yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3234
EURO
35,0716
ALTIN
2.282,24
BIST
9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
23°C
Yalova
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
21°C
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

HEDEF: BİN TON

HEDEF: BİN TON
10.04.2022 16:05
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programa Vali Muammer Erol, Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, , İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek, MHP İl Başkanı Namık Öz, BBP İl Başkanı Munip Namal, Gelecek Partisi İl Başkanı Kürşat Emre Çandır ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür V. Mustafa Öztürk, Kent Konseyi Başkanı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kandemir, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Çiftlikköy Ziraat odası Başkanı Mehmet Anaçardı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Talaybaş, Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, Tarla Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Ali Yedikardeş, şube ve ilçe müdürleri, teknik personeller ile proje yararlanıcısı çiftçiler katıldı. Çiftlikköylü çiftçi İbrahim Çifter, yaptığı konuşmada tohum dağıtımından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek İl Müdürlüğü’ne ve İl Özel İdaresi’ne teşekkür etti.

‘9 MİLYON TOHUM DAĞITILMIŞTI’..

Proje hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “Tohum dağıtımını yapacağımız diğer bir projemiz; Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesidir. İnsan gereksinimlerinin karşılanmasında ihtiyaç duyulan önemli enerji kaynaklarından biri de bitkisel yağlardır. Ülkemiz, bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini ayçiçeğinden elde etmekte olup; yağlık ayçiçeği üretimi genelde Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır. 2021 yılında Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi kapsamında Bakanlığımız ve İl Özel İdare desteğiyle 39 çiftçiye bin 500 dekar alanda uygulanmak üzere 9 milyon adet yağlık ayçiçeği tohumu hibe olarak dağıtılmıştı. Bu proje ile 2020 yılında bin 906 dekar olan ayçiçeği ekiliş alanı 2021 yılı proje ve desteklerimizle yüzde 73 artarak, 3 bin 302 dekara ulaşmış olup; üretim miktarı ise 2020 yılında 409 ton iken yüzde 77 artarak 722 tona ulaşmıştır. İlimizde 3 bin 302 dekar ayçiçeği ekilişinin yüzde 86’ı Çiftlikköy’de yüzde 14’ü ise Altınova ilçemizdedir. Bakanlığımız Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında bu yılda ülkemiz için stratejik öneme haiz yağlık ayçiçeği üretimini arttırmak üzere tohum bedelinin yüzde 50’si Bakanlığımız bütçesinden, yüzde 25’i İl Özel İdare bütçesinden, yüzde 25’i de çiftçi katkısı olmak üzere toplam 1 milyon 340 bin TL bütçeli projemizi hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ BİN TON’..

Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje ile 2 bin dekar alanda ‘Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi’ ile birlikte üretim alanımızı toplamda 4 bin dekar seviyelerine ulaştırmayı, üretimimizi ise bin tona çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bugün tohum dağıtımını yapacağımız diğer bir projemiz; Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız Projesidir.’ İlimizin sahip olduğu mera alanları hem az, hem de çok küçük parçalardan oluşmaktadır. Mera alanlarının ıslah çalışmaları yapılmakla birlikte mevcut az sayıda meranın hayvan beslemede gerekli olan ot ihtiyacını karşılayamaması meraların üzerinde aşırı otlatma baskısına neden olmaktadır. Bu baskıyı azaltmak çiftçilerimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak, yem bitkisi ekimini desteklemek amacıyla ilimizde verimliliği yüksek standart silajlık mısır tohumu temin edilerek Merkez, Altınova, Çiftlikköy ve Termal ilçelerimizde atıl tarım alanlarının boş kalmasını engellemek ve hayvancılık işletmelerinin girdi teminlerine destek sağlamak amacıyla; 2020 ve 2021 yılları arasında Bakanlık ve İl Özel İdaresi desteğiyle 276 çiftçimize yaklaşık 2 bin 584 dekar alanda ekiliş yapmak üzere yonca, macar fiği ve yem bezelyesi tohumu temin edilerek hibe desteği sağlanmıştır. Bu yıl da; Yalova İl Özel İdare Müdürlüğü’nün Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız Projesi ile ilkbahar döneminde; toplam bütçesi yaklaşık 4 milyon TL olan ve tohum bedelinin yüzde 75’lik kısmı olan 79 bin 800 TL’si Yalova İl Özel İdaresi tarafından hibe, geri kalan yüzde 25’lik kısmı olan 26 bin 600 TL ise çiftçi katkısı şeklinde finanse edilen 1,6 ton standart silajlık mısır tohumunu bugün 49 çiftçimize 931 dekar alan için dağıtıyoruz. Bugün fide ve tohum dağıtımlarını yapacağımız toplam 4 milyon TL bütçeli 3 projemizi; 5 ilçede, 51 mahalle ve köyde, 185 çiftçi ile 3 bin 200 dekarda yaklaşık 500 bin TL hibe sağlayarak gerçekleştirdik.”

