yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2636
EURO
35,0659
ALTIN
2.464,33
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
23°C
Yalova
23°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI ELE ALANDI

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI ELE ALANDI
08.11.2022 13:57
0
A+
A-

 

  • Yalova’da yetiştiriciliği yapılan önemli ürünlerin başında gelen kivi meyvesinde son yıllarda toprak etmenli patojenlerin neden olduğu kök çürüklüğü hastalığı ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde bir toplantı gerçekleşti..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Toplantıya, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Karantina Daire Başkanlığı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Enstitü Müdürü Yılmaz Boz ve uzman teknik ekibi, Çiftlikköy ve Altınova ilçe müdürlükleri, konu ile sahada çalışan teknik personel, Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı ile Çınarcık, Çiftlikköy ve Altınova ilçelerinde kivi yetiştiricisi çiftçiler katıldı. Konu ile ilgili İl Müdürlük Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TAGEM Bitki Sağlığı Daire Başkanlığı birer sunum yaparak sahadaki durumu özetledi.

Teknik bilgi verildi..

TAGEM Bitki Sağlığı Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, sunumunda özellikle kültürel mücadelenin önemine dikkat çekerek taban suyu yüksek yerlerde bahçe tesis edilmemesi, sırta dikim yapılması, fazla sulamadan kaçınılması, drenaj sağlanması, toprakta sulamadan kaynaklanan gölleşmenin engellenmesi, sıra aralarının havalanmasına izin verecek şekilde sık dikim bahçe tesisinden kaçınılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Sulama bölümünden Dr. Arzu Gündüz de yaptığı sunumda kullanılan su miktarı, sulama zamanı, sulama aralığı ve sulama şekli konuları ile ilgili bilgilendirme yaparak, sulama zamanı ve miktarının tespiti için tansiyometre ve benzeri araçlar ile ET (Evotranspirasyon)değerlerinin önemli olduğu, ET ölçüm cihazlarının yaygınlaştırılması gerektiği bu sayede bitkinin ihtiyacı kadar su verileceği anlatıldı. İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Necdet Tuncer de yaptığı sunumda konu ile ilgili ortak çalışmaların önemi ortaya koydu. Sunumların ardından İl Müdürümüz Suat Parıldar modaratörlüğünde kivi yetiştiricilerinin yönelttiği sorular cevaplandırıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.