yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4810
EURO
36,4043
ALTIN
2.960,81
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

‘İMAR AFLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ENGELLEDİ!’

‘İMAR AFLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ENGELLEDİ!’
02.06.2023 16:24
0
A+
A-

 

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, HABERCİ’ye konuştu:

‘ÖNCE İNCELEME VE ARAŞTIRMA SONRA ÜST YAPI’

  • Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, kentsel dönüşümün bir bütünün parçası olduğunu söyleyerek, üst yapıdan önce inceleme ve araştırma çalışmalarının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

 

  • Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, kentsel dönüşüm ile ilgili HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu. “Kentsel dönüşüm çok disiplinli bir çalışmayı gerektirir” diyen Cangir, “Kentsel dönüşüm ikiye ayrılır; riskli alanlar ve riskli yapıların belirlenmesi. Oda olarak ilgilendiğimiz kısım riskli alanlar; başta depremsellik, yer kaymaları çökme, sel ve taşkınlar, sıvılaşma, çığ, taş, kaya düşmeleri gibi doğa kaynaklı risklerin etkilenmesi olası yerlerdir. Yalova’da da başta depremsellik olmak üzere yer kaymalarından, heyelanlardan, yer yer çökmelerden hatta sıvılaşmadan kaynaklı çok fazla riskli alanlarımız var. Bizim görüşümüz bu alanların önceden tespitinin yapılması” dedi.

‘İmar affı kentsel dönüşüme engel oldu’

İmar affının kentsel dönüşüme engel olduğunu söyleyen Cangir, “İmar affında kişisel beyanın yeterli olması kentsel dönüşüm için önemli bir engel olmuştur. Birçok sağlıksız yapı, sağlıklı bir yaşam alanı niteliğine kavuşturulmuş gibi görünüyor. Bu da bizim için hem sosyal hem de teknik alt yapı anlamında sıkıntılı bir konu” ifadelerini kullandı.

‘Yerel yönetimlere çok büyük görevler düşüyor’

Kentlerin kalitesini birçok başlık altında sıralayan Cangir, şöyle konuştu: “Trafik, kamu hizmetleri, ekonomi, bunların içinde kentin mimarisi, estetiği, peyzajı; bunlar da önemli. Kentin mimarisi deyince de direkt kentsel dönüşümle alakalı bir durum oluyor. İlimizde tüm bu, kentlerin kalitesini belirleyen faktörlerin hepsinin bir arada, kendi içerisinde farklı farklı paragraflarla belirlenerek bir çalışma yürütülmesi elzem. Bu olmadan sağlıklı bir kentsel dönüşüm olması mümkün değildir. Yerel yönetimlere çok büyük görevler düşüyor. Alt yapıdan tutun üstyapıya, mimariden peyzaja kadar yerel yönetimlerin sorumluluğu alanında olan bütün bu parametrelerin birlikte ve birbirleriyle bağlantılı şekilde ileriye dönük yatırım olarak düşünülmesi ve böyle planlanması gerekiyor. Şehirlerin dikey mimari mi, yatay mimari mi, nasıl bir planlama yapılması gerekiyor; bunun üzerinde çalışılması lazım. Bunda da yerel yönetimlere çok ciddi sorumluluklar düşüyor. İşin ehli şehir uzmanları kesinlikle görev almalı.”

‘Önce araştırma ve inceleme yapılmalı’

Araştırma ve inceleme çalışmaları yapılmadan direkt üst yapının yapılmasının doğru olmadığını dile getiren Cangir, son olarak şunları söyledi: “Biz jeoloji olarak bu durumun inceleme ve araştırma kısmındayız. Meteorolojik veriler, iklim, yağış, gürültü, sosyo ekonomik ortamları yansıtan faktörler bunların tamamı. Bunlar inceleme ve araştırmanın içerisinde yer alması gereken konular. Mahalle ölçeğinde toplanan sosyo ekonomik veriler, iş ve istihdam olanakları bu geniş yelpazede. Bizim içerisinde bulunduğumuz başlık; inceleme ve araştırma. Bu yüzden jeolojik ortamın doğru belirlenmesi, doğru mühendislik hizmetinin alınması, bu iyileştirilen zeminin üst yapıya uygun ve elverişli olması, bundan sonra üst yapının devreye girmesi gerekiyor. Öncesinde yapılan bu inceleme ve araştırma uzun soluklu, aslında çok masraflı olmayan inceleme ve araştırmalardır. Bu küçük masrafları yapmadan, bu inceleme ve araştırmaları girmeden direkt üst yapıdan başlanırsa, daha sonraki olası problemlerde incelemeye ve araştırmaya harcanan rakamların yüz katı, bin katı kadar masraf oluşuyor. Kentsel dönüşümde atıkların taşınması ve düzenli depolanması da çok önemli. Hafriyat döküm sahalarının yeterliliği de tartışılmalı ve değerlendirilmeli. Atık taşıma da kentsel dönüşümün bir parçasıdır.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.