yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3645
EURO
34,6827
ALTIN
2.395,64
BIST
10.169,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

İPEK YOLUNDA BİR AKŞAMÜSTÜ MOLASI..

İPEK YOLUNDA BİR AKŞAMÜSTÜ MOLASI..
20.10.2022 14:57
0
A+
A-

1.ARONYA GÜNLERİ YÜRÜYEN KÖŞK’TE YAPILDI

  • Yalova Yürüyen Köşk’te ‘İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası’ sloganıyla 1. Aronya Günleri düzenlendi..

Haber / Zeynep TAŞTAN

Programda Uygulama Oteli’nde hazırlanan Aronyalı pasta, helva, magnolia, cupcake, Aronya kurabiyesi çayı ve şerbetinin yanı sıra üreticiler tarafından hazırlanan Aronya marmelatı, sirkesi, şampuanı ve sabunu gibi birbirinden farklı ve sağlıklı ürünler vatandaşlara tanıtıldı. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş, yaptığı konuşmada kurumlar arası her zaman işbirliği içerisinde olduklarını söyledi. Aronya üretiminde de bazı sorunlar yaşanmaya başlandığını söyleyen Erbaş, “Bu yıllara kadar hastalıklarını, zararlılarını; belki yurtdışında dahi görülmeyen pamukçuklarını yeni yeni bizim ülkemizde görüyoruz ve teşhislerini yapıyoruz. O konuda da yine ilerleyen süreçlerde İl Müdürlüğümüz ile dirsek temasında bulunarak faaliyetlerimizi yürüteceğiz” dedi.

16 ORTAKLI KOOPERATİF KURULDU..

S.S. MARSEL Kooperatif Başkanı Naz Tezcan da, farklı meslek gruplarından 16 ortaklı bir kooperatif kurduklarını dile getirdi. Aronyanın kolay yetişen bir bitki olmasına rağmen ciddi anlamda bir özen istediğini belirten Tezcan “Her birimiz otunu alırken, bitkilerimizi beslerken hep birbirimize danışıyoruz. Hem enstitüye hem de müdürlüğe danışarak doğru bir üretim yapmaya çalışıyoruz” dedi.

LENFOMA KANSERİNİ YENDİ..

Lenfoma kanserini aronya ile yendiğini anlatan Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu ise, “Bir gece saat 3 civarında halüsinasyon ile uyandım. Uyandım zaman adım atamadım. Olduğum yere çöktüm. Ev arkadaşım koluma girerek beni hastaneye götürdü. Hastaneye gittikten sonra bir süreç başladı. 16 kür kemoterapi aldım. Lenfomaya yakalandığımı öğrendim. Yoğun bakımlardan döndüm. Normalde erkeklerde 14 olması gereken değer bende 7,5’tu. 112 kilodan 58 kiloya düştüm. Kemoterapinin faydası mutlaka oldu tabi ki. Bir gün hastane sonrası eve geldiğimde bir dostum bana Aronya getirdi. Aronya ile tanıştığım günden bugüne kadar; ayakta kalmama vesile olan tek bitki diyebilirim. Her yerde bunu söylüyorum. İlaçlar tabi ki de etkili ama benim şu anda kan değerlerim 14’ün üzerinde Karaciğeriniz ve bağışıklık sisteminiz için dünyanın en iyi antioksidanı Aronyayı tüketmenizi tavsiye ediyorum. Kanser bir savaş değil; kanser bir hastalıktır” dedi.

PARILDAR TEŞEKKÜR ETTİ..

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise, aronya üretimine katkı sunanlara teşekkür ederek, “Aronya her eve lazım olan bir üründür. Aronya Yalova’nın Türkiye’de tanıtımında öncü olan bir üründür. Yalova’nın tarımsal anlamda ilk coğrafi işaretli ürünümüzdür. Aronya hepimiz için bir sağlık ürünüdür. Tanıtımında, üretiminde, yeni AR-GE çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bununla ilgili bir kooperatif kuranlara da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

‘ARONYA SÜPER ANTİOKSİDAN BİR MEYVE’..

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca da, Aronya ile ilgili çalışmaları takip ettiğini söyledi.  Ürünün yurtdışında iyi kullanıldığını belirten Arıca, “Yalova’da ve Türkiye’de yeni olan bir olay. Özellikle çocuğu veya torunu olanlar bilir. İlk kreşe başlandığında yılda ortalama 10 kere enfeksiyon geçirirler. Antibiyotik bitmeden 10 gün sonra bir daha hastalanırlar. İlk yıl böyle geçer. İkinci yıl 8’e düşer. İkinci yıl 6’ya düşer ve böyle devam eder. Vücut bu duruma alışır. Kuzey Amerika’da bununla ilgili bir çalışma yapılmış Aronya ile ilgili. Bu ilk yıl çocuklardaki 10 ila 12 arasındaki enfeksiyon 6’ya düşürülmüş. Tabi ki sıfırlamıyor. Biz vücudu enfeksiyonlara karşı sıfırlamak istemiyoruz. Vücut buna alışacak. Özellikle okula yeni başlayanlar çocuklarda Aronyayı öneriyoruz. Uygun şekilde ve uygun dozda olmak şekilde. Özellikle çocuğu olanlara Aronyayı öneriyoruz enfeksiyon azalsın. Aronya, çok kuvvetli süper antioksidan. Bunu artık tıp dünyası onayladı. Bunun üstünde belki de birkaç antioksidan madde var. Kemoterapi alınan dönemlerde özellikle saçlar dökülüyor, karaciğer böbrek bozuluyor. Aronya ile birlikte kullandığınız zaman kemoterapinin yan etkilerini tamamen sıfırlamıyor ama belli bir oranda düşürüyor” dedi.

Programa İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıduman, AK Parti Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek ve Aronya üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.