yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3943
EURO
34,5746
ALTIN
2.380,12
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

‘İNŞAATI DURDURUN!’

‘İNŞAATI DURDURUN!’
15.12.2022 17:09
0
A+
A-

 

  • Yalova Platformu Dönem Sözcüsü Hakim Menteş, Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin kararını değerlendirdi.

..”Bu inşaat hemen durdurulmalı ve tarım arazilerinin korunması sağlanmalıdır.”

  • ..”Sağlık koruma bandı içerisinde bulunan özel mülkiyete konu alanlar üzerinde çevresel olumsuz etkilerin söz konusu olduğu bir gerçek.”

..”Devlet kurumlarımız mahkeme kararını uygulamalı ve gereğini yerine getirmelidir.” 

  • ..”Olası yangın, patlama, sabotaj gibi hallerde kimyasal maddelerin birbirleriyle olan etkileşimlerinin ne olacağı bilinmiyor.”

 

  • Haber / M. Ali CANTÖRÜN

Yalova Platformu Dönem Sözcüsü Hakim Menteş, dün yaptığı açıklamada, “DowAKSA yeni tesisi hakkında mahkemenin verdiği ÇED iptal kararından sonra inşaat faaliyetleri derhal durdurulmalı ve yapılan binalar kaldırılarak arazi eski haline getirilmelidir” dedi.

  • Bursa 3. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararını iptal etti.

Menteş’in açıklaması şöyle: “Yalova Taşköprü’de YALKİM OSB’nin bitişiğindeki mülkiyeti hazineye ait 124.951,26m2 yüzölçümlü mutlak sulu tarım arazisi üzerinde planlanan DowAKSA Karbon Elyaf, Pultrize Profil, Karbon Elyaftan Dokuma Kumaş, Karbon Elyaftan Çok Eksenli Dokuma Kumaş ve Reçine Edilmiş Kumaş Üretim Tesisi Entegre Projesi için verilen 08.03.2021 tarihli ÇED olumlu kararının  iptali için Yalova Platformu üyeleri ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan davada Bursa 3. İdare Mahkemesi, 2021/429 E.,2022/1156 K. 11.11.2022 tarihli kararı ile davamızı kabul ederek söz konusu ÇED olumlu kararının iptaline  karar vermiştir.”

  • “Yargılama süreci devam ediyor.”

Yalova Platformu Dönem Sözcüsü Hakim Menteş, tesisin yer aldığı taşınmazın 1. ve 2. sınıf mutlak sulu tarım arazisi vasfında olduğunu ve arazinin tarım dışı kullanımına dair kararın yargılama sürecinin devam ettiğini belirterek, mevcut haliyle tarımsal ürün verme kabiliyetinde olan bir arazi üzerine getirilecek yapılar ile bu işlevinin sonlandırılmasının ancak çok büyük zaruret halinde tercih edilebileceğini söyledi.

  • “Hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Tesisin kurulmasına yönelik karşılaştırmalı alternatif alan araştırmasının yeterli düzeyde yapılmadığını ifade eden Menteş, özetle şunları söyledi: “Sağlık koruma bandı içerisinde bulunan özel mülkiyete konu alanlar üzerinde çevresel olumsuz etkilerin söz konusu olduğu bir gerçek. Olası yangın, patlama, sabotaj gibi hallerde kimyasal maddelerin birbirleriyle olan etkileşimlerinin ne olacağı da bilinmiyor. Kaldı ki etki alanına ilişkin herhangi bir değerlendirmenin yapılmaması nedeniyle ortada ciddi bir sıkıntı bulunuyor. Ayrıca dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır ve bu durum göz ardı edilemez. Şimdi beklentimiz, devlet kurumlarının mahkeme kararını uygulamak için gereğini yerine getirmeleridir.”

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.