yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

‘AKSA SÖZÜNÜ TUTMADI!’

‘AKSA SÖZÜNÜ TUTMADI!’
03.03.2024 16:55
0
A+
A-

”YTSO’YU CİDDİYE ALMAMAK AKKÖK GRUBU İÇİN CİDDİ BİR HATA.”

..”Hem AKSA’nın hem DowAksa’nın Yalova’ya her yıl çok daha farklı, çok daha kayda değer fayda sağlaması gerekli.”

  • ..”DowAksa’da daha önce ABD’den bir genel müdür vardı, şimdi İtalyan bir genel müdür gelmiş. Kendilerinin bağlı oldukları YTSO’ya bir ziyaretleri söz konusu olmadı. Aksa ve Dowaksa ile iletişimde ciddi problem yaşıyoruz.”

..”Ortaklıktaki hisse paylarına baktığımız zaman (% 50-50) bu noktada en baştan bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Ortaklıktaki dengesizlik konusunda HABERCİ’nin yayınlarına katılıyorum. Keşke ortaklık oranı bizim Türk şirketimizde daha fazla kalabilseydi.”

  • ..”Yıllar önce dönemin AKSA Genel Müdürü Mustafa Yılmaz’ın Yalova esnafına olan sözlerini yeniden gündeme getirdiği için HABERCİ’ye teşekkür ediyorum. Bu sözler gerçekleşti mi derseniz; elbette olmadı, gerçekleştirilmedi. Karbon elyaf ve kompozit sektöründe maalesef Yalova yok.”

 ..”Termik santral konusunda, özellikle bacadaki değerlerle alakalı Yalova’yı sık sık bilgilendireceklerini ifade etmişlerdi. Biz de YTSO olarak gelen verileri yayınlayacaktık. Oysa bize aktarılan bir bilgi yok; Oda’yı ciddiye almamakla büyük hata yapıyorlar.”

 

  • Röportaj / Büşra Gündüz

YTSO (Yalova Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Demiryürek, hafta sonu HABERCİ’nin sorularını cevapladı. Odanın üye sayısının 7 bin 732 olduğunu, vergisi aktif üye sayısının 6 bin 690 olduğunu söyleyen Demiryürek, “800’e yakın kayıtlı yabancı üyemiz olduğunu açıklamıştık ancak bu sayı biraz düştü; şu anda 680 tane kayıtlı şirketimiz var” dedi.

  • “AKSA YETKİLİLERİ UZUN SÜREDİR ODAMIZA UĞRAMIYOR BİLE.”

“Tersanecilerimiz, sanayicilerimiz, organize sanayi bölgelerimiz ile birlikte bir takım çalışmalarımız var” diyen YTSO Başkanı, sözü AKKÖK Şirketler Grubu fabrikalarına getirerek, şunları söyledi: “AKSA fabrikasının uzunca bir süreden beri Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile ilişkileri çok zayıf ilerliyor. Hatta uzun süredir odamıza gelmiyorlar bile. Yalova’daki bir sanayicimiz onların buradaki tüm işlemlerini şube olarak yürütüyor. O gruptan birisi, üstelik fabrikalardan birinin eski genel müdürü burada görev yaptı, yine aynı şekilde gruba bağlı fabrikalardan birinin genel müdürü de Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Bakın; Yalova OSB’de belki çok az Yalovalı firmamız yer aldı ama iş olarak baktığımızda bu OSB’lerimiz iş yapıyor. Oysa AKSA’ya baktığımız zaman, ne kadar firma orada iş yapıyor; bununla ilgili bir veri bile alamıyoruz. Fabrikaların satın almasına ulaşma noktası ile ilgili Yalova esnafının bir zorluk yaşadığını dile getirdik. Bu noktada, “Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın aşağıdaki katında bir satın alma günleri organize edebilir miyiz; sizin de bu anlamda satın almanız buraya katılabilir mi?” diye sorduk. Ancak o görüşmeden sonra bile çok uzun zaman geçti; hala gerçekleşmiş bir ziyaret yok, kendilerinden bir öneri bile gelmedi.”

  • “KARBON ELYAF VE KOMPOZİT SEKTÖRÜNDE MAALESEF YALOVA YOK.”

YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Demiryürek, “Dönemsel olarak, zaman içerisindeki yazışmalarda, hem termik santral hem DowAksa ile ilgili konularda ‘Yalova ile bir ve bütün olacaklarını’ ifade etmişlerdi. Ancak bu anlamda Yalova esnafının bir kırgınlığı var” diyerek şunları söyledi: “HABERCİ gazetemizin yıllar önce verilen sözleri gündeme getirmesini, bu konuyu bir kez daha açarak fabrikaların yüzünü Yalova’ya dönmelerini sağlamaya çalışmasını çok doğru buluyor, takdir ediyor ve destekliyorum. Zamanında bize orada karbon elyaftan üretilen bisiklet, kumaş tarzı şeyler gösterilmişti. ‘Bunlar Yalova esnafı ile birlikte yapılabilir’ şeklinde bir ifade kullanılmıştı. ‘Hatta bununla ilgili bir bölge bile ayrılabilir’ diye konuşulmuştu. Özellikle kompozit sektöründe Yalova esnafının bir üretimini, bir faaliyetini görmedim. Sadece bir ziyaret esnasında özellikle karbon elyafla ilgili, kumaşla ilgili tekne yapımında ihtiyaçların olduğunu ama kullanılan kumaşın özelliğinin AKSA’nın üretimine denk gelmediğini ifade etmişlerdi. Bölgemizdeki tersaneler bile bu karbon elyafı burada kullanamadılar.”

