yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4317
EURO
36,1497
ALTIN
2.959,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
22°C
Yalova
22°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C

ALTINOVA KENT MÜZESİ

10.03.2024 15:03
0
A+
A-

 

 Dr. Metin Oral’ın daveti üzerine Altınova Kent Müzesi açılış programına gittim.

Kültürel meseleleri önemsediğim için program yerine biraz erkence vardım. Katılımcılarla sohbet ettim. Programa otantik kıyafetiyle renk katan Hamiyet teyzeyle tanıştım. Altınova’nın köklü ailelerinden Hamiyet teyzeye ve geleneksel giysilerine bakarak ilk sözüm, “Aydoslu musunuz?” oldu. Başını salladı; “Hayır” dedi. Şaşırdım. Sonra tebessüm etti; “Rusçukluyum” cevabını verdi. Ben derin bir nefes aldım. Çünkü Aydos’la Rusçuk birbirine çok yakın. Fazla yanılmamışım tesellisiyle bir soru daha yöneltecektim ki Hamiyet teyze, “Sen nerelisin?” diye sordu. “Şenköylüyüm! Bizim köy Çınarcık’a bağlıdır. Esenköy’den bir önceki köydür” sözleriyle karşılık verdim. Yanındaki birkaç teyze daha Şenköy’ü bildiklerini söylediler. Tam -93 harbi göçmenlerini konuşmaya başlamıştık ki Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral yanımıza geldi. Geleneksel kıyafetleriyle mekâna anlam katan o kıymetli teyzelerin ellerini öperken hemen yanımda duran Rusçuk muhaciri teyze omuzuma dokundu ve “Bu Metin bizim için çok kıymetlidir evladım” cümlesiyle başlayıp öyle güzel şeyler anlattı ki…

Olayın bu tarafını belki başka bir yazımda ele alacağım.

Şimdi gelelim Kent Müzesi açılış törenine…

……………….

Altınova’nın gönül dostları oradaydı. Aktif siyasetin sürükleyicileri ve iddialıları yok denecek kadar azdı. Hoş; olsalar ne olacaktı ki? Tarihe not düşülecekse işte ben oradaydım.

Bir olayı yazacaksın ki yaşananlar tarihe not düşülmüş olacak!

Dr. Metin Oral, güzel bir konuşma yaptı ve ardından Kent Müzesi’ne katkı sunanlara plaketler verildi. Açılış programı sonrası alt kata, müzenin bulunduğu alana indik.

Ortaya konan eseri çok beğendim. Altınova’nın tarihi dokusu salona hâkim olmuş. Mis gibi geleneksellik kokusu etrafa yayılmış. Kültürel miraslar ufak-tefek eksiklerine rağmen sergilerin güzelliğine motif olmuşlar.

Yastık kılıfının kenarındaki dantelli işlemenin ne kadar kıymetli olduğunu siz bilir misiniz?

Karasabandan düvene, bakraçtan eleğe; antika özelliği kazanmış onlarca eşya sergideki yerini almış. Ve eski bir film makinası… “Çalışsa ve o koca kasnağın çıkardığı sesin yanından bir Yeşilçam sineması seyretsem!” diye içim gitti doğrusu…

Velhasıl büyük keyif aldım.

Altınova; milattan öncelere uzanan tarihe sahip yerleşim sahasıdır.

Hersek; bilinen yazılı tarihte hep vardır.

Türklerin yerleşim sahası olarak Altûnizâde Çiftliği’nin Altınova köyüne dönüşmesi ve nihayet kasaba statüsüne ulaşması cumhuriyetin milletimize bir armağanıdır.

Altınova’yı bugünkü şöhretine kavuşturan da Dr. Metin Oral’dır.

Son bir söz daha…

Bir yerleşimin sanayi alt yapısına sahip olması kültürel hamle yapmasına engel değildir.

Altınova’da ortaya konan emekleri önemsiyor muyum?

Evet önemsiyorum.

Bakınız! Yalova’nın beş ilçesi var. Her zaman derim; “Yalova için beşi bir yerde…”

Her bir ilçe, merkez Yalova’dan daha fazla tarihi ve kültürel derinliğe sahiptir.

İlçelerimiz, bu özellikleri ön plana çıkaracak güçlü irade sahibi yöneticilerini beklemektedir.

Altınova, etnisitesiyle Anadolu’yu temsil ettiği gibi ananevi yönden Türkiye’nin özetidir. Bitinya’nın altın kenti buradadır. Roma’nın Hristiyanları hac yolculuğuna Hersek’ten başlamıştır. Osmanlı da İstanbul’dan hac yolculuğuna bu güzergâh üzerinden başlar.

Tevhitçi Hristiyanların en büyük azizi Lucian’ın anıt mezarı aynı çevrededir. Selçukluların haçlılara ilk müdahalesi hemen üst taraftaki Dragon vadisinde olmuştur. Osmanlı ordusu Yalova’nın fetih kapısını Çobankale ve Koyunhisar’ı düşürdükten sonra batıya doğru buradan aralamıştır. Altınova, milli mücadelenin stratejik noktalarından biridir.

Velhasıl; Altınova Kent Müzesi’nde yıllanmış bir fotoğrafa bakarken köklerimizin ne kadar sağlam olduğunu bir kez daha gördüm.

Milletimizin değişik coğrafyalara uzanan asli unsurlarının geriye dönüşünü ve anavatanına büyük bir sevgiyle bağlanmasını müzedeki resimlere baktığınızda daha iyi anlayabilirsiniz.

Bir “med” yaşamışız, serhat boylarına yayılmışız; “cezirle” birlikte geriye çekilmişiz ama çakıl taneleri gibi hala parçalarımız coğrafyanın uzak sınırlarında kalmış. Bir gün bütün parçalarımıza bütünleşmek üzere elimizi uzatacağız.

Teşekkürler Metin Oral…

Temenni ettiğiniz gibi başlatılan onca çalışmalar bundan sonraki süreçte de samimiyetle devam ettirilir inşallah…

Hayatınızın bundan sonraki sürecinde de topluma hizmetlerinizin sürmesini diliyorum.

Altınovalılara ise “ilçenizin değerlerine sahip çıkın” diye seslenirken…

“Ovanızın altın olması sizlerin elindedir” diyorum…

Kalın sağlıcakla…

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.