‘ÜRETİM ARTTIKÇA REFAH SEVİYESİ DE ARTACAK’..

Müdür Parıldar’ın ardından kürsüye gelen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada, “Biz Yalova İl Özel idaresi olarak Cumhurbaşkanımızın da gösterdiği hedef doğrultusunda ekilmemiş bir karış toprak kalmayıncaya kadar bu desteklerimizi sürdüreceğiz. Hepimiz çok yakinen biliyoruz ki; dünyamızı ve ülkemizi etkileyen küresel bir gıda arzı ile karşı karşıyayız. Bu da tarımsal üretimi bir o kadar daha önemli hale getiriyor. Biz Yalova Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte verimli ve başarılı bir işbirliği ilişkisi sürdürüyoruz. Bu ilişki de etkilerini hızlı bir biçimde gösteriyor ve her geçen yıl bir önceki yıla oranla daha da artmış oluyor. Bizim yaptığımızın üç boyutu var. Birinci boyutu çiftçilerimizin tarımsal üretimi gerçekleştirmeleri için tohum fide fidan desteği sağlıyoruz. Onun yanında da tarımsal arazilerimizi ekime hazır hale getirebilmek için sürdürdüğümüz sulama projeleri var. Bir yandan göletler gibi sulama projeleri yapıyoruz, bir yandan da suların çiftçilerimizin arazilerine ulaşabilmesi için arazi yollarının açılmasını sağlıyoruz. Bu mücadelenin en önemli ayağı da hiç kuşkusuz üretimi gerçekleştiren çiftçilerimiz. Bu nedenle kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Bu mücadelede alınacak daha çok yolumuz var çünkü il müdürümüzün de bahsettiği gibi arazilerimizin yarısına yakın kısmında hala üretim yapılmıyor. Bu da üretim yapılmayan arazilerin başka amaçlarla kullanılması yönündeki baskıları da artırıyor. Biz de yaptığımız hu çalışmalarla tarımdan da gelir elde edilebildiğini göstermeye çalışıyoruz. Üretimimiz arttıkça da çiftçilerimizin gelirlerinin ve refah seviyelerinin artacağını düşünüyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE’Yİ İLERİYE TAŞIYACAĞIZ’..

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş yaptığı konuşmada, “Bugün çok anlamlı bir etkinlikte bir araya geldik. Hem İl Genel Meclisimiz hem Tarım İl Müdürlüğümüz fidan fide dağıtım konularında çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyor. Önce Covid-19 salgınının ortaya koyduğu sorunlar, hemen arkasında kuzeyimizde meydana gelen savaş tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Cumhurbaşkanımızın buradaki talimatı açık ve net. Bir karış bile toprak sürülmeden, ekilmeden kalmayacak, bizler de bunun için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız ve sizlerle beraber Türkiye’nin tarımını hep birlikte daha ileriye taşıyacağız. Bizler Yalova’nın her köşesinde kırsal kalkınmayı temin etmek için tüm kurumlarımızla çok üstün bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalarda bizlerden desteğini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımıza, Tarım bakanlığımızın yetkililerine, kooperatiflerimize, birliklerimize, ve çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi. Konuşmaların ardından proje yararlanıcısı çiftçilere tohum ve fideleri protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.