yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4202
EURO
34,8115
ALTIN
2.399,48
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

‘HÜNNAP MEYVESİNİ TÜKETİN’

‘HÜNNAP MEYVESİNİ TÜKETİN’
05.09.2022 13:49
0
A+
A-

 

  • Organik Tarım Danışmanı Bitkifidan.com İşletmecisi Soner Taştan, hünnap meyvesinin adeta bir şifa kaynağı olduğunu dile getirdi..

..”Bulunduğumuz mevsimin en iddialı ve en değerli meyvelerinin başında da hünnap gelmektedir.”

  • ..”Yalova’nın hemen her noktasında yetişen ve mutlaka köy bahçelerinde en az bir ağacı bulunan bu meyve günümüz hastalıklarının birçoğuyla doğal mücadele halindedir.”

Haber / Zeynep TAŞTAN

Organik Tarım Danışmanı Bitkifidan.com İşletmecisi Soner Taştan, hünnap meyvesinin faydalarını sıraladı. Taştan, sonbahar mevsiminin en değerli meyvelerinden birisinin hünnap olduğunu dile getirdi. Hünnap meyvesinin günümüz hastalıklarıyla doğal mücadele ettiğini söyleyen Taştan, “Sonbahar mevsiminin yaklaştığı şu günlerde meyve alışkanlıklarımızda değişiklik göstermeye başladı. Yaz meyveleri yerini yavaş yavaş geçiş dönemi meyvelerine ve sonrasında da kış meyvelerine bırakacak. Bulunduğumuz mevsimin en iddialı ve en değerli meyvelerinin başında da hünnap gelmektedir. Özellikle ‘eskiler’ dediğimiz yaş grupları, hünnabı gayet iyi bilirler. Yalova’nın hemen her noktasında yetişen ve mutlaka köy bahçelerinde en az bir ağacı bulunan bu meyve günümüz hastalıklarının birçoğuyla doğal mücadele halindedir” dedi.

‘UYKU PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR’..

Taştan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hünnap meyvesi iri taneli ve ufak taneli veya aşılı hünnap, yabani hünnap olarak da bilinen iki türü vardır. İçerik bakımından aynı olan bu türler hem yaş hem de kurutulmuş olarak tüketiliyor. Sektörün içerisinde olarak kısaca hünnap meyvesini sizlere açıklayalım istedik. Hünnap meyvesinden uzun yıllardır, uyku sorunlarını ve endişe yoğunluğunu tedavi etmek için yararlanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu meyvenin sinir sisteminiz, bağışıklığınız ve sindiriminiz için etkileyici tıbbi yararlar sağlayabileceğini gösteriyor. Hünnap meyvesi, bazı yararlı asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içermektedir, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok kronik duruma sebebiyet veren zararlı hücreler ve mikroplarla savaşma yeteneğine sahiptir. Aslında, hünnap meyvesinin faydalarının çoğu, işte bu antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Hünnap, uyku kalitesini ve beyin fonksiyonunu iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Ortaya konan araştırmalar, antioksidanların bu etkilerden sorumlu olabileceğini öne sürmektedir. Hünnap meyvesinin ve tohum özlerinin, yapılan deneylerde, uyku süresini ve kalitesini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, bu meyve genellikle anksiyeteyi azaltmak için alternatif tıp uygulayıcıları tarafından reçete edilmektedir. Yapılan çalışmalarda, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerine, sinirleri tahrip eden bileşiklerden koruma konusunda yardımcı olabileceğini göstermektedir.”

‘KURUTULMAYA UYGUN’..

Hünnap meyvesinin kurutulmaya uygun olduğunu belirten Taştan, “Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesine engel olabilir. Antioksidan özelliklere sahip, doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin, tehlikeli hücreleri etkisiz hale getirebileceği ve iltihabı azaltabileceği belirtilmiştir. Azalan iltihap ve sayesinde, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar da önlenmiş olur. Bunun yanında, antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap, bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik ederek ve bu hücrelerin, zararlı bileşikleri etkisiz hale getirme oranını artırarak insan sağlığına önemli bir katkı daha yapmaktadır. Hünnap özü ise, zararlı istilacı hücreleri yok edebilen, doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerini güçlendirmektedir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, yine hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü ortaya koymuştur. Araştırmacılar, bu faydaların öncelikle meyvede bulunan antioksidan bileşiklerin bir sonucu olduğuna inanmaktadır.  Hünnapın yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Meyvede bulunan karbonhidratların yaklaşık yüzde 50’si, faydalı sindirim etkileri ile bilinen liften gelir. Bu besin, dışkınızı yumuşatmaya ve hacim kazandırmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini hızlandırır ve kabızlığınızı azaltır. Dahası hünnap özleri midenizin ve bağırsaklarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Ülser, yaralanma ve bağırsaklarınızda bulunabilecek kötücül bakterilerden zarar görme riskinizi azaltır. Özetle, günümüzde satılan içeriğinde ne olduğunu bilmediğimiz birçok uyku ilacı, antidepresan ve antioksidan içeren ilaçlardan veya bitkisel menşei ile bizlere dayatılan ürünlerden kat kat faydalı ve kalitelidir. Eğer bahçeniz varsa mutlaka bir hünnap ağacı yetiştirin, yok ise de pazarlarda tezgahlara inmeye başlayan bu kaliteli meyveyi mutlaka tüketmeye çaba gösterin. Kurutulmaya uygun olduğundan fazla alıp kurutup kış boyu tüketebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.