi ve yorumun olduğu, neredeyse Yalova’yı karış karış delen sondajlar (150-250 m ara karelajlar) ile laboratuvar ve jeofizik çalışmalarını da içeren, planlamaya yön verecek nitelikte hazırlanmıştır” diye konuştu.

‘TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAZ’..

Bu hatadan bir an önce dönülmesi gerektiğini ifade eden Kendir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hal böyle iken belediyemizce yapılan imar planı revizyonunda eldeki jeolojik verilerden ve raporlardan faydalanılmadığını açıkça görmekteyiz. Hiçbir jeolojik veri, eşik, bilgi ve öneriler dikkate alınmadan, bilimsel verilerden uzak hazırlanmış ve günümüz koşullarına uymayan aynı zamanda kendisi de depremzede olan 1995 imar planlarına geri dönülüyor olması telafisi mümkün olmayacak bir kararın da alınmasına yol açmıştır. Belediye Meclisi’nden geçen, jeolojik bariyer ve sınıflamaların dikkate alınmadan hazırlandığı ve doğasında da 1995 depremzede imar planlarını aynen koruyan bu plan ile kentin dönüşümünün gerçekleşmesi pek mümkün gözükmemektedir. Bu plan kararı ile 1999 Marmara depremlerinden elde ettiğimiz kazanımları maalesef kaybetmiş bulunmaktayız. Talebimiz ise birlikte yaşadığımız bu şehirde birlikte hareket ederek, yapılan bu hatadan bir an önce dönülmesi, Belediye Meclisimizden geçen depremzede imar planının iptal edilmesi ve ilgili bilim dallarının temsilcilerinin de görüşünün alındığı yaşanabilir, afet öncelikli ve afetlere duyarlı bir şehrin oluşmasının sağlanmasıdır. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilciliği olarak, her zaman olduğu gibi mesleki anlamda her türlü katkıyı sunmaya hazırız.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.