‘AYSEL KARSAN; HEM KANSERLE MÜCADELE ETTİ HEM DE ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATTI’
..”10 yıl önce başlattığımız ve Onkoloji Ünitesi’nin gelmesi için derneğimiz kuruldu. Sonra erken tanının önemi ile yola devam ettik. Çok şükür Onkoloji Birimi geldi. İki onkoloğumuz var ama tabi eksikliklerimiz de var.”
Röportaj\ Büşra GÜNDÜZ
Yalova Kanser Hastaları Derneği (YAKHAD), 10 yıldır kanser hastalarına yönelik sunduğu destekleri ve gelecek hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. Dernek Başkanı Sibel Beyosmanoğlu, şu sorulara yanıt verdi:
Derneğinizin kanser hastalarına sağladığı destekler nelerdir?
10 yıldır varlığımızı sürdürüyoruz. Hastalarımıza maddi destek, psikolojik destek ve hukuki destek imkanı sağlıyoruz. Hastalarımızın sorularına yanıt verebilmek için önce kendimizin donanım kazanması gerekiyor. Hangi hastaneyi, hangi doktoru, hangi yolu takip edeceklerini bunları sağlamaya çalışıyoruz. Doktorlarla iletişimlerimizde; hasta ve doktor arasındaki bağı biz kuruyoruz.
Gönüllü ve bağışçılarla olan iş birliğiniz nasıl? Bu konuda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Hepimiz gönüllü olarak çalışıyoruz. Canı yananlarla kurulmuş olan bir dernek. Hasta ve hasta yakınları ile kurduğumuz ilişkilerle, hastanın sosyal hayatta hastalığını unutturacak, hasta olmayan insanlarla birlikte yaşamayı öğretmek ve hastalığı ile mücadele ve savaşı hep birlikte yapmayı amaçlıyoruz. En büyük şey takipçilik. Hasta sürekli takip edildiği zaman çok mutlu oluyor ve sizinle ilişkileri de daha fazla oluyor. Sadece sosyal çalışmalarımızın içinde kanser hastalığı değil, çevreci olmamız da lazım. Hastaların bu konuda da bilgilenmesi gerekiyor. Gönüllülük zinciri ile bir koordinasyon gerekiyor. Biz de bu konuda aracıyız.
Kanser farkındalığını artırmak için hangi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Farkındalığı yaratırken dikkat çekmek, ilgi alanlarını büyütmek ve STK’ları da bir araya toplayabilmek çok önemli. Bundan sonra yapacaklarımızın arasında daha da farkındalığı oluşturacak çalışmalarımız olacak. Duyarlılığı artırmak gerekiyor. Bu sporla da müzikle de olabilir. İnsanların dikkatini çekebilecek planlarımız var. Kurumlarla ilişkilerimiz var.
Kanser tedavisi gören bireyler ve aileleri için ne tür psikolojik destek hizmetleri sunuyorsunuz?
Bizim derneğimizde ‘iyi ki yapıyoruz’ dediğimiz bir şey varsa o da psikolojik destek. İnanın yönetimimizin de psikolojik desteğe ihtiyacı oluyor. Bireysel ya da toplu olarak psikolojik destek alıyoruz. Hastalığı yenmek için en önemli şeyin maneviyat olduğunu biliyoruz. İlacın ötesinde psikolojik destek son derece önemli. Bizler de bu konuda çok başarılı olduk. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden de destek alıyoruz. Hastanemizden de destek alıyoruz. Zaman zaman yaşam koçlarıyla da yaptığımız bağlantılar var. Toplum yaşamına katkı sağlayabilecek çalışmaların çabası içerisindeyiz.
Dernek olarak karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir? Bu zorlukları aşmak için nasıl stratejiler geliştiriyorsunuz?
