yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5254
EURO
36,1854
ALTIN
2.982,66
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C

BENDE BUNU DİYORUM İŞTE, BUNU.

15.01.2023 14:47
0
A+
A-

 

Çiftlikköy Belediye Başkanı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Yalova’nın yerel ve ulusal basın temsilcileriyle Çiftlikköy Belediyesi Saklıbahçe Sosyal Tesisleri’nde kahvaltı organizasyonunda bir araya gelmiş. Cumartesi günü internet haber sitelerine göz atarken gördüm. Haber içeriğini okuyunca, her ne kadar bir önceki yazımın devamını bekleyen okurlarımız olsa da bu konuda bir yazı yazmadan devam edemezdim. Zira bu şehirde yaşayan bir Çevre Mühendisiyim.

2021 yılının Mayıs sonunda YASKİ başkanlığı görevi aldığımda müsilaj, arıtma tesisi ihtiyaçları vb sorunları ön değerlendirmeler ile yönetmeye çalışırken tesis kapasite ve geleceği konusunda da önemli çalışmalar yapmış, yaptırmıştım. Bunlardan biri Yalova geleceği için diğerlerinin hepsinden daha önemliydi ve olağanüstü hal ilan edilmesi gerekliydi. Hemen şehir yönetme vazifesi olanlara konuyu tek tek şifaen anlattım. Eğer bugünden, ivedi bir çözüm için yatırıma başlanmaz ise gelecekte oluşacak durumu anlattım. Bir yandan da durumu yazılı hale getirmeye, bağlı belediyelerin de fark etmesini sağlayacak, kimsenin ben duymadım, bilmiyordum diyemeyeceği şekle getirmek için bir süreç yönettim. İlk meclisimde de bu konuyu gündeme alıp meclis üyelerimin de bilmesini sağladım. YASKİ mahalli idare birlik başkanlığı; Yalova, Çiftlikköy, Kadıköy, Taşköprü ve Termal Belediyelerinin atıksularını arıtan bir arıtma tesisi işletmesi. Önümüzdeki beş yılda kocaman bir problem ile yüzyüze gelecek bu cennet şehrin “sözde sevenleri” hizmet etmek isteyenler ile uğraşırken evlatlarımızla yaşayacağımız bu feci durumu yerel yönetimlerin haberinin olması da yetmez, Ankara’nın da duyması, bilmesi ve çözüm için bugünden harekete geçmesi gerekti. Müsilaj için gelen heyete, sonradan gönderilen hocalara, Marmara Belediyeler Birliği acil toplantısına bizatihi katılarak, Valiliğimize bilgi notu vererek, Çevre Bakanlığı toplantısına katılacak belediye başkanımıza özetleyerek konuyu feryat figan anlatmaya çalıştım. Bir yandan yerel medyadaki müfteriler, bir yandan aç hırsızlar, bir yandan siyasi muhterislerin ufak hesapları, bir yandan kurum içi sorunlar ve daha birçok derdin içinde durumum “makam olmayan yerde makam arabası şöförlüğü” gibiydi. Deve midir kuş mudur görev belli değil ama sorumluluk hissiyatıyla gördüğü kısa dönem felaketini haykırmadan da yaşayamazdım.

Hemen bir yazı ile üye belediyelerime yazılı olarak nüfus projeksiyonlarını sordum. Beş belediyeye de, beş yıl içerisinde 1/50000’lik plan çalışmasında belirtilen değerleri, alt ölçekli plan farklılıkları ve hizmet planınız çerçevesinde nüfus tahmininizi YASKİ’ye iletmelerini, bu plana göre on yılı aşkındır hizmet veren arıtma tesisinin kapasite yeterlilik ve ihtiyaç tespiti yapacağını da sebep belirterek istedim. Üye beş belediye içerisinde hedefim Çiftlikköy Belediyesi idi. Sadece o durumu fark etse benim için yeterdi. Sadece o belediyemin ilgilisini arayıp yazı hakkında ve ne yapması gerektiği hakkında fikir verdim. Beklentim şuydu: Belediye mücavir alanında bulunan OSB yönetimlerine çalışan sayısı tahminlerini soracak, sadece oradan gelen rakamlara onların ailelerini düşünüp kendi öz nüfusunu da ekleyip gözleri faltaşı olmuş şekilde bize sayı göndereceklerdi. OSB içindeki atıksudan bahsetmiyorum. Onu OSB yönetimleri kendi arıtmak ya da çözmek zorunda. Lakin Çiftlikköy nüfusu o vakit 44 bin civarı idi. Tahminimce beş yıl içinde yaklaşık 300bine çıkacaktı. Bu Yalova merkezi bile ikiye katlaması demekti. Aman Allah’ım. Yalova isale hattı projesi, Çağlayan Barajı projesi, OSB’lerin baraj projeleri vb ile içme suyu tamam ama atıksu ne olacak? Demesini bekliyordum.

