yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0030
EURO
37,8554
ALTIN
2.820,23
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
27°C
Yalova
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C

HERSEK’TE ‘PUSULA DENİZANASI’ AVI

HERSEK’TE ‘PUSULA DENİZANASI’ AVI
04.07.2024 15:24
0
A+
A-
  • Özellikle son günlerde artan Marmara denizinde sıkça görülen ‘Pusla Denizanası’ Hersek denizinde Altınova Belediyesi personelleri tarafından toplanıyor.

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Salgıladığı sıvı ile birçok insanda tepkimeye yol açan, deride ağrı, kaşıntı, kızarıklık, yanma, şişlik gibi belirtilere neden olan pusula denizanası Hersek denizinde belediye görevlileri tarafından düzenli olarak toplanıyor. Hersek plajı ve denizinde vatandaşların sağlığının her zaman ön planda tutulduğunu belirten Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, “Son dönemlerde Marmara denizi genelinde artan pusula denizanası ile ilgili personellerimiz Hersek denizinde günün belirli saatlerinde pusula denizanalarını topluyor. Altınova Belediyesi olarak vatandaşlarımızın can güvenliği ve oluşabilecek en ufak sağlık sorunlarının önüne imkânlarımız dâhilinde geçmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Pusula denizanası nedir?

Bilimsel adı ‘chrysaorahysoscella’ olan pusula denizanası, kahverengi ve kırmızı renkli olarak bilinir. Mantara benzeyen şemsiyeli bir yapısı ve şemsiyesi etrafında şeritleri vardır. Boyu 50 cm’e kadar çıkabilir. Salgıladığı sıvı birçok insanda tepkimeye yol açarak zehirlenme, deride ağrı, kaşıntı, kızarıklık, yanma, şişlik, kamçı izi gibi belirtilere neden olabilir. Deniz suyunun sıcaklığının artmasıyla pusula denizanalarının sayısı da artmaktadır. Ortalama ömrü 1 yıl olan bu tür, havaların ısınması dolayısıyla Temmuz ve Eylül aylarında çok daha sık görünür. Bir diğer özelliği de ölüsünün bile şikâyetlere sebep olabilmesidir. Tedbir olarak pusula denizanasının çıplak ciltle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Nadir de olsa kalıcı yara izi, nefes darlığı ve hayati tehlikeye yol açabildiği bilinmektedir.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.