BU FESTİVALİN HEDEF KİTLESİ YOK! HERKES DAVETLİ
10-13 Ekim tarihlerinde, Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER) tarafından düzenlenecek olan Can Özüm Sağlık Festivali, sağlık alanında önemli farkındalık çalışmalarına ev sahipliği yaparak, meme kanseri ve genel sağlık konularında toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
..”Kadınların meme kanseri risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirilmelidir.”
..”Bu etkinlikte, meme kanseri taramalarının önemi, obezite ve sağlıklı beslenmenin rolü, organ bağışının önemi, sağlıklı yaşlanma ve fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki etkileri gibi konulara dikkat çekeceğiz.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER) tarafından 10-13 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Can Özüm Sağlık Festivali, sağlık alanında önemli farkındalık çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Festival, 10 Ekim Perşembe günü Yalova Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde saat 12:00-16:00 arasında çeşitli etkinliklerle başlayacak. Yalova Üniversitesi öğrencileri için özel farkındalık etkinlikleri ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin resmi açılışı ise 11 Ekim Cuma günü saat 14:00’te Yalova Kent Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Açılışta protokol konuşmaları ve folklor gösterileri yer alacak. Aynı gün saat 18:00’de Yalova’nın değerli sanatçılarının konseri ile etkinlik devam edecek. Festival, 11-13 Ekim tarihlerinde her gün saat 11:00’den itibaren, kamu, özel kurumlar ve sivil toplum kuruluşları iş birliği ile meme kanserinden korunma ve tarama programlarının yanı sıra sanat, spor atölyeleri ve konserlerle sürecek.
ÇEŞİTLİ ATÖLYELER YAPILACAK
Etkinlikler arasında, Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin düzenlediği atölyeler de dikkat çekiyor. Doç. Dr. Onat Çetin’in “Kanser Riskinin Azaltılmasında Egzersiz Faktörü” konulu sunumu ve diyetisyen Dr. Sema Arslan Kabasakal’ın “Kanserin Önlenmesinde Beslenmenin Rolü” adlı atölyesi önemli bilgiler sunacak. Ayrıca, Öğretim Görevlisi Ferdağ Özaras tarafından sedanter bireyler için müzik eşliğinde ritmik egzersiz uygulaması gerçekleştirilecek. Yalova Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Asuman Saltan, 10 Ekim’de saat 13:00-13:30 arasında “Beden Farkındalık Egzersizleri Temelli Uygulama” gerçekleştirecek. 12 Ekim Cumartesi günü ise Fiziksel Aktivite ve Halk Sağlığı Uzmanı Elif Numanoğlu, kolon ve meme kanseri gelişimini azaltmada egzersizin önemine dair bir sunum yapacak ve yogalates etkinliği düzenleyecek.
‘FARKINDALIĞI HEDEFLİYORUZ’
Ekim ayında kutlanan Meme Kanseri Farkındalık ayının, 2,3 milyon kadını etkileyen bu hastalığın taranması ve önlenmesi konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediğini belirten Bayar, “Erken evrede tespit edilen meme kanserlerinde tedavi başarısı artmakta ve yaşam kalitesi önemli ölçüde yükselmektedir. Toplum tabanlı taramalar ile kadınların olası bir kanser gelişimi durumunu erken evrede tespit etmek ve meme kanserine bağlı ölüm oranlarını düşürmek mümkün” şeklinde konuştu. Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın, tarama stratejileri ve halkı bilinçlendirme çalışmaları ile etkin bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Bayar, “Kadınların meme kanseri risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirilmelidir” dedi.
ÜCRETSİZ MAMOGRAFİ
Korunma konusunda önemli tavsiyelerde bulunan Bayar, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, fiziksel aktivitenin artırılması ve sigara ile alkol kullanımından uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. Bayar, “Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, başarılı bir tedavi şansı sunar. Ancak neyin aranacağını bilmek, düzenli mamografi ve diğer tarama testlerinin yapılmasının yerini tutamaz. Bu nedenle, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara, herhangi bir belirti olmadan, her iki yılda bir ücretsiz mamografi ile tarama yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
‘TÜM SAĞLIK KONULARINA DİKKAT ÇEKECEĞİZ’
BİKAMDER, Can Özüm Sağlık Festivali ile meme kanseri önleme ve erken tanı konularında farkındalığı artırmayı hedefliyor. Bayar, “Bu etkinlikte, meme kanseri taramalarının önemi, obezite ve sağlıklı beslenmenin rolü, organ bağışının önemi, sağlıklı yaşlanma ve fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki etkileri gibi konulara dikkat çekeceğiz” dedi. Son olarak, Bayar, özellikle yaşlarına uygun tarama testlerini yaptırmamış kadınlara ulaşmak için toplumun desteklerine ihtiyaç duyduklarını belirtti ve etkinliğin duyurulması konusunda katkı beklediklerini vurguladı.