yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0213
EURO
38,0053
ALTIN
2.831,63
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

PROJE KANSER HASTALARINA UMUT OLACAK

PROJE KANSER HASTALARINA UMUT OLACAK
17.07.2024 17:29
0
A+
A-

KANSER HASTALARINA UMUT OLACAK PROJE: CAN ÖZÜM

 Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER), kanser hastalarının acil kan ve trombosit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “Can Özüm” isimli önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER), Yalova’da kan ve trombosit ihtiyacı duyan hastalar için büyük bir destek mekanizması oluşturacak. Proje kapsamında hazırlanan rıza metni, tüm Yalovalılara ulaştırılarak imza kampanyası başlatılacak. İmza atan vatandaşlar, BİKAMDER’in veri tabanına kaydedilecek ve acil durumlarda kan ihtiyacı olan hastalar için hızlı bir şekilde destek sağlanacak.

Türk Kızılayı’nın desteğiyle

Bu önemli projeye Türk Kızılayı Yalova Şubesi de destek vererek, kan bağışı sürecine katkı sunacak. BİKAMDER, gerçekleştireceği bu dev projeyi Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. BİKAMDER Başkanı Nurcan Bayar, Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Öner ve Türk Kızılayı Yalova Şube Başkanı Selvet Duman konuya dair açıklamalarda bulundu.

‘Projeyi destekliyoruz’

Türk Kızılayı Yalova Şube Başkanı Selvet Duman, Can Özüm projesini desteklediklerini söyleyerek, “Kızılay, Türk ulusunun müşterek adresidir. BİKAMDER kurulduğu günden bu yana bizimle planlı ve programlı bir çalışma içerisindedir. Biz de imkanlarımız ölçüsünde tüm STK’larla olduğu gibi BİKAMDER’in yanında ve yakınındayız. Can Özüm projesinin hem dernek üyelerimizin hem de ilimizde yaşayan tüm yurttaşlarımız için önemli bir katma değer olacağını düşünüyorum. Projeyi destekliyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

‘Veriler gizli kalacak’

Can Özüm projesi ile yapmak istediklerini paylaşan BİKAMDER Başkan Yardımcısı Dr. Öner, “Lösemi gibi acil kan ve trombosit ihtiyacı olan kanser hastalarını ve ailelerinin dertlerine çare olmak istiyoruz. Bu yüzden tüm Yalova halkına duyuruyoruz; düzenli olarak kan bağışı yapacak uygun insanların bize ulaşmalarını istiyoruz. İster web sayfamız üzerinden, ister iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşarak ve aydınlatma metnimizi okuyarak ve bize rıza vererek düzenli kan bağışçımız olabilirler. Onların verileri bizde gizli kalacak. İhtiyaç olduğu zaman biz onlara ulaşacağız ve kan vermeye müsait olduklarını teyit ettikten sonra hasta ve aileleriyle onları buluşturacağız. Herkes bu konuyu birbirlerine dağıtma ve ulaştırmak için duyarlı olsun ki, elimizde çok sayıda farklı kan gruplarından elimizde vericiler olsun ve hastalarımız, hastanelerde çaresizlik içinde kan beklemesin ve dertlerine derman olalım” şeklinde konuştu.

‘Yeter ki hastalarımız kendi illerinde tedavi olsun’

Yaşadığı tecrübeden bahseden Başkan Bayar, “Biz de aynı şekilde çocuğumuz için kan arayışı içerisindeydik. Çocuğun aciliyetine mi yanalım, kan peşine mi koşalım? Yabancı bir ildeyiz, kimseyi tanımıyoruz ve nereden kan temin edeceğiz, bilmiyoruz. Onun için 2014 yılından itibaren ilimizde tedavi görmek için çaba göstermeye başladık. Topladığımız 25 bin imzanın ardından nihayet 2015 yılında kemoterapi ünitesini getirttik. Onkolojinin de öncüsü olacağız demiştik ve nihayet onkoloji de geldi. Ama bununla yetinmiyoruz. Radyoterapiden kemoterapiye, psikolojik tedaviden ve nükleer tıpa kadar artık hastalarımızın ilimizde tedavi olmasını istiyoruz” diye kaydetti. İl Sağlık Müdürü’ne talep ettikleri Pet-CT cihazıyla ilgili topladıkları 27 bin imzadan bahsettiklerini söyleyen Başkan Bayar, “Kendileri bize söz verdi ve bu talebin yerine getirilmesini bekliyoruz. Gerekirse önceki gibi yine meclise kadar gider ve sesimizi duyururuz. Yeter ki hastalarımız kendi illerinde tedavi olsun ve sağlıklarına daha endeksli yaşasınlar” dedi.

‘Yalova, küçük bir il değil’

Hep birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yapan Başkan Yardımcısı Dr. Öner, “Burada bir hastanemiz var. Hastanemiz, araştırma ve uygulama hastanesi olarak Yalova Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi öğrencileriyle ve eğitim kadrosuyla bütün hastalara eğitim verecek şekilde gelişmesi, kanserle ilgili hastalıklar için çok değerli. Çünkü hastalar, hasta psikolojisi içerisinde, tedavilerin ağırlığı içinde ve aynı zamanda ekonomik zorluklar içerisinde oluyorlar. Başka şehirlere kontrollere ve tedavi olmaya gitmek hem maddi hem de manevi olarak yorucu. Bunun artık ortadan kalması gerekiyor. Yalova küçük bir il değil. Dolayısıyla bu eksiklikleri hep beraber gidermek üzere sivil toplum olarak Yalova’daki kanser hasta hakları ile ilgili çalışan dernek olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu bireysel bir sorun değil, hepimizi ilgilendiren bir konu. Çünkü bir gün biz ve ya da ailemizden biri bu hastalıkla tanışabilir” ifadelerini kullandı.

‘Kan bağışında çok iyi bir yerdeyiz’

Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu altını çizen Duman, “O yüzden derneğimizin kan bağışı farkındalığını ve bunun sürekli hale gelmesi için yapmış olduğu çalışmayı anlamlı buluyoruz. Bugün, özellikle belli kan grupları için insanlar birbirine erişebilsinler ve ulaşabilsinler diye Whatsapp grupları oluşturuluyor. O bakımdan önceki yaşanmışlıklar bir tecrübedir. Ama şu andaki kanla ilgili ciddi bir sorun yaşamadığımızı ifade etmek isterim. İl olarak Türkiye sıralamasında çok iyi bir yerdeyiz. Bunun için kan alma bölümünde çalışan tüm çalışanlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.