Bulgaristan’da 4 Nisan, 11 Temmuz ve 14 Kasım 2021’de yapılan üç genel seçimin ardından seçmenler, hükümetin kurulamaması nedeniyle erken genel seçim için sandık başına gidecek. Türkiye’de de bu anlamda hazırlıklar yapılmaya başlandı..
..”Bir ülkenin başka ülkenin iç işlerine karışma hakkı yoktur ama biz çifte vatandaşlar olarak derneklerde bir araya gelerek Bulgaristan’daki siyasi istikrarın sağlanması adına oylarımızı hep birlikte kullanacağız.”
Haber / Zeynep TAŞTAN
Bulgaristan’da 2 Ekim tarihinde yapılacak erken genel seçimler nedeniyle Balkan Evi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Lütfi Özgür ve dernek yönetimi, çifte vatandaş statüsünde yaşayan Bulgaristan göçmenlerine 2 Ekim’de yapılacak erken genel seçimde ‘oy kullanın’ çağrısında bulundu. Bulgaristan’da demokratikleşme süreci içinde 15. kez genel seçimlerde oy kullanılacak. Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Lütfi Özgür, 6 Eylül’e (bugün) kadar vatandaşların çevrimiçi dilekçe doldurmaları gerektiğini, bunun yapılmaması halinde sandık başlarında yığılmalar olacağını söyledi. Başkan Özgür, Yalova’da 4 sandığın kurulması için gerekli olan sayıda dilekçeyi de topladıklarını sözlerine ekledi..
‘BU SEÇİM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’..
Önümüzdeki seçimlerin göçmenler için çok önemli olduğunu söyleyen, Balkan Göçmenleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Başkanı Lütfi Özgür, “Geçen sene, 2021 yılında 3 tane seçim gerçekleştirdik maalesef hiçbirinde başarılı bir hükümet kurulmadı. 4 Nisan, 14 Temmuz ve 14 Kasım seçimleri yapıldıktan sonra istikrarlı hükümetler kurulamadığından dolayı yine bu sene erken seçim kararı alındı ve seçimlere gidiyoruz. Bu seçim bizim için bir önceki seçimlerden daha önemli. Bulgaristan’da siyasi bir istikrarsızlık, güvensizlik var. Bunun nedenlerinden bir tanesi de Bulgaristan’da parlementoya giren partiler ön yargılı, ‘Hiçbir zaman Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi ile biz koalisyon kurmayız’ diyerek seçimlere gittiklerinden bu kargaşa yaşanıyor. 4 zıt parti birbirine koalisyon ortağı olunca hükümetler de istikrarlı olmuyor. Önümüzdeki dönem Hak ve Özgürlükler Partisi ‘güven ve istikrar’ sloganıyla seçimlere başlangıç yaptı. Biz de Türkiye genelinde 143 sandık açılıyor. Bunun yanında çevrimiçi dilekçeler doldurularak bu sayıyı artırmayı planlıyoruz. Nitekim Yalova’da geçen seçimlerde 3 sandık açılmıştı. Yalova Merkez, Çiftlikköy 500 Evler, Altınova Subaşı. Bu sene sandık sayımızı Yalova Merkez’de 2’ye çıkarmayı planladık. Ona göre de hazırlıklarımızı yaptık. 2. bir sandık açılması için 501 dilekçe doldurulması gerekiyor. Biz bugüne kadar 610 dilekçe doldurmuş bulunmaktayız. Daha bir günümüz var. Umarım bu sayı daha da artacak. Yalova’da yaşayan vatandaşlarımızın duyarlılığından dolayı kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum. 6 Eylül’e (bugün) kadar derneklere başvurarak dilekçelerini doldursun. Aynı zamanda bu dilekçe seçim günü beyanname doldurmadan, yoğunluğa sebep vermemiş, yığılmalar olmamış oluyor” dedi.
‘HİÇ KİMSE SANDIĞA GİTMEMEZLİK YAPMASIN’..
Herkesin 2 Ekim’de sandık başına gitmesi çağrısında bulunan Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç kimse sandığa gitmemezlik yapmasın. Türklüğüne sahip çıkmak istiyorsa, Bulgaristan vatandaşlığına sahip çıkmak istiyorsa lütfen herkes, 2 Ekim’de sandık başına gelerek demokratik hakkı olan oyunu kullansın. Biz Yalova’da dört sandığın açılması için gereken gayreti gösterdik. Bundan sonrasında da vatandaşımız sandığa gelerek oyunu kullansın. Bir ülkenin başka ülkenin iç işlerine karışma hakkı yoktur ama biz çifte vatandaşlar olarak derneklerde bir araya gelerek Bulgaristan’daki siyasi istikrarın sağlanması adına oylarımızı hep birlikte kullanacağız. Yalova’da yaklaşık 2 bin 300 kişinin oy kullanma hakkı var. Son seçimlerde bin 600 oy kullanıldı. Umarım bu sayı 2 bine çıkar. Bazıların pasaport süreleri dolduğundan oy kullanamıyorlar. Oy kullanma hakkına sahip olan muhakkak sandık başına bekliyoruz.”
‘BİZLER BULGARİSTAN’DA İSTİKRARIN OLMASINI İSTİYORUZ’..
Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulgaristan parlamentosunda Türklerin çoğunlukta olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi 34 milletvekili ile 3. sırada parlamentoya girdi ancak maalesef diğer partilerin düşmanca tutukları nedeniyle koalisyona giremedik. Umuyorum ki bu istikrarsızlıktan dolayı bizlere de ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Bizler Bulgaristan’da istikrarın olmasını istiyoruz.”