Al Fozan firması; ya himmet yoluyla milyarlar ödediği, ‘alırken imarlı olan!’, sonrasında yeşil alan ilan edilen arazileri hibe edecek, arsaları bağışlayıp haklarından vaz geçecek!!
Ya da..
Tazminat davaları ile satışa imza atanlardan hesap soracak, kim bilir; belki de böylesi ucube bir satışın altına imza atan yerel seçilmiş ve bürokratlara zimmet yolu açılmış olacak!!
…………………………………………
Halk arasında arboretum olarak bilinen ve yaklaşık 10 yıl önce, bir önceki belediye (Yakup Koçal) döneminde parsellenerek satışı yapılan arazilerde hala bir çivi dahi çakılabilmiş değil.
Arboretum arazisi olarak bilinen Ata mirası topraklar son olarak belediyenin mal varlıkları arasına geçmiş ve arazinin ‘turizm tesis alanı’ olarak planlara işlenmesinin ardından, parsellere bölünerek ihale yoluyla satışı gerçekleşmişti. Ne olduysa o andan itibaren oldu. Önce belediye yönetimi girdiği seçimleri kaybetti. Sonrasında bir oldu-bitti ile arazinin turizm tesis alanından çıkarılıp toplu konut alanına çevrildiği dedikoduları şehre yayıldı. Dedikoduların gerçek olduğu ortaya çıkınca Yalova ayağa kalktı. STK’ları, siyasetçisi, basını; hemen herkes tepki gösterdi ve nihayetinde ilgili bakanlıkla yapılan görüşmelerin ardından konut alanı yeniden aslına, yani turizm tesis alanına çevrildi. Ancak sorun bitmedi ve satışın yapıldığı günden bu yana aradan 10 yılı aşkın süre geçti, hala daha tek bir çivi dahi çakılabilmiş değil. Arazi üzerinde yatırımların gerçekleşmeyişinin sebepleri de tam olarak bilinmiyor.
10 yıl önce ihaleye çıkılırken ihale şartnamesinin detaylarında yok yoktu. Termal sıcak suyundan SPA merkezi şartına, çok katlı oteller zincirinden kongre merkezi şartına, tesislerin tüm teknik detaylarına kadar her şey vardı; ama bir şey eksikti. İhaleyi kazanan firmalar yatırımlarına ne zaman başlayacak ve ne zaman sonlandıracak, ne zaman Yalova ekonomisine kazandıracak; böyle bir zorunluluk, böyle bir şart yoktu!! Söz konusu araziler belediyenin imar düzenlemeleri sonucu ürettiği ve mal varlıkları arasına kattığı türden araziler olsa, elbette ihaleyi kazanan, tapusunu alan kişi ya da kurumlara böyle bir zorunluluk getirilemezdi. Ancak Ata mirası topraklar, önce devlete ardından belediyeye devrolunmuş ve Yalova’nın en ayrıcalıklı yerindeydi. Üstelik ihale öncesi yerel yöneticiler, yapılacak satış ile Yalova turizminin gelişeceğini, Yalova ekonomisinin canlanacağını, çok ciddi bir istihdam potansiyeli oluşacağını ısrarla vurguluyorlar ve satış için kamuoyundan ortak ve güçlü bir destek istiyorlardı. Yalova bu desteği onlara verdi, ancak yatırımlar yaşama geçirilmeyince alan emlakçı-satan tüccar gibi bir durum ortaya çıktı. Hatta bir dönem arazi üzerindeki bazı parsellerde ‘SAHİBİNDEN SATILIK, TERMAL SICAK SULU OTEL ARAZİSİ’ yazıları bile yer almıştı.
Bugün gelinen son durum şu: Önce turizm yatırımı amaçlı satılan, sonra bir oldu-bitti ile konut alanına çevrilmek istenen, gelen tepkiler üzerine bundan vazgeçilen ve son olarak yeşil alan ilan edilen arazi üzerindeki plan değişikliği de iptal oldu, yani tam bir belirsizlik var. Yalova halkı olan-biteni büyük bir şaşkınlıkla takip ediyor.