yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
26°C
Yalova
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

EPİK-ETNİK-ETİK DEĞERLER

11.06.2024 14:52
0
A+
A-

Bu yazımın üç kısmı var. Hepsi çok değerli. Muhafaza edilip desteklenmesi gereken, lakin aşırısının dengeleri alt-üst edeceği üç ayrı kelime üzerinden kaleme alacağım. Uzun demeyin, her biri okumak için zaman ayırmaya değer.

EPİK: Türk dil kurumunda “Destansı” olarak anlamlandırılıyor. Kelimenin sözlük manasına ek anlam yükleyen Yalova’da senelerdir var olan bir halk dansları ekibi adı oluşu. Epik Halk Dansları Topluluğu, eğitmeni Mustafa ÖZÇELİK (namı diğer ile “imparator”) tarafından kurulmuş 500 kişilik oyuncu ekibi olan, çocuk gruplarından yetişkin gruplarına geniş yelpazeli bir topluluk. Yalova’da tek başına, desteksiz, siyaset bulaştırmadan, etnik köken, bürokrasi, güçlü-zayıf, sağ-sol ayrımı yapmadan bu kadar insanı böyle bir öz-kültür aktivitesi ile bir arada tutan, hem ahlaki değerleri önceleyen, hem gençlerin kalbini fethederek onları severek yapabilecekleri sosyal alanda tutabilen bir başka yapı kesinlikle yok. Ben eşim ve kızım da senelerdir halk danslarını, folkloru bu toplulukla severek oynamaktayız.

Her yıl Barış Manço Kültür Merkezi’nde şehre harika bir gösteri sunan bu topluluk, dekoru ile müzikleriyle, oyunlarının yörelerinin çeşitliliği, kostümlerin renkliliği ile izleyenleri mest ediyor. İzleyenler bu 500 oyunculu topluluğu, içlerindeki ahengi ve akış güzelliğini takdir ediyor. Birçok arkadaşım gösteri sonrasında tebrikler iletmiş, sanki onyıllardır olan köklü bir ekipmiş hissi verdiğimizi, gurur artıran ifadelerle belirtmiştir.

Bu yıl da 14 Haziran 2024 Cuma akşamı saat 21:00’de bayram arefesinden bir gün önce Yalova için harika bir gösteri, halkoyunu sevenler için hazırlandı. Notunuzu alın, unutmayın.

ETNİK: Türk dil kurumunda “Kavimle ilgili; budunsal, kavmî” olarak anlamlandırılıyor. Köken anlamına da geliyor. Kelimenin sözlük manasına ek anlam yükleyen Yalova’da senelerdir var olan bir kavmiyetçilik suistimali bu kelimeyi değerler arasında kullanmamın sebeplerinden biri. Kökeni birkaç yüzyıl öncesinde bu kadar çeşit arz eden böyle bir ilde, etnisite suistimali en son konuşulması gereken bir kötü haslet olsa da, bu haliyle, ne yazık ki şehrin insanının ve Yalova Kentliliğinin aidiyet zehri. Yalova’da Etnik-Epik’i bu yönüyle zehirliyor.

ETİK: Türk dil kurumunda “Ahlak Bilimi, ahlaki” olarak anlamlandırılıyor. Ahlak’ın bilimsel hali. Yani kimsenin aksini ispat edemeyeceği toplum değerleri. Örneğin;

Bir partinin seçilmişi olarak yirmi senedir koltukta oturuyorsan, yirmi beşe kadar vermediler diye düşmanlık etmemek bir etik davranıştır. Yerine gösterileni sevmediğinden aleyhteki cenaha çalışmamak etik bir davranıştır. Partinin liderini başka birini aday gösterdi ve bunu bana söylemedi diyerek tali yoldan eleştirmemek etik bir davranıştır. Başkasının ismi söylendi diye salonu terk etmemek etik bir davranıştır. Parti il başkanına cevap yetiştirirken, parti liderinin emrinde olduğun yalanını söylememek etik bir davranıştır. Gücü kötüye kullanmaktan yargılanırken bunu sümenaltı etmemek, delil karartmak için evrak çalmamak etik bir davranıştır. Yüzlerce örnek verebilirim. Zira uzun zamandır içimde tuttuğum tecrübelerim var.

Bu örneklemeler çok kısır da olsa kelimeyi anlamamızda rehber olmuştur. İşte bu kelimeler ışığında şöyle bir çıkarım yapabiliriz.

Yalova’da suistimal edilen Etik, Etnik değerleri zehirlerken, Etnik değerler de Epik değerleri zehirliyor. Geriye de 400 kişilik kapalı devre goygoy ekibi kalıyor.

Vesselam

 

Yazarın Diğer Yazıları
28.05.2024 14:16
01.02.2022 17:04
06.07.2022 16:49
02.01.2022 14:55
07.05.2024 15:02
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.