yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK!

KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK!
09.07.2024 17:03
0
A+
A-

Yalova Belediyesi ile İl Genel Meclisi’ni bir kez daha uyarıyor ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz:

OLASI BİR YIKIMDA VİCDANINIZ SIZLAMAYACAK MI?

………………………….

Yerel yönetimlere sesleniyor; seçilmiş ve atanmışları uyarıyoruz:

KAT SAYISINI ARTIRIN VE ‘YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNÜNÜ AÇIN

 

  • Yalova, kat sınırı kandırmacası ile 25 yılını kaybetti. Şehir merkezinin yaklaşık % 75’i sağlıksız yapı stoğundan oluşuyor. Deniz kumu ile yapılmış 30, 40, hatta 50 yıllık yüzlerce bina var!

Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Tuzla da 1. derece deprem bölgeleri. Ancak oralarda kat sınırlaması yok; 20 hatta 30 kata varan imarlar dahi verilebiliyor.

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül

Yalova; 1. derece deprem bölgesi. 1999 depremi sonrası, yaklaşık 25 yıldır Yalova merkezde kat sınırlaması ‘ZEMİN+3 KAT’ şeklinde. Daha doğrusu; yeni yapılan binalar 3 katlı. Depremde hasar gören, sağlıksız yapı stoğu olarak adlandırılan binalar ise 5 ve 6 katlı binalar. Seçimlerden kısa bir süre önce, dönemin Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, “Yerinde kentsel dönüşüm ile yıkılan kat sayıları korunacak. Yani, 5 katlı bir bina yıkılıyorsa yerine yine 5 katlı, 6 katlı bir bina yıkılıyorsa yerine yine 6 katlı bina yapılabilecek” demişti. Bu; 25 yıldan sonra kat sayılarına yönelik atılan ilk ve tek farklı çözüm girişimiydi.

  • YALOVA’NIN KARŞI YAKASINDA DURUM NE?

Fay hatlarına yakınlığa göre İstanbul ilinin Anadolu yakasında birinci derece riskli ilçeler; Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Tuzla olarak geçiyor. Bu bölgelerde ise; bırakın Yalova’daki gibi 3, 4, 5 katlı yapıları, 20 hatta 30 kata varan imarlar verilebiliyor.

  • HABERCİ YILLARDIR YAZIYOR VE UYARIYOR…

HABERCİ olarak yıllardır, “Kat sayılarına takılıp kalmayalım. Olası bir büyük depremde Yalova merkezde taş taş üstünde kalmaz, 30-40 yıllık binalar 1999 depreminde çok yoruldu. Yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması lazım. Yeni deprem yönetmeliğine uygun şekilde, binaların kat sayısını yeniden düzenleyip, mülk sahibi ile müteahhidi buluşturalım ve yeni-sağlıklı binalar üretelim” diyoruz, ancak bugüne kadar yerel yönetimlere ve şehrin yönetim kademelerine bunun önemini ve önceliğini bir türlü anlatamadık.

  • EN SON VEKİL BECAN UYARDI…

Bundan birkaç gün önce, Yalova milletvekili Tahsin Becan, yerel yönetimleri uyardı ve “Kat sayısından korkmayın. Deprem yönetmeliğine uygun yeni ve çok katlı binalar ile hem tüm ev sahipleri yeni dairelerinde ikamet eder, hem de müteahhitler hiçbir devlet desteğine ihtiyaç duymadan dönüşümü süratle gerçekleştirir. Yalova olarak çok vakit kaybettik. Aynı zamanda tüm yeni binaların otoparkı olacağından şehir merkezindeki otopark sorununu da kökünden çözmüş ve tabii bir de mahallelerimize yeni yeşil alanlar kazandırmış oluruz” şeklinde konuştu.

  • AKLIN YOLU BİR…

Yalova, deprem sonrası 25 yılını kaybetti. Bu saatten sonra suçlu aramanın da bir anlamı yok. 25 yıldır basiretimiz bağlandı ve ‘ZEMİN+3 KAT’ saçmalığı ile yaklaşan büyük depreme hazırlıksız yakalandık. Kentsel dönüşümü gerçekleştiremedik. Bir an önce gerekli kararları almamız ve kat sayısını artırarak ‘yerinde kentsel dönüşümün’ önünü açmamız gerekiyor. Unutulmamalı ki; 25 yıl önceki felakette, Çiftlikköy’deki sitelerde 2 katlı villalar, şehir merkezinde de 4-5 katlı binalar yıkılmış, binlerce insanımız vefat etmişti. Oysa ’10 katlılar’ olarak bilinen Yalova’nın en yüksek katlı birkaç binasında yıkım ve can kaybı olmamıştı. Bilim adamları da kabul ediyor ki; yönetmeliğe uygun, tünel kalıp sistemi ile yapılan binaların yapım maliyeti yüksek ancak dayanıklılığı da bir o kadar sağlam oluyor ve kat sayılarının yüksekliği başlı başına yıkım nedeni olarak kabul edilmiyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.