yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5427
EURO
36,4442
ALTIN
2.964,63
BIST
9.144,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

‘İSTİHDAMA KATKI SUNUYORUZ’

‘İSTİHDAMA KATKI SUNUYORUZ’
11.06.2023 14:44
0
A+
A-

BÜYÜK KENTLERİN KIŞLIK SEBZE İHTİYACI YALOVA’DAN KARŞILANACAK

  • 3 büyük kentin ortasında bulunan Yalova’nın kışlık sebze üretiminde öncü il olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, projeler hakkında bilgi verdi..

..”İlimizin, sahip olduğu örtüaltı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak bu projeler hayata geçirilerek kent tarımı kapsamında ilimizden büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir.”

..”2023 yılında üretim yapabileceğimiz tüm alanlarda ilimizin sebze üretim kapasitesini arttırmaya yönelik projeleri uygulamaya koyduk ve büyük kentlerin sebze ihtiyaçlarını düşük lojistik maliyetlerle pazara ulaştırmayı hedefledik.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 3 büyük kentin ortasında bulunan Yalova’nın kışlık sebze üretiminde öncü il olduğunu belirtti. Yalova’nın sahip olduğu örtüaltı kapasitesinin yüksek olduğunu belirten Parıldar, 2023 yılında üretim yapabilen tüm alanlarda, sebze üretim kapasitesini arttırmaya yönelik projeleri uygulamaya koyduklarını sözlerine ekledi.

‘KIŞLIK SEBZE İHTİYACI KARŞILANACAK’..

Proje hakkında bilgi veren Parıldar, “İlimizin,  sahip olduğu örtüaltı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak bu projeler hayata geçirilerek kent tarımı kapsamında ilimizden büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir. 2022 yılı ilkbahar döneminde ilimizde 150 bin TL Bakanlığımız bütçesi kullanılarak; proje kapsamında yararlanıcı olan çiftçilerimize 110 kg fasulye tohumu ile 72 bin adet hıyar fidesi,  59 bin adet biber fidesi,  19 bin 840 adet kabak fidesi,  157 bin 500 adet pazı ve karalahana fidesi temini yapılarak yaklaşık 435 dekar alanda proje uygulandı. 2022 yılı sonbahar döneminde ise tohumdan çatala kışlık sebze projemiz ile kent tarımı kapsamında ilimizden büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacının karşılanması amacıyla yaklaşık  1 milyon 49 bin 968 TL’lik bütçe ile yüzde 25’i çiftçi katkısı  yüzde 75 ‘i hibe ile yaklaşık 2 milyon 195 bin 700 adet; marul, kışlık lahana ve kışlık pazı fidesi dağıtımı gerçekleştirdik” dedi.

‘DÜŞÜK LOJİSTİK MALİYETLER İLE PAZARA ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ’..

“2023 yılında üretim yapabileceğimiz tüm alanlarda ilimizin sebze üretim kapasitesini arttırmaya yönelik projeleri uygulamaya koyduk ve büyük kentlerin sebze ihtiyaçlarını düşük lojistik maliyetlerle pazara ulaştırmayı hedefledik” diyen Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu doğrultuda 2023 yılı Şubat ayında uygulanmak üzere Örtüaltında Marul (Kıvırcık) Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ile  yüzde 75’i Yalova İl Özel İdaresi tarafından,  yüzde 25’i çiftçi katkısı olmak üzere 300 bin adet kıvırcık fidesini 43 dekar alanda dikilmek üzere 22 çiftçimize dağıtımını yaptık. İlimizde fasulye yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve sürdürebilirliğinin sağlanarak atıl durumdaki seraların değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması amacıyla Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Şubat 2023 yılında uygulamaya geçirilmiştir.  Projenin yüzde 25’i çiftçi katkısı, yüzde 75’i hibe olmak üzere 250 dekar alanda uygulanmak üzere 80 çiftçimize 223 dekar alanda uygulanmak üzere 249 kg fasulye tohumu dağıtımını yaptık.”

‘1 MİLYON TL’LİK PROJE’..

