yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

FABRİKAYA ‘AHMET İSVAN’ ADI VERİLDİ

FABRİKAYA ‘AHMET İSVAN’ ADI VERİLDİ
25.07.2022 15:34
0
A+
A-

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul Halk Ekmek’in (İHE) dördüncü fabrikası ‘Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası’ törenle açıldı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN 

İstanbul Halk Ekmek’in (İHE) dördüncü fabrikası ‘Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası’ törenle açıldı. Törende konuşan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İşte tam bu noktada bugün açılışını yaptığımız tesise adını veren rahmetli Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet İsvan’ı anmak istiyorum. Çünkü onun adaletli, eşitlikçi yönetimi, demokrat kişiliği bizim en büyük ilham kaynaklarımızdan biri. Merhum başkan bu şehirde yaşayan kimseyi ayırt etmemiş. Gecekondu bölgelerine hizmet götürmüş, şehri çocuk parklarıyla donatmış. Halkın arsalarını halka geri vermek için çetin mücadeleler vermiş. Kısaca son derece güçlü ‘halkçı belediyecilik’ örneği sergilemiş. Bu şehrin insanı daha ucuza daha ekonomik fiyata ekmek yiyebilsin diye 1977’de Halk Ekmek’i de kurmuş. Ama ne yazık ki bu ülke, bu değerli başkana iyi davranmamış. 80 darbesinden sonra da diktaya, baskıcı yönetime karşı olduğu için yargılanmış ve hapis yatmış. Peki bugün, onu hapse gönderenlerin adını sanını bilen var mı? Tabii ki hayır. Ama Ahmet İsvan ismi İstanbul’a kattığı eserlerde, bugün burada açtığımız fabrikamızda ve daha birçok tesisle yaşamaya devam ediyor. Bu nedenle Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikamızı da ‘150 Günde 150 Proje’ hizmet maratonumuzdaki önemli kilometre taşlarından biri olarak kabul ettik. Beylikdüzü Belediye Başkanı iken kendilerini Yalova’da ziyaret etmiş, ellerini öpmüştük. O anları anıları gururlu keyfini yaşıyorum rahmetle anıyorum” dedi.

Ahmet İsvan kimdir?

İstanbul’da Robert Kolej’i bitirdikten sonra ABD’de tarım ve meyvecilik öğrenimi gördü. Türkiye’ye dönüşünden sonra Yalova’nın Taşköprü köyüne yerleşerek burada uzun yıllar tarım araştırmaları yaptı. Uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) teşkilatında hizmet verdi, İstanbul Belediye Başkanlığına aday olmadan önce İstanbul İl Yönetim Kurulu Sekreterliği yaptı. CHP adayı olarak katıldığı 1973 seçimlerinde Adalet Partisi adayı Fahri Atabey’e karşı iki katından fazla oy alarak tarihi bir oranla (yüzde 63.6) İstanbul Belediye Başkanlığına seçildi. 1977 yılında fırıncıların fiyat tekelini kırmak halka ucuz, sağlıklı ekmek sağlamak amacıyla halk ekmek fabrikasını kurdu. Aralık 1977’ye kadar bu görevde kaldı ancak tekrar aday gösterilmedi. 12 Eylül döneminde, 1 Mayıs 1977 günü Taksim alanında patlak veren olaylara adı karıştığı savıyla sıkıyönetim mahkemesindeki DİSK davasında yargılandı. Yargılama sırasında Kasım 1980’den Ocak 1983’e kadar yaklaşık 27 ay hapiste kaldı, yargılama sonucu aklandı.

Daha sonra Sosyaldemokrat Halkçı Parti’de (SHP) parti meclisi üyeliğinde bulundu (1988-95). Eşi Reha İsvan, 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte Samsun’a çıkan subaylardan Kemal Doğan’ın kızıdır. Reha İsvan 12 Eylül Dönemi’nde Barış Derneği Davası’nda yargılandı. 1 Mayıs 2017’de İstanbul’da vefat eden İsvan’ın cenazesi Yalova’nın Taşköprü beldesinde defnedildi. 2021’de İBB Belediye Sarayı’nda İsvan dönemi hakkında bir sergi düzenlendi. İBB Kültür AŞ bu sergi için bir kitap da yayımladı. 2022 yılında açılışını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı “Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası” açılarak fabrikaya halk ekmek fabrikalarının kurucusu olan Ahmet isvan’ın adı verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.