yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2662
EURO
35,0671
ALTIN
2.466,25
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
23°C
Yalova
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

NASIL BİR AYDIR RAMAZAN

17.04.2022 16:03
0
A+
A-

 

 

Sevgili dostum. Ben Nasreddin Hocan, sana en büyük miras kalan, medeniyet kuran. Her saniye rahmet yağan, şeytanı bağlayan, iki ayaklı şeytanlara aldırmadan, bereket yağdıran, merhamet yağdıran, bu güzel unutulmayan ayı, birde benden dinle. Merhametin artsın, on bir ay harcayasın. Fakirsiz zenginler sofrasına oturmayasın, sofranda her kes bulunsun. Ramazan sofrası böyle kurulsun.

Nasıl bir aydır Ramazan. Camilerin dolduğu, çocukların bile oruç tutuğu, rahmet yağan, yağdıran.

Baba gibi bir aydır Ramazan.

Koruyan kollayan yüreğinde taşıyan, sanki dünyayı sırtlanan,  gölgesi bile farklı, gelince eline bakılan, gidince fark edilen, acısını dışa vurmayan, içinden ağlayan, baba gibi bir aydır Ramazan.

Evin her ferdinin koşarak eve gelmesini sağlayan, huzur dolu bir yuva kuran, ciğerinin kokusu melekleri kıskandıran, gül kokulu elleriyle,  yaptığı yemeklerin kokusu lezzeti, burnumuzdan eksik olmayan.

Evin her köşesini cennete çeviren, attığı her adıma bereket yağan, herkes unutulsa bile o unutulmayan

Cennet ayaklarının altında olan, ana gibidir Ramazan.

Kavgası eksik olmayan, uzakta olunca kavgası bile özlenen, o arasın, o arasın diye sitemle özlenen beklenen, en çok küsülen, ağlamak için kapıda beklenen, bütün sırlarını saklayan, başkasına söylemeyen, kardeş gibidir Ramazan.

Baban giderse ben varım diyen, hiç üzülmeyin diyen, gözyaşını silen, umut veren. Kendi ailesine sanki bir aile daha ekleyen, aynı sevgiyi merhameti gösteren, amca, dayı, teyze, hala gibidir Ramazan.

Her istediğin yapılan, lastik gibi çekip çekiştirilen, korkunca arkasına sığınılan, toprak gibi çiğnenen, Ay gibi yol gösteren, Güneş gibi ısıtan,  binek olarak kullanılan, hiç ses çıkarmayan, her zaman aynı yaşta olan, hiç yaşlanmayan, herkesle aynı yaşta kalan. Anneanne, baba anne, dede, büyük baba gibidir, Ramazan.

Hiç unutamadığın, bazen aklına gelip kendi kendine güldüğün, ağladığın, seni büyüten, içinde sakladığın anıların, huyunu oradan aldığın, dizinde, yüzünde, yüreğinde izi olan, çocukluk sevdan,  çocukluğundur, kuzenlerindir Ramazan

Rahat rahat uyuduğun, vardır diye unuttuğun, bir şey olsa hemen koştuğun, herkesten sana daha yakın, komşundur Ramazan.

Canın sıkıldığı zaman, kimsenin olmadığı zaman, hemen arayıp bulduğun zaman, derdine kesin derman olacağına inandığın zaman, kendini güvende hissettiğin zaman, işte o zaman sırtını yaslayacağın dost, iyi bir arkadaştır Ramazan.

aç kalmaktan öte, hep aç kalmak, açlık duygusunu yüreğine kazımak, on bir ay aç aramak, açlarla yaşamak, yaşlanmaktır Ramazan.

Allah korkusunu, peygamber sevgisini, dininin kıymetini bilmesini, merhamet yüklemesini, sabır  taşımasını, ailesine akrabasına komşusuna milletine nasıl davranacağını, bilmektir Ramazan.

Çocukların gözlerindeki ışıltı, sevgilinin yüreğindeki aşk, her gün en az bir insanın ihtiyacını görüp, gönül rahatlığı ile iftar sofrasına oturup, topun sesini, minareden müezzinin Allahu Ekber demesini, beklemektir Ramazan.

Gidince gurbet, gelince cennet, vatan sevgisi, bayrak sevgisi, şehit kanıyla sulanan, vatan toprağı gibi kokan, evlat hasreti çeker gibi beklemektir Ramazan.

Kimseye nasip olmaz böyle bir ay, kıymet bilmek, gönül almak, gönüle girmek, yemeden yedirmek, giymeden giydirmek, fakir zengin, yoksul yetim, hep beraber gülmek eğlenmek, kibirden uzak kardeş olduğunu hatırlamak, en çokta kardeşinin kıymetini bilmek, hep beraber bayram etmektir, Ramazan.

Ya Ramazan ulaşmamışsa, ya da ulaştıralamamışsa, tadından, kokusundan, rahmetinden, faziletinden haberi yoksa bilenler haber uçurmamışsa, Ramazanı sadece açlık sanıyorsa, yalnızlık çekiyordur o zaman. Bu yüzden kimseyi ayıplamamaktır Ramazan. Ramazan geldi diye, tebessüm ile çalınmayan kapı girilmeyen ev alınmayan gönül bırakmamak,  hatırlatmak anlatmaktır Ramazan.

Merhametsizse baba, vicdansızsa ana, düşmansa kardeş, habersizse komşu, haber vermek, gönül almak, bir gönüle girmektir Ramazan.  Ramazan beni gönderdi, kim bilir seneye görüşemeyiz belki, bu gün için, ben varım demek, o yüreği taşımak, taşlamak değil, onları da aramızda görmek için dua edip, kabul görsün diye, iki damla gözyaşı, secdeye dökmektir Ramazan. Bu ruh ile onlara gitmek,  Kabul olsun diye on bir ay secdeye inmek, Birde çocukları şeker tadında sevmektir Ramazan.

Ramazanı böyle tutup, böyle anlatıp, böyle yaşayıp,  böyle bilmektir Ramazan.

Eşini dostunu, küçüğünü büyüğünü, küs durduğunu ilk önce arayandır, sorandır Ramazan.

Bayramınız bayramdır o zaman.

Sevinmek hakkınızdır o zaman

Gelmeden gitti sanki, tutmadan bitti sanki.

Bu duyguları taşıyacağınızdan, yaşayacağınızdan, eminim. Şimdiden, Kadir geceniz bereketli,

Ramazan bayramınız mübarek olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
29.10.2023 16:48
12.12.2021 14:03
26.01.2024 12:22
15.01.2023 14:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.