yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

‘KITLIK KAPIDA!’

‘KITLIK KAPIDA!’
21.06.2023 16:03
0
A+
A-

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan:

‘VATANDAŞ ENFLASYONA KURBAN OLDU!’

…”Yüksek enflasyon nedeniyle kurbanlık fiyatları tarihi zirveye ulaştı. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyük ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarında yüzde 150’ye ulaşan artış yaşandı.”

  • CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, vatandaşın üç haneli zam nedeniyle kilosu 80 ila 100 bin lira arasında değişen büyükbaş kurbanlık hayvanlara bakmakla yetindiğini belirtti.

 

  • Haber / Zeynep TAŞTAN

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde canlı hayvan fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Enflasyonun neden olduğu ekonomik dalgalanma, kurbanlık fiyatlarını tarihi zirveye taşıdı. Kurbanlık almak isteyenler, yüzde 150 zamla cumhuriyet tarihinin en yüksek fiyatlarıyla karşılaşarak zor bir seçim yapmak zorunda kalacaklar” dedi. Hükümetin tarım ve hayvancılık alanında uzun süredir sürdürdüğü yanlış politikaların yurttaşları çaresiz bıraktığını kaydeden Becan, canlı hayvan sayısındaki azalmanın önüne geçemeyen iktidarın yüksek fiyatlardan sorumlu olduğunun altını çizdi.

‘BAKMAKLA YETİNİYORLAR’.. 

Becan, “Türk ekonomisinde yaşanan istikrarsızlık ve yüksek enflasyon, tarım ve hayvancılık sektörünü derinden etkiledi. Her geçen gün değeri düşen Türk Lirası ve maliyetlerdeki artış, kurbanlık fiyatlarında 3 haneli artışlara neden oldu” dedi. CHP Yalova milletvekili, “Canlı hayvan borsalarında kurbanlık fiyatları yüzde 150 zamlandı. Yem, bakım ve diğer maliyetler, önüne geçilemez biçimde yükseliyor. Maliyetleri dengelemek isteyen üreticiler ise çareyi kurbanlık fiyatlarını artırmakta buluyor. Bugün büyükbaş kurbanlık fiyatları kiloya göre 80 ila 100 bin lira arasında değişiyor. Türkiye’deki mevcut alım gücü düşünüldüğünde bu fiyatlar cepleri yakıyor. Bir umut hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar karşılaştıkları yüksek fiyatlar nedeniyle sadece bakmakla yetiniyorlar” şeklinde konuştu.

‘VEKALET FİYATLARI REKOR KIRDI’..

Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere Kızılay, Tür Hava Kurumu, Mehmetçik Vakfı gibi vekaletle kurban hizmeti veren kurumlarda hizmet bedelinin yüzde 140 ila 165 arasında değişen oranlarda zamlandığını açıklayan Tahsin Becan, “Oluşan fiyatlar, insanlarımızın dini vecibelerini yerine getirmesine engel olma noktasına geldi. Kredi çekerek kurban kesmek zorunda kalan yurttaşlarımız hayvancılıktaki krizin hangi boyutlara ulaştığının somut göstergesidir” şeklinde konuştu.

‘KITLIK TEHLİKESİ’..

CHP’li Becan, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bir tehlikeye de dikkat çekti. Yüksek enflasyonun yanı sıra hayvan hastalıkları, iklim değişiklikleri ve yetiştiricilikte yaşanan sorunlar nedeniyle canlı hayvan sayısının önemli ölçüde azaldığını kaydeden Becan, “Sınırlı sayıdaki kurbanlık hayvan, talebin üzerinde bir baskı yaratarak fiyatların daha da yükselmesine sebep oldu. Hayvan popülasyonunu artırmaya yönelik etkili tedbirler alınmazsa Türkiye, çok yakında canlı hayvan kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. O zaman paramız olsa da kesecek hayvan bulamayacağız” uyarısında bulundu.

‘DEPREM BÖLGESİNDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR’..

6 Şubat depreminden etkilenen bölgelerin Türkiye’nin canlı hayvan varlığının yüzde 20’sine ev sahipliği yaptığını hatırlatan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Felaket sonrasında 10 binlerce hayvan ne yazık ki telef oldu. Besicilere yitirdikleri hayvanların yerine bedelsiz canlı hayvan temin edilmesi konusunda yürütülen çalışmalar yeterli ve istenilen düzeye ulaşmadı. Depremin üzerinden 4 ay geçti, ancak deprem bölgesindeki barınma sorununun yanı sıra yıkılan ahırlar ve hasar gören besi çiftliklerindeki sorunlar da can yakmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.