‘YALOVA, AVRUPA’NIN EN İYİSİ’
..”Gemi sanayimizin ihracat rakamı Kasım sonu itibariyle tüm Türkiye’de 1.7 milyar Dolar, Yalova’da ise 661 milyon Dolar olmuştur. Yani, Türkiye gemi sanayi ihracat rakamının önemli bölümü Yalova’da üretilmiştir.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yalova’ya gelerek bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu’nun ilk durağı Sanmar Tersanesi’nde kurtarma 17-18 römorkörleri teslim alma töreni oldu.
‘Gemi sanayi ihracat rakamının önemli bölümü Yalova’da’
Burada bir konuşma yapan Uraloğlu, şunları söyledi: “Ülkemiz, Bakanlığımızın izlediği politikalara da bağlı olarak 2002 yılından bu yana gemi inşa sanayinde kayda değer ilerlemeler kat etmiştir. 2003 yılına kadar neredeyse sadece Tuzla’ya sıkıştırılmış can çekişen bir gemi sanayi sektörümüz vardı. Biz tersaneciliğimizi tüm kıyılarımıza yayacak politikalar geliştirdik ve yatırım yapacak sektör temsilcilerimizin önünü açtık. Sayısal ve kapasite olarak geçmişten bugüne sektörümüze bakacak olursak; 2002 yılında 37 olan tersane sayımız 85’e, yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt tondan 4,79 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de 35 milyon detveyt tona çıktı. Gemi sanayimizin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yeteneği ile rekabet gücü gün geçtikçe artmakta, ihracat kapasitesi ile de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Gemi sanayimizin ihracat rakamı Kasım sonu itibariyle tüm Türkiye’de 1.7 milyar Dolar, Yalova’da ise 661 milyon Dolar olmuştur. Yani, Türkiye gemi sanayi ihracat rakamının önemli bölümü Yalova’da üretilmiştir. Yılsonu itibariyle de sektör ihracatının 2 milyar Dolar’a ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bugün Yalova’da 31 faal tersane ve 7 tekne imal yerinin yanında inşası devam eden 2 tersane yatırımı daha bulunmaktadır. Yeni inşa tesislerinin yanında bölgede bulunan 13 yüzer havuz ve 2 kuru havuz ile Yalova, Avrupa’nın en iyi bakım-onarım tersanelerine sahiptir. Bölgedeki planlanan toplam tersane alanı yaklaşık 3,4 milyon m2 olup, yatırımı tamamlanmış mevcut alanların toplamı 2,8 milyon m2’yi geçmiştir. Halen bölgede uygun alanlarda tersane kurulmasına yönelik planlama çalışmaları da devam etmektedir. Kurtarma 17 ve Kurtarma 18’in katılımları ile daha da güçlenen filomuz, ülkemizin denizcilik alanındaki kararlılığını ve gücünü bir kez daha göstermektedir. Bu römorkörler, yerli inşa edilerek modern teknolojiyle donatılmıştır. Denizlerimizin tüm zorlu koşullarda bile çevresel hassasiyet ile insan hayatı için özverili bir şekilde görevlerini sürdüren uzman ve deneyimli personelimiz ile birlikte her türlü acil duruma 7/24 hazır bir şekilde hizmet vereceklerdir. İyi yetişmiş, gözü kara ve güvenilir kıyı emniyeti personelimiz artık daha güçlü. Hayırlı uğurlu olsun.”
Tersanecilerle bir araya geldi
Bakan Uraloğlu buradaki programının ardından Yalova Altınova Tersane Girişimcileri San. ve Tic. A.Ş. üyeleri ile toplantıda bir araya geldi. Akabinde Hatsan Tersanesi’ni ziyaret etti.
Yalova Valiliği’nde Koordinasyon Toplantısı’na katıldı
Altınova programlarını bitiren Bakan Uraloğlu, Yalova’ya gelerek Yalova Valiliği’nde İl Koordinasyon Toplantısına katıldı. Uraloğlu’nun Valilik programında Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ile Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, AK Parti İl Başkanı Umut Güçlü, MHP İl Başkanı İhsan Güldoğan, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile ilçe belediye başkanları katıldı.
Toplantının ardından Bakan Uraloğlu, sırasıyla Yalova Belediyesi’ni, AK Parti İl Başkanlığı’nı ve MHP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Bakan Uraloğlu, yapılan çalışmalarla ilgili başkanlardan bilgiler aldı.