yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

‘AFET TABANLI PLANLAR YAPILMALI’

‘AFET TABANLI PLANLAR YAPILMALI’
25.11.2022 15:59
0
A+
A-

 

Haber \ Zeynep TAŞTAN

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Osman Kendir, Yalova’da afet tabanlı planların yapılarak, şehrin yeniden dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

‘Bölgemiz Kuzey Anadolu fay zonu üzerindedir’..

Kendir açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başkan Vekilim yanlış bilgilendiriliyor ve yönlendiriliyorsunuz. Bizim yazılarımızda kişiler değil, Yalova’nın geleceğinin doğru planlanması amaçlanmaktadır. Günlerden Düzce; 12 Kasım 1999 saatler 18.57’yi gösterdiğinde, 7.2 (mw) büyüklüğünde, merkezi Düzce olan ve 30 saniye süren bu depremde nice canlarımızı kaybettik ve üzerinden 23 yıl geçti. Aynı acıları bizler de 17 Ağustos depreminde yaşadık ve maalesef üzerine, Van, Çanakkale, Malatya, Elazığ, İzmir depremleri de eklendi. Peki sıra tekrar bize gelmeden, gereken önlemleri ne zaman ve nasıl alacağız? Biz bu işin neresindeyiz? Geçmişi konuşmayı bitirip, önümüze nasıl bakacağız? Şehrin deprem öncelikli bir plana ihtiyacı varken; 1/50 bin ölçekli planların depremden haberdar olmadığı ve yeniden düzenlenmesi gerektiği ortadayken, afet riskli alanların öncelikli kentsel dönüşümü gerekliyken ve yarım kalan mikro bölgeleme Jeolojik Etüt Raporlarının tamamlanması gerekirken, 1995 depremzede imar planlarını kurtarıcı olarak önümüze sunan bir irade ile karşı karşıyayız. Şehrin yöneticilerinin üzerinden 23 yıl geçmiş bir konuda günü kurtarmak yerine çözüme odaklanmaları gerekmektedir. Basına yansıyan ve bu işten ne kadar ve ne anladığımızı açıkça ortaya koyan bir yazı çıkageldi karşıma ‘10 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olacak.’ Bizler hiçbir söylemimizde depremin büyüklüğü şudur, faylar bu kadar parçalıdır, bu fay kırılırsa şöyle olur gibi konulara girmiyoruz. Çünkü tek bir gerçeklik var, bölgemiz Kuzey Anadolu fay zonu üzerindedir. Bu fayın yüzyıllar boyu yıkıcı depremler oluşturduğu bizlerin de bundan fazlasıyla etkilendiğimiz gerçeği ortadadır. Olması gereken ise uygun yerde ve uygun teknikte yapıları inşa etmek olmalıdır. 10 büyüklüğü ne demek anlamak için şöyle bir örnek vereyim; büyüklüğü 7.4 olan bir depremin 6,5-7 olan bir depremden neredeyse 30 kat, 7.2 den ise 4 kat daha etkili olduğunu bilmek gerekir. Hal böyle iken, 10 büyüklüğünde bir depremde topoğrafyanın neredeyse dümdüz olacağını düşündüğümüzde, böyle bir deprem için yeni bir yapıya kefil olamayacakken güçlendirilmiş bir binaya bu kadar güvenli demenin hangi bilimsel veriye dayandığı anlaşılamamaktadır. Tekrar tekrar söylediğimizi bir kere daha vurgulayalım; Yalova’daki depremden önce yapılmış, yüksek katlı, 17 Ağustos depreminden de etkilenmiş mevcut yapı stokunun 7 ve üzeri bir depremi tekrardan kaldırabilmesi çok mümkün gözükmemektedir. Bu nedenle, yetkililerin ise bu tarz teknik konularda konunun uzmanlarına danışmadan bir açıklama yapmaması hem Yalova’nın hem de yöneticilerin hayrına olacaktır. Zira bu bakış açısı eğer yanlış anlaşılma ve yanlış bir anlatımdan ibaret değil ise Yalova’nın dönüşmesini beklemekte hayalden öteye gidemeyeceğini göstermektedir. Afet tabanlı planların yapılması ve şehrin de bu mimvalde yeniden dönüştürülmesi dileğiyle.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.