Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar:
’26 PROJEYE 16,2 MİLYON TL’LİK DESTEK’
..”Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle 16,2 milyon TL kamu kaynağı kullanıldı. Yaklaşık 4 milyon TL çiftçi katkısı da sağlanan projelerimizin 7,7 milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği olarak uygulandı.”
Haber / Zeynep TAŞTAN
Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, 2022 yılında uygulanan 26 projeye verilen kamu desteğini açıkladı. MARKA ve İl Özel İdaresi tarafından Yalova’da 16,2 milyon TL’lik destek verildiğini belirtti. Parıldar, yaptığı açıklamada, “İl Müdürlüğü olarak 2022 yılında bitkisel, hayvansal ve su ürünleri konularında hazırlanan 33 projenin 26’sı uygulanmış olup, söz konusu projelere Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle 16,2 milyon TL kamu kaynağı kullanıldı. Yaklaşık 4 milyon TL çiftçi katkısı da sağlanan projelerimizin 7,7 milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği olarak uygulandı” dedi.
‘2023 YILINDA 40 MİLYON TL’LİK PROJE DESTEĞİ’..
2023 yılı bittiğinde de toplam 40 milyon TL’lik destek verileceğini belirten Parıldar, “2023 yılında ise bitkisel, hayvansal ve su ürünleri konularında uygulanmak üzere hazırladığımız 27 proje bulunuyor. Bakanlık, İl Özel İdare ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı kaynaklarından kamu desteği sağlanması ve üretici katkısı alınması şeklinde uygulanması planlanan projelerin tamamının onaylanması durumunda toplam 40 milyon TL değerinde proje uygulanacak” dedi.
‘4 BİN 164.5 DA ALAN ÜRETİME KAZANDIRILDI’..
Yalova’da toplam 4 bin 164.5 da alanın üretime kazandırıldığını söyleyen Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 yılında uygulanmak üzere hazırlanan projelerden Ağustos ayı itibarıyla 18’si onaylanmış olup hâlihazırda 10’unun uygulamaları tamamlanmış durumda. Geriye kalan 9 projenin uygulamaları takvimine uygun şekilde yıl içerisinde uygulanacak. Uygulamaları tamamlanmış olan projeler kapsamında; 11 milyon 921 bin 531,14 TL’lik kısmı Bakanlığımız, 2 milyon 442 bin 135,43 TL’lik kısmı İl Özel İdaresi ve 2 milyon 866 bin 346,32 TL’lik kısmı da üretici katkısı olmak üzere 17 milyon 230 bin 12,89 TL proje değerine ulaşıldı. Toplamda 2 bin 841 çiftçimize 4 bin 164.5 dekar alan üretime kazandırıldı.”
‘PANDEMİ İLE TARIMA OLAN ÖNEM ARTTI’..
Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Valimize, projelerimizin hayata geçmesinde gerek Bakanlığımız gerekse Özel İdaresi nezdinde bizlerle birlikte çaba sarf eden Milletvekillerimize, Özel İdare Meclis Başkanımız ve meclis üyelerine, Genel Sekreterimiz, yardımcıları ve proje ekibine çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. 2020 yılında başlayan pandemi ile gıda, yani tarım; çok büyük bir önem kazanmıştır. Ekilmedik bir karış yerin kalmaması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Üreten herkesin yanındayız. Çiftçilerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Emeklerinin karşılığını almalarına yardımcı olacağız. Gelecek tarımda olduğu için tarımda kullanılan topraklarımıza gözümüz gibi bakmalıyız. Üretim aşamasında ise kendimizi güvenceye almalıyız. Bu kapsamda çiftçilerimizin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için de üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz, harmanda yüzü ak olan siz değerli çiftçilerimizin ürününün bol, kazancının ise bereketli olmasını diliyor saygılar sunuyorum.”