yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3520
EURO
34,7850
ALTIN
2.394,20
BIST
10.268,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

İDO’NUN HİZMETİ SADECE ZENGİNLERE Mİ?

İDO’NUN HİZMETİ SADECE ZENGİNLERE Mİ?
19.01.2023 19:06
0
A+
A-

HABERCİ SORUYOR

İDO’NUN HİZMETİ SADECE TURİSTLERE VE ZENGİNLERE Mİ?

  • Yalova halkının şikayetlerini dikkate alan AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, İDO yönetimi ile bir araya geldi ve Yalova-Yenikapı hattında %15’lik indirim sağladı.

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül

İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) 2023 yılbaşından itibaren uyguladığı astronomik fiyat tarifeleri ile büyük tepki topluyor. 4 kişilik bir ailenin Yalova-Yenikapı hattını kullanması durumunda ödeyeceği bilet ücretine bakıldığında görülüyor ki; İDO, sadece yüksek gelir grubuna ve turistlere hizmet eden bir ulaşım şirketi konumuna geldi.

  • İDO’nun geçmişine bir göz atalım…

İDO, 1987 yılında kuruldu ve kuruluşundan1993 yılına kadar geçen süreçte İBB’ye olan yükümlülüklerini yerine getiremedi; hatta kredi taksitlerinin bile İBB tarafından ödendiği gündeme geldi. Gemi Mühendisleri Odası, 1993 yılında, ‘Deniz otobüsleri kar elde edebilir mi?’ sorusunu masaya yatırdı. GMO’nun Mayıs 1993’te hazırladığı raporda şu ifadeler dikkat çekiciydi: “Hatların kısalığı nedeniyle, birim yakıt sarfiyatları ve manevra sayısı artışına bağlı olarak makinaların aşırı yıpranması bakım-onarım giderlerini artıracaktır.”

  • İDO’nun özelleştirilmesine karar veriliyor…

İDO’nun özelleştirme ihalesini Nisan 2011’de 861 milyon dolarlık teklifle Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı ve fiyatlardaki dalgalanma ile bitmek bilmeyen şikayetler de işte o andan itibaren hızla yükseldi. Özelleştirilen İDO, uzunca bir süre kâr üreten arabalı vapur hatlarının geliri ile iç hatları sübvanse ederek çalışmaya devam edebildi. Ciddi bir para ve büyük bir iyi niyetle özelleştirmeyi kazanan şirket, devletle yaptığı sözleşmenin kendi aleyhine işlediğini gördü.

  • Rekabet İDO’ya yaramadı…

İDO’nun en kârlı hatlarında karşısına ilk olarak rekabet yapan şirketler dikildi. Önce BUDO, Mudanya-İstanbul seferleri koyarak bu hatta rekabete başladı. Ardından bir diğer kârlı hat olan Eskihisar-Topçular arasında bir başka şirkete lisans verildi ve orada da haksız rekabete maruz kaldılar. Bu durum karşısında İDO’nun İskoçyalı ortağı Brian Souter, yaşananları net olarak özetleyen bir açıklama yaptı ve ‘ihale ile aldıkları hatlara başka firmaların girmesi halinde zarar ettikleri şehir hatlarından çıkabilecekleri’ uyarısında bulundu.

2012 yılında BUDO’nun seferlere başlayacağı haberi üzerine bu sefer İDO’nun büyük ortaklarından Akfen’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da Ekim 2012’de bir açıklama yaptı: “Rotaya başkasının sokulması hukuka aykırı.” İDO’ya rakip olarak kurulacak herhangi bir oluşumun hukuka aykırı olacağını söyleyen Akın, şöyle konuştu: “İDO’nun işletme haklarını aldığımızda bize rakip hatlara izin verilmeyeceğine yönelik taahhütte bulunulmuştu. Biz mevcut iskeleleri 30 yıllığına kiraladık. 30 yıl boyunca başka iskele verilmeyeceğini bize ifade ettiler. Sözleşmelerimizde de bu maddeler var.”

  • Özelleştirme ilkelerine ve sözleşmelere aykırı bir durum…

Ardından Osmangazi Köprüsü devreye girdi. Osmangazi Köprüsü’nde fiyatlar kamu sübvansiyonu ile düşürülünce, bu hatta rekabet ve kazanç şansı kalmadı. Nitekim şirket en büyük 2 feribotu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iade etti. Yaşananlar çok ciddi bir özelleştirme hatasına işaret ediyordu. Kamu otoritesi özelleştirmede kendisine güvenen şirketin haklarını korumayınca, şirket, kamuya güvenerek yaptığı işten zarar ediyordu.

  • Olan vatandaşa oluyor…

Şirket uğradığı haksızlıklar karşısında çareyi başka bir haksızlığa imza atmakta buluyor, kamunun ses çıkaramayacağını bildiğinden, istediği gibi fiyat politikası uygulamaya başlıyordu. Gelinen noktada, uğradığı zararın karşılığını dış hatlardan çıkarmaya çalışan İDO yönetiminin fahiş bilet fiyatları uygulamasına kimse müdahale edemiyor.

  • AK Parti İl Başkanı Bağatar’ın İDO’ya baskısı ve %15’lik indirim…

Son olarak AK Parti Yalova il Başkanı Muğlim Bağatar, kamuoyundan gelen şikayet ve talepler karşısında İDO yönetimi ile birebir görüştü ve görüşmeler sonucunda Yalova-Yenikapı hattına yönelik %15’lik bir indirim talebine onay aldı.

  • İDO artık ulaşımı değil, başka gelir kalemlerini önceliyor…

Yaşananların ardından dikkat çeken bir gelişme de İDO terminallerinin adeta birer AVM’ye dönüşmesi; köfteciden-markete, ne aransa bulunuyor, İDO terminallerinde. Özellikle yaz aylarında yolcuların bekleyebileceği bir alan kalmıyor.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.