yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5252
EURO
36,4381
ALTIN
2.961,06
BIST
9.139,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C

‘ÇOCUK HAKLARI KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI’

‘ÇOCUK HAKLARI KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI’
20.11.2024 14:26
0
A+
A-

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde bir açıklama yapan KATFA-DER Başkanı Nurten Anıl, çocuk haklarının kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurgulayarak, dünyadaki milyonlarca çocuğun temel haklarından mahrum olduğunu dile getirdi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği (KATFA-DER) Başkanı Nurten Anıl, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Anıl, “Bugün, çocuk haklarının evrensel düzeyde konuşulması gereken bir gün. Ancak ne yazık ki dünya genelinde çocuk haklarından söz etmek neredeyse imkânsız. Çocukların maruz kaldığı istismar, yoksulluk ve hak ihlalleri gözler önündeyken, çocuk hakları sadece bir idealden ibaret gibi görünüyor” dedi.

‘ÇOCUK HAKLARI SADECE KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALDI?’

Nurten Anıl, Birleşmiş Milletler’in (BM) 20 Kasım 1989’da kabul ettiği Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye dikkat çekerek, bu sözleşmenin dünyada çocukların haklarını koruma amacıyla bir milat olduğunu, ancak uygulamada büyük eksiklikler bulunduğunu vurguladı. Türkiye’nin de 1990 yılında bu sözleşmeyi imzaladığını belirten Anıl, şöyle devam etti: “Çocukların doğuştan sahip olduğu barınma, eğitim, sağlık gibi temel hakları, birçok ülkede hayata geçirilememektedir. İster gelişmiş, ister gelişmekte olan ülkelerde olsun, çocuklar hâlâ istismara uğramakta, haklarından mahrum bırakılmaktadır. Savaşın, göçün ve yoksulluğun hüküm sürdüğü bölgelerde çocuklar açlıkla, sefaletle mücadele ederken, gelişmiş ülkelerde dahi sosyal medya ve sanal dünyada kaybolup gitmektedirler.”

‘DEVLETLER ÇOCUKLARINI KORUMAKLA MÜKELLEFTİR’

Anıl, savaşlar, yoksulluk ve istismarın çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekerek, çocukların can güvenliğinden dahi yoksun kaldığı birçok coğrafyada durumun aciliyetine işaret etti. Çocukların yalnızca fiziksel değil, psikolojik ve sosyal açıdan da korunması gerektiğini belirten Anıl, hükümetlerin bu konuda ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğini ifade etti. Anıl, “Devletler, geleceklerini yani çocuklarını korumakla mükelleftirler. Çocukların eşit koşullarda eğitim, sağlık, barınma gibi temel haklara erişimini sağlamak, hükümetlerin birinci önceliği olmalıdır” dedi.

‘UMUDUMUZ EŞİT BİR DÜNYA’

Anıl, her çocuğun eşit haklardan yararlanabileceği bir dünya yaratmanın önemine vurgu yaparak açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Her çocuğun doğuştan gelen haklarından eşit şekilde yararlanabileceği bir dünya için elimizden gelenin fazlasını yapmak zorundayız. Umudumuz, çocukların güvende olduğu, tüm haklarının korunduğu bir gelecek yaratmak.”

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nün, çocukların maruz kaldığı hak ihlallerinin farkına varılması ve çözüm yollarının tartışılması için önemli bir fırsat olduğunu belirten Anıl, bireylerin ve toplumların da bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini hatırlattı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.