yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3847
EURO
35,0605
ALTIN
2.325,56
BIST
9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ALIN ARSAYI VERİN YURT BİNASINI!

ALIN ARSAYI VERİN YURT BİNASINI!
17.05.2022 18:22
0
A+
A-

BİR HAYALİ GERÇEK YAPMANIN VAKTİ GELMEDİ Mİ?

Geçtiğimiz hafta Yalova gündeminde ayrı ayrı iki takas girişimi vardı. Adres; birinde Yalova diğerinde İstanbul’du..

  • BİR TAKAS YALOVA’DA

Belediye’ye ait İl Emniyet Müdürlüğü binasının Valiliğe bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne ait dereağzındaki eski buzhane binası ile takası konuşuldu.

  • BİR TAKAS İSTANBUL’DA

Merhum Rahmi Üstel zamanında alınan Yalova Belediyesi’ne ait 300 m2’lik arsanın Fatih Belediyesi’ne ait başka bir arsa ile takas teklifi Meclis’te tartışıldı.

HABERCİ olarak Başkan Vekili Tutuk ve Meclis üyelerine sesleniyoruz: ‘BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAYA NE DERSİNİZ?’

 

  • Haber / Yorum – İbrahim YURDAGÜL

Yer: İstanbul’un Fatih ilçesi, Arpaemini mahallesi. 422-423 pafta, 27 parsel no.lu 314 m2 arsa. Arsanın sahibi Yalova Belediyesi. 1971 yılında dönemin Yalova Belediye Başkanı Merhum Rahmi Üstel döneminde edinilmiş bir gayrı menkul. Arsanın satın alınmasındaki amaç, İstanbul’da okuyan Yalovalı öğrenciler için bir yurt yapmak ve Yalovalı çocuklarımızın başlarını sokabilecekleri, sıcak çorbalarını içebilecekleri, okuyup-mezun olup Yalova ve ülkemize faydalı birer birey olarak yetişebilecekleri fiziki bir barınma evi, yaşam alanı oluşturmak.

………………………

Yukarıdaki bu kısa girişten sonra geçelim konumuza.

Fatih Belediyesi yetkilileri, aradan 41 yıl geçtikten sonra Yalova Belediyesi’ne müracaat ediyorlar ve diyorlar ki; ‘bölgede yaptığımız kazılarda tarihi bulgulara rastladık. Dolayısıyla bu bütünsellik içerisinde size ait arsayı bize verin, karşılığında biz de size başka bir yerden başka bir arsa verelim.’

Talep, Yalova Belediye Meclisi’nin geçen haftaki oturumunda gündeme geldi, tartışıldı, iktidar ve muhalefetten görüşler ortaya konuldu ve ay sonunda değerlendirilmek üzere rafa kaldırıldı.

  • Süreç nasıl işleyecek?

Fatih Belediyesi’nin talebi elbette değerlendirilsin ve bir uzlaşı sağlansın. Zira o bölgedeki kazılarda birtakım tarihi bulgulara rastlandıysa, elbette 314 m2’lik bir arsa yüzünden kültürel ve tarihi mirasın su yüzüne çıkarılması askıya alınamaz.

Ancak arsaya karşı arsa da Yalova’nın işine yaramaz, belediyeye bir fayda getirmez.

Arsanın 41 yıl önce alınmasında amaç neydi: Yalovalı öğrencilere bir yurt kazandırmak. Geçen 41 yılda arsayı amacına uygun değerlendirebildik mi; hayır.

  • 41 yıllık unutulmuşluk..

1971’de bir hayali gerçeğe dönüştürmek için alınmıştı; İstanbul Fatih’teki arsa. Dile kolay; aradan 41 yıl geçti. 41 yılda nice belediye başkanları geldi-geçti; bir çivi bile çakılamadı.

  • Kimler geldi, kimler geçti?

Bundan tam 41 yıl önce, 1971’de alınan arsa üzerinde Yalovalı öğrencilerin barınacağı, eğitim-öğretim hayatlarını sürdürecekleri mütevazi-şirin bir yurt düşünülmüştü. Dönemin Yalova Belediye Başkanı Merhum Rahmi Üstel ve çalışma arkadaşları bu dünyadan göçüp gittiler. Geçen 41 yılda kimler o koltuklara oturmadı? Merhum Enver Üstün, Merhum Mehmet Durmam (tenekeci Mehmet), Osman Görkem, Erdoğan Boluluoğlu, Nurhan Canbaz, Merhum Orhan Kurt, Merhum Cengiz Koçal, Sinan Bozoğlu, İbrahim Uzun, Yakup Koçal, Barbaros Binicioğlu, Vefa Salman ve son olarak Mustafa Tutuk. Kimi atama ile geçici süreliğine, kimi seçimle geldi. Kimi ihtilalle, kimi sandıkla koltuğa oturdu. Kimi rahmetli oldu, kimi yaşıyor. 41 yılda 14 belediye başkanı; ancak Fatih’teki o arsa, hala arsa olarak duruyor.

  • HABERCİ olarak diyoruz ki..

Hem Fatih Belediyesi’nin istediği olsun, arsa onlara kalsın. Hem de Yalova Belediyesi arsa yerine yurt olarak değerlendirebileceği bir bina talep etsin. Arsa değeri binanın değerini karşılamayabilir ama burada ticari bir kar-zarar düşünülmemeli.  Her iki belediyenin yetkilileri konuşup anlaşsınlar. Yalova, arsayı arsa ile takas edip bir 41 yıl daha bekleyeceğine, Merhum Rahmi Üstel’in ‘vasiyet niteliğindeki’ hayali de gerçekleşmiş olsun ve 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren belli sayıdaki ihtiyaç sahibi Yalovalı öğrenci o yurtta ikamet etsin, öğrenim hayatını sürdürsün.

Yurdun tabelasında da şöyle yazsın:

Yalova Belediyesi – Merhum Rahmi Üstel Öğrenci Yurdu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.