yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4787
EURO
36,4051
ALTIN
2.952,29
BIST
9.305,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
22°C
Yalova
22°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
10°C

KADIN ELİ DEĞDİ…

KADIN ELİ DEĞDİ…
26.07.2023 14:58
0
A+
A-

KURTKÖY KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ BAŞKANI EMİNE YÜKSEKOL:

‘İMECE KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK’

  • 9 girişimci kadın bir araya geldi, Kurtköy’de alabalık tesisini yeniden canlandırdı.

..”40 ton alabalık üreten bir tesis, 25 yıl boyunca atıl kaldı. Bunun için çok üzülüyorduk. Buradan yola çıkarak, çok şükür 2 yıl sonra faaliyete geçirdik.”

  • ..”Sermayeye ulaşmamız için daha çok çalışmamız gerekiyor, çünkü tesislerin çok büyük yatırımlara ihtiyacı var. Kadınlar olarak, bir yandan sermayeye ulaşmak için geleneksel yöntemlerle üretilen tarhana, erişte, kahvaltılık soslar yapıyoruz.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Kurtköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin öncülüğünde, Kurtköy’de bulunan alabalık tesisi yeniden ihya edilerek hizmete kazandırıldı. 9 kadın girişimcinin bir araya gelerek hayata geçirdiği alabalık tesisi, yakın bir zamanda balık yetiştiriciliğine de başlayacak. Kurtköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Emine Yüksekol, 1.397 m2’lik alanda kurulan, şu anda 3 bin sofralık alabalığın bulunduğu tesiste canlı alabalık satışının yapıldığını söyledi.

‘İMECE KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK’

Kooperatifin gelişim süreci ile ilgili bilgiler veren Başkan Yüksekol, “Kooperatifimizi 2021 Eylül ayında, 11 kadın ile birlikte kurduk. Kendi köyümün kadınları ile birlikte, köyümüzde unutulmaya yüz tutmuş imece kültürünü ve geleneksel ürünlerimizi yeniden canlandırmak üzere yola çıktık. Daha sonra 2 kadın arkadaşımız aramızdan ayrıldı. Bizler de 9 kadın olarak yola devam ediyoruz” dedi.

‘25 YILDIR ATIL HALDE DURUYORDU’

Tesisin 20 yılı aşkın süredir atıl durumda kaldığını, bu durumdan dolayı da büyük üzüntü duyduklarını belirten Başkan Yüksekol, “20 yılı geçkin süredir köyümüzde atıl bulunan alabalık tesislerimizi, biz kadınlar olarak kiraladık. Tesisler köylülerimiz tarafından kurulmuş, 1980-1990 tarihleri arasında yapılmış ancak 10 yıldan sonra işletilemedi ve dağıldı. 40 ton alabalık üreten bir tesis, 25 yıl boyunca atıl kaldı. Bunun için çok üzülüyorduk. Buradan yola çıkarak, çok şükür 2 yıl sonra faaliyete geçirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeniden kiraladık. Orman Bölge Müdürü Murat Çokluk, bu süreçte bize çok destek oldu. Tesisleri hala restore ediyoruz. Balık üretip satma noktasına geldik” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFTE HER TÜRLÜ ÜRETİM VAR

Alabalık tesisinin sermayesini oluşturabilmek için kooperatif çatısı altında, kadınlarının kendi el yapımı doğal ürünleri sattıklarını ifade eden Yüksekol, “Sermayeye ulaşmamız için daha çok çalışmamız gerekiyor, çünkü tesislerin çok büyük yatırımlara ihtiyacı var. Kadınlar olarak, bir yandan sermayeye ulaşmak için geleneksel yöntemlerle üretilen tarhana, erişte, kahvaltılık soslar yapıyoruz. Bizim ormanlarımız çok kıymetli; köylümüzden ıhlamur, kekik, kuşburnu, defne yaprağı satın alıyoruz. Defnenin coğrafi işareti var. Bunları ambalajlayıp, satışını yapıyoruz. Kamu ve özel kurumlara gıda sepetleri yapıyoruz. Sürekli geleneksel yöntemlerle bir şeyler üretiyoruz” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.