Fide dağıtımının devam ettiğini belirten Parıldar, “Örtüaltında Hıyar Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 2023 yılında uygulamaya geçirilen bu proje kapsamında toplamda 230 bin adet hıyar fidesini çiftçilerimize dağıtacağız. Bu projeyi yüzde 50’i Bakanlığımız bütçesi, yüzde 25’i Yalova İl Özel İdare bütçesi ve yüzde 25 çiftçi katkısı ile uygulamaktayız. Projemizin toplam bütçesi 1 milyon 21 bin 553 TL olup, bütçenin 448 bin 500 TL’si Bakanlık, 224 bin 250 TL’si İl Özel İdaresi ve 224 bin 250 TL’si çiftçi katkısı ile karşılanmıştır. TAKE Projemizin kapsamında ayrıca 6 çiftçimize ait 13 dekar örtüaltı alanda İyi Tarım Uygulamaları gerçekleştireceğiz. Projenin İTU kısmının bütçesi 124 bin 553 TL olup tamamı Bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. İTU projesi kapsamında çiftçilerimize sera sineklik tülü, mavi ve sarı yapışkan tuzak, leonardit, koruyucu ekipman (eldiven, maske, gözlük, tulum) ürünlerinin dağıtımları yapılmıştır. Hıyar projemizde fide dağıtımı dört etapta gerçekleştirilecektir. İlk etapta 52 bin 550 adet fideyi 11 Nisan 2023 tarihinde 21 çiftçimize, ikinci etabında 26 Nisan 2023 tarihinde 21 çiftçimize 92 bin 350 adet fide dağıtımı gerçekleştirilmiştir” dedi.

‘EKİPMAN DESTEĞİ DE VERİLİYOR’..

Fide dağıtımının yanında ekipman desteğinin de verildiğini belirten Parıldar, sözlerini şöyle tamamladı: “Yine 26 Nisan 2023 tarihinde Örtüaltında Biber Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 150 dekar alanda uygulanmak üzere 123 çiftçimize 160 bin adet biber fidesinin dağıtımı yapılmıştır. Projemiz yüzde 75 bakanlık katkısı, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklinde gerçekleştirilmekte olup toplam bütçe 463 bin 847 TL’dir. Bu bütçenin biber fidesi temini için Bakanlık katkısı 257 bin 400 TL, çiftçi katkısı 86 bin TL ve İyi Tarım Uygulamaları Bütçesi ise 120 bin 447 TL’dir. 3 çiftçimize ait 6 dekarlık örtüaltı alanda iyi tarım uygulamaları yapılacak olan projenin bütçesinin tamamı Bakanlık katkısı ile gerçekleştirilmektedir. İlerleyen zamanlarda tüketiciye sağlıklı ve güvenli gıda temin etmek, çevreyi ve ekolojik dengeyi korumak (su, toprak ve canlılar vb.) sürdürülebilir tarım sistemini geliştirmek amacıyla projelerimizde İyi Tarım Uygulamalarına daha fazla yer vermeyi planlamaktayız.  İyi Tarım Uygulamaları ile projeden yararlanan 9 çiftçimize bin 208 metre sera sineklik tülü, 2.300 kg organik madde, (leonardit) 4 bin adet sarı ve mavi yapışkan tuzak, 9’ar takım koruyucu ekipman (eldiven-maske-tulum ve gözlük) verilerek, her bir çiftçimize yaklaşık 16 bin TL’lik ilave proje desteği sağladık. Bu projenin 3. etabında ise 6 Haziran 2023 tarihinde 10 çiftçimize 64 bin hıyar fidesinin dağıtımını gerçekleştirdik. Projenin 4. etabı kapsamında önümüzdeki günlerde çiftçilerimize yaklaşık 40 bin adet hıyar fidesi daha dağıtılacaktır. Çiftçilerimizin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için de üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı projelerimizin hayata geçmesinde gerek Bakanlığımız gerekse Özel İdaresi nezdinde bizlerle birlikte çaba sarf eden Sayın Valimize ve Milletvekillerimize, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Hasdemir’e, İl Genel Meclis Başkanımıza ve meclis üyelerine, İl Özel İdare Genel Sekreterimiz, yardımcıları ve proje ekibine, İl ve İlçe Müdürlüğümüz proje ekibi arkadaşlarıma, çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.