Uzun süre beklediğim yazıya cevap 04.10.2021 tarihinde gelmişti. Yazı benim tahminimi bile çırak bırakmıştı. Çiftlikköy Belediyesi 2024 yılı beklenen nüfusunu 320.764 kişi olarak tahmin ediyordu. Eee, atık su?

YASKİ en uzak noktası olan Taşköprü’den eski devlet hastanesine kadar borularla atıksuyu topluyor, Yalova merkez’den geçip (sahile yakın hat ile) öğretmen evinin oradan arıtmaya pompalıyor, Arıttığı suyu da derin deşarj hattı ile denize gönderiyor. Bu hat ve tasarlanan boru çapı halihazırda yağmurlu günlerde yetersiz kalıyor. Çünkü yağmur suları ile atıksular ne yazık ki birbirine karışıyor (Başka bir köşe yazısının uzun konusu) Taşköprüden yola çıkan atıksu Çiftlikköy’e kadar gelecek gelmesine de, bugün 44 bin civarı olan insanın atıksuyu ile birleşip Yalova merkezin 170bin kişilik atıksuyu katılımı ile (Termal, Kadıköy, Taşköprü vb ile toplam 250 bin nominal diyelim) YASKİ arıtma tesisine arıtılmak için zar zor ulaşabiliyorken, nasıl olacak da sadece Çiftlikköy’ün 320 bin civarı nüfusunun atık suyunu (Endüstriyel atıksudan bahsetmiyorum. Yalnızca evsel) arıtmasını (tesis kapasitesini, ekipman yeterliliğini vb geçiyorum) nasıl tesisine taşıyacak?

İşte kısa süren Başkanlığım döneminde (birer yıllık başkanlık sebebiyle aslında ilgilenmesem en çok benim rahat edeceğim) 1. En büyük Yalova geleceği krizi buydu. Terfi merkezlerinde pompa çapları ve adetleri büyümeli, atıksu hattı Çiftlikköy’den Yalova’ya oradan tesise uygun çapa yükseltilmeli ve oluşacak atıksu için transfer bütçesi ve projesi bugünden olağanüstü gayret verilerek planlanmalıydı. Aksi durumda… Senaryo çok korkunç. Olmadığı durumu yazmak istemiyorum.

  1. En büyük Yalova geleceği krizi konusunu başlık olarak yazayım. Sonra basın açıklamasında Çiftlikköy Belediye Başkanı sözlerini alıntılayım ve bu köşe yazısı sonlansın.

“12 yıllık arıtma tesisi güncel durumu ve rezerv alanı.”

Başkanın 10 Ocak tarihli Basın ile bir araya geldiği toplantıdaki açıklamaları;

“OSB olduğu için nüfus projeksiyonu yaparken 7 ile çarpmak zorundayız. Dolayısıyla 50 bin çalışan deniyorsa 350 bin nüfus gelecek demektir. Bölge büyüyecek. Yüzde 40’ı Çiftlikköy’de kalanı da çevrede otursa bu karşılanır. Ama Çiftlikköy öyle bir cazibe merkezi oldu ki OSB’ler bitmeden nüfus 50 bini geçti. Dolayısıyla biz bu imar çalışmalarını yeniden gözden geçirdik. Hesaplamalarımıza göre gelecek 350 bin nüfusun yüzde 60-65’i Çiftlikköy’de ikamet edecek şekilde biz tekrar çalışmaya başladık. Artış bekliyorduk ama umduğumuzun biraz üzerinde, özellikte Yalova’dan Çiftlikköy’e çok göç var.” (Kaynak:www.iha.com.tr)

Ben de bunu diyorum işte, bunu.

Vesselam

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.