yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

SEÇİMLERİN KADERİ SERMAYENİN ELİNDE!

SEÇİMLERİN KADERİ SERMAYENİN ELİNDE!
22.02.2024 18:04
0
A+
A-
  • Fabrikalar mı, tersaneler mi, OSB’ler mi; yoksa ABD ortaklı şirketler ve Suudi yatırımcılar mı? 31 Mart sonrası Yalova’yı hangi kesimler yönetecek?

Yalova’nın doğusunda seçimlerin kaderi..

SERMAYENİN ELİNDE!

 

  • Yalova’nın ilk milletvekillerinden Merhum Yaşar Okuyan, 2002 seçimleri öncesi siyasete soyunan sanayicilere ilk ve etkili mesajı vermiş, ‘SİZ SADECE İŞİNİZİ YAPIN, SİYASETTEN ELİNİZİ ÇEKİN!’ diyerek etkili olmuştu.

Yine yıllar önce siyaseti alet ederek şehrin göbeğine sıvı ve gaz kimyasalları sokma peşindeki VOPAK’a direnen Yalova; siyasetçisi, STK’ları ve tüm sivil dinamikleri ile ‘DUR!’ demiş, tehlikeyi bertaraf etmişti.

  • Son 20 yıl içinde; ‘OSB kuracağız, yatırım getireceğiz’ diyerek Yalova’nın değerli arazilerinde emlakçılığa soyunan birtakım çıkar çevreleri karşılarında koca bir Yalova’yı bulmuş ve ‘GELDİKLERİ GİBİ GİTMİŞLERDİ!’

..Ve artık devran değişmeye başladı. Bugün geldiğimiz noktada; özellikle Yalova’nın doğusunda, özellikle Altınova, Taşköprü ve Çiftlikköy’de, özellikle alt ve üst ölçekli planlarla en çok oynanan bölgelerde artık hiçbir şey eskisi gibi değil; sermaye grupları yerelde siyaseti dizayn etmek için tüm hamlelerini yapıyorlar.

 

  • Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül

 

Yalova, Yalova olalı siyaset bu denli ayağa düşmemiş; sermaye ve iş çevreleri bugünkü ölçüde siyasetin şekillenmesinde aktif rol üstlenmemişti.

Altınova’da tersane çevreleri, yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesi açık bir biçimde seçimleri dizayn etme eğiliminde.

Önce bir tersane yöneticisi ilçenin yönetimine talip oldu ve adaylığını ilan etti. Hemen akabinde mevcut belediye başkanı tersane girişimcilerinin boy hedefi oldu ve adaylığı engellendi.

Yalova’nın doğusunda yaşananlar sadece Altınova ile de sınırlı kalmadı.

Çiftlikköy’de, Taşköprü’de birtakım sanayi kuruluşları, fabrikalar, OSB’ler kendi yatırımlarının akıbeti açısından adeta ‘satrançtaki hamleler’ gibi, seçimleri etkileyecek girişimler sergiliyorlar.

Örneğin; Taşköprü belediyesine verilen birtakım sözler tam da seçim arefesinde askıya alınıyor. Taşköprü’de fabrikaları, Çiftlikköy’de OSB’leri karşısına alan siyasetçi, kelimenin tam anlamıyla yanıyor.

YILLAR ÖNCE İLK TEPKİ MERHUM OKUYAN’DAN GELMİŞTİ..

2000’li yılların başlarında tersaneler ve OSB’ler yoktu, ancak Taşköprü’de fabrikalar ve holdingler vardı. O yıllarda fabrika üst yönetiminden bazı isimler siyasete soyunuyor, siyasi partilerin il yönetimlerinde, milletvekili adaylıklarında, YTSO’da fabrika yöneticilerinin isimleri geçiyordu. Yalova’da bu duruma ilk büyük tepki dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Yalova’nın ilk milletvekillerinden Merhum Yaşar Okuyan’dan geliyor ve ‘Herkes kendi işini yapsın. Siyasetçi siyasetini, sanayici sanayiciliğini yapsın’ diyen Okuyan, sermaye gruplarına ilk ve etkili mesajını gönderiyordu.

SİYASET ETKİSİZLEŞİNCE..

Aradan yıllar geçiyor, etkisizleşen ve giderek çaptan düşen Yalova siyaseti fabrikalara ilave olan tersaneler ve OSB’ler sonrası sermayenin esiri olmaya, etkisini kaybetmeye başladı. Önce Altınova’da ‘ilk kıvılcım’ çakıldı ve tersane sektöründen isimler siyasette boy göstermeye başladı. Arkasından mevcut belediye yönetimi tersanecilerin hışmına uğradı ve siyaset dışı kaldı. Şimdi benzer hamlelerin Taşköprü ve Çiftlikköy’de de hissedilmeye başlandığı gözlemleniyor. Özetle; Yalova’nın doğusu, Yalova il olduktan yaklaşık 30 yıl sonra, gözle görülür bir biçimde sermaye kesimlerinin ve yatırım çevrelerinin etkisi altına girmeye başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.