10 yıl önce başlattığımız ve Onkoloji Ünitesi’nin gelmesi için derneğimiz kuruldu. Sonra erken tanının önemi ile yola devam ettik. Çok şükür Onkoloji Birimi geldi. İki onkoloğumuz var ama tabi eksikliklerimiz de var. Hematolog olması gerekiyor. Bu konudaki aşamalarda da yetkililerle bağlantı halindeyiz. Yalova’daki çok büyük eksikliğimizdi. Kademe kademe aşılıyor. Işın tedavisinin olmaması eksiklikler. Kanser Danışma Birimi açıldı, yeni hastanede. Bu bizim talebimizle olmuştu. Bunların takipçisiyiz. Biz de dernek olarak neler yapabiliriz diyerek iletişimlerimizi sürdürüyoruz. İlaç bulma konusunda bayağı sıkıntılı dönemler vardı. Bazıları aşıldı bazıları da devam ediyor. Pandemi zamanında en riskli grup olan kanser hastaları için maske sıkıntısı oluşmuştu. Valiliğimiz aracılığıyla bu sıkıntıları aştık. Randevu alma konusunda kanser hastalarının sıkıntıları vardı. Bizim vasıtamız ile öncelik tanındı. Bağlantılarımızın sıkı olması her zaman çalışmalara hız veriyor.
Gelecek için planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?
Güzel bir ildeyiz ama maalesef zamanla kirlenmiş durumda. Kanserin en önemli konusu iyi gıda, temiz hava. Sağlıklı kent neden olmasın? Yalova neden bir sağlık turizmi olmasın? Sağlık turizminin Yalova’da geliştirilmesi ve bu duyarlılığa gençlerin de katılması hedefimiz. Sağlam, sağlıklı ve duyarlı bir toplum olması için gençlerimizi davet etmek istiyoruz. Kansere iyi gelen aronyanın Yalova’da olması, hem Yalova turizmi için hem de kanser hastaları için önemli bir adım. Sadece kanser hastalarının tedavi konusunda değil, bu tedavilerin yanı sıra neler katabilirizi amaçlıyoruz.
Kanser hastalığının artışındaki en temel neden nedir?
Pandemi döneminden sonra kanser hastalığında bir artış gözlemlendi. Hava kirliğinin bu konuda önemli olduğunu düşünüyorum. Havadaki kirlilik dolayısıyla yaşanan artış bu durumu gösteriyor. Denizimiz kirli, yediğimiz gıdalar tam besin özelliğini taşımadığı için hastalıkta artış gözlemlenmekte. Dernek olarak çalışmalarımızı sürdürürken hem kişilere hem de kurum kuruluş ve fabrikalara çağrıda bulunmak istiyoruz. Yapmaları gerekenin en üst düzeyde yapmalarını, çalışmalarını kanser ve diğer hastalıkları düşünerek, çevreci bir yaklaşım izlemelerini istiyoruz. İnsanlarımızın bilinçlenmesi de gerekiyor. Doğru su, doğru beslenmelerini istiyoruz. Güzel bir yaşam sürdürülmesi için çevreci olalım, gıdamıza dikkat edelim ve stresimizi azaltalım.
Sizin için ilham kaynağı olan bir anı veya kişi var mı?
Bu çalışmalarımız içerisinde bize en çok hız veren, derneğimizin sürdürülebilirliğini sağlayan rahmetli başkanımız Aysel Karsan’dan bahsetmeden geçemeyeceğim. Hem kanserle mücadele etti hem de derneğimizde çok önemli işler yaptı. En büyük ilham kaynağımızdı kendisi. Bütün arkadaşlarımızla bu çalışmaları sürdürmeye devam ediyoruz. Aslında her hastanın bir hikayesi var. Onların hikayelerini dinleyerek, onlarla bir bütün olarak bir ilham getirdiğinin farkındayız. Hep birlikte üzülsek de o üzüntü içinden bir ilham ve bilgi yumağını sevgi bağıyla kurmaya çalışıyoruz. Her hasta bizim ilham kaynağımız. Her hasta bizim ışığımızı, çabamızı güçlendiriyor. Gelin bu mücadeleye hep birlikte devam edelim.