  • ..”AKSA VE DOWAKSA İLE İLETİŞİMDE CİDDİ PROBLEM YAŞIYORUZ.”

DowAksa yetkililerinin uzun zaman önceki ziyaretlerinden birinde, karbon elyaf ham maddesinin daha çok savunma sanayinde kullanılacağını ancak rüzgar türbinlerindeki imalata daha çok malzeme gönderildiğini ifade ettiklerini hatırlatan Demiryürek, şöyle konuştu: “Eskiden orada (AKSA’da ve DowAksa’da) Yalova’dan birçok arkadaşımız çalışıyordu. Termik santral kurulurken Yalova’dan insanların burada çalışıyor olması o dönem o yatırımın gerçekleşmesinde çok ciddi bir etkendi. Son zamanlarda görüyorum ki; Yalovalı arkadaşlarımızla bu birlikteliklerinden kopuyorlar, yollarını ayırıyorlar. Biz orada bilgi alma ve iletişim noktasında ciddi biçimde zorlanıyoruz. DowAksa kısmında genel müdürlerde birtakım değişiklikler oluyor. Daha önceden ABD’den bir genel müdür vardı, şimdi İtalyan bir genel müdür gelmiş. Kendilerinin bağlı oldukları Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na bir ziyaretleri söz konusu olmadı. Bu durum sadece beni değil, tüm yöneticilerimizi ve üyelerimizi üzüyor. Açık konuşmak gerekirse, her zaman Yalova’daki sanayicilerle ticaret yapan arkadaşlarımızı kaynaştırma noktasında aktif rol oynuyoruz. Özellikle Akkök Şirketler Grubu’na bağlı fabrikaların satın alma ve yönlendirme kısmı ile ilgili olarak ciddi biçimde birbirimizden kopuk olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”

..”YTSO’YU CİDDİYE ALMAMAK AKKÖK GRUBU İÇİN CİDDİ BİR HATA.”

OSB’ler konusuna da değinen YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Demiryürek, “Organize sanayi bölgelerinde müteşebbis heyetlerde yer alıyoruz. Fabrikaların oluşturduğu organize sanayi bölgesi de var; YALKİM OSB. Onlar da buraya, yani Odamıza zaman içerisinde geliyorlar, OSB’lerdeki gelişmelere ilişkin bilgi veriyorlar ancak sadece bölge müdürlüğünü yapan arkadaştan bilgi alabiliyoruz” dedi ve ilave etti: “Ne Akkim’den ne Aksa’dan ne de DowAksa’dan çok net bilgiler bize ulaşmıyor. Organize sanayi bölgelerinde yeni termik santraller kurmak isteyen fabrikalara hayır dedik. Oysa AKSA konusunda böyle olmamıştı. Evet; bir enerji ihtiyaçları vardı ve bunu da Yalova’nın geneli kabul etmişti. Ancak özellikle bacadaki değerlerle alakalı Yalova’yı sık sık, detaylıca bilgilendireceklerini ifade etmişlerdi. Biz de Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak oradan gelen verileri yayınlayacağımızı söylemiştik. Buradan bize aktarılan bir bilgi yok; yıllardır bilgi akışı sağlanmıyor veya söyle diyeyim: Kayıtlı oldukları Oda’yı muhatap kabul etmiyorlar, ciddiye almıyorlar ve büyük bir hata yapıyorlar.”

  • ..”AKSA YILLAR ÖNCE BİR SÖZ VERMİŞTİ; MAALESEF TUTMADI.”

“Akkök Grubu dışındaki sanayicilerimize bakıyorum; burada hem üretim yapıyorlar hem de şehir ekonomisine ve yerel müteşebbise ciddi biçimde katkı sağlıyorlar. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile beraber şehrimiz için ne yapabiliriz noktasında bizimle sürekli birtakım paylaşımlarda bulunuyorlar” diyen Demiryürek, son olarak şunları söyledi: “Hem AKSA’nın hem DowAksa’nın Yalova’ya birtakım katkıları elbette vardır ama bu kadar büyük bir grubun bence Yalova’ya her yıl çok daha farklı, çok daha kayda değer fayda sağlaması gerekli. Yalova ile bir kopuklukları olduğunu düşünüyorum. Ortaklıktaki hisse paylarına baktığımız zaman (% 50-50) bu noktada en baştan bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Ortaklıktaki dengesizlik konusunda HABERCİ Gazetesi olarak ciddi ve kararlı bir tavır ortaya koyuyorsunuz. Size bu konuda katılıyorum. Keşke oradaki ortaklık oranı bizim buradaki Türk şirketimizde daha fazla kalabilseydi. Ayrıca yıllar önce dönemin AKSA Genel Müdürü Mustafa Yılmaz’ın Yalova esnafına olan sözlerini yeniden gündeme getirdiği için de HABERCİ’ye teşekkür ediyorum. Sayın Yılmaz’ın bir sözü vardı; burada, Yalova’da hep birlikte iş yapılmasına dair. Bunlar gerçekleşti mi derseniz; elbette olmadı, gerçekleştirilmedi. Orada üretilen karbon elyafla kompozit sektöründe faaliyet gösteren bir arkadaşımız maalesef yok. Bir dönem kumaş üzerine bir şirket kurulmuştu ama onun da bu işi yapamadan kapattığını biliyoruz; hepsi o kadar.”

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.