Haber / Zeynep TAŞTAN
Çolak, acil sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunlara çözüm bulunmasının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Bu hizmeti yürütürken hayatını kaybeden görev şehitlerimizin devletimiz tarafından şehit statüsüne alınması ve ailelerinin haklarını elde etmesi en önemli beklentilerimizden biridir” dedi.
GÖREV ŞEHİTLERİNE ŞEHİT STATÜSÜ VERİLMELİ
Açıklamada, acil sağlık hizmetleri sırasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının “görev şehidi” olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edildi. Çolak, bu konuda devlet nezdinde girişimlerin sürdüğünü belirterek, şehitlerin geride bıraktıkları ailelerinin haklarının sağlanması gerektiğini vurguladı. “Bizler, bu kutsal görevi ifa ederken yaşamını yitiren meslektaşlarımızın fedakârlıklarının devletimiz tarafından da tescillenmesini istiyoruz. Görev şehitlerimizin aileleri, şehit ailelerinin sahip olduğu haklara kavuşmalıdır” diyen Çolak, bu taleplerin tüm sağlık camiası tarafından büyük bir hassasiyetle beklendiğini belirtti.
ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ VE TEKNİK DONANIM ŞART
Çolak, sağlık çalışanlarının görev başındayken güvenliklerini sağlamak adına daha etkin önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. Acil durumlara müdahalede bulunan sağlık ekiplerinin pek çok kez saldırıya uğradığını ve bu tür olayların kabul edilemez olduğunu ifade eden Çolak, her vakaya polis eşliğinde gidilmesi gerektiğini vurguladı. “Sağlık çalışanlarımızın güvenliği, onların sağlığını korumak kadar önemlidir. Her vakaya polisle koordinasyon içinde gidilmesi ve bu konuda düzenlemeler yapılması şarttır” ifadelerini kullanan Çolak, ambulansların teknik olarak donanımlı ve bakımlı olması gerektiğini belirtti. Ambulansların bakımlı, yeni ve arızasız bir şekilde hizmet vermesi gerektiğini dile getiren Çolak, ambulans sigorta işlemlerinde de personelin mağdur edilmemesi gerektiğini vurguladı. “Ambulansların kaskolarında personel hiçbir şekilde rücu işlemi gibi kabul edilemez uygulamalarla karşı karşıya bırakılmamalıdır” dedi.
DÜŞÜK TEŞVİK ÖDEMELERİ VE ÜCRET ADALETSİZLİĞİ
Çolak’ın gündeme getirdiği bir diğer önemli konu ise acil sağlık çalışanlarının teşvik ve ücret sorunları oldu. Sağlık çalışanlarının aldıkları teşvik ödemelerinin yetersizliğine dikkat çeken Çolak, “Teşvik ödemeleri, çalışanlarımızın emeklerini karşılamaktan çok uzaktır. Bu konuda acilen yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Ücretler, çalışanlarımızın ekonomik olarak rahatlamasını sağlayacak ve adaletli bir şekilde düzenlenmelidir” dedi.
İSTASYONLARDA TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANMALI
Acil sağlık hizmeti çalışanlarının görev yerlerindeki çalışma koşullarının da iyileştirilmesi gerektiğine değinen Çolak, sağlık çalışanlarının görev sırasında dinlenebilecekleri, yemek ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri uygun istasyonların bulunması gerektiğini belirtti. “İstasyonlarımız, çalışanların dinlenmelerine, yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkân tanıyacak şekilde donatılmalı ve bu konudaki eksiklikler giderilmelidir” diyen Çolak, bu düzenlemelerin çalışanların hem fiziksel hem de zihinsel olarak görevlerine daha iyi hazırlanmalarını sağlayacağını ifade etti.
MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI VE İSTİHDAM ARTIŞI
Çolak, acil sağlık hizmetleri çalışanlarını koruyacak her türlü düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mesleki sorumluluk sigortasının önemine değinerek, bu uygulamanın tüm acil sağlık çalışanları için zorunlu hale getirilmesini talep etti. İstihdam eksikliğine de değinen Çolak, “Görev bekleyen binlerce genç sağlık çalışanımız var. Bu genç arkadaşlarımız acil sağlık hizmetlerine kazandırılmalı ve mevcut personel yükü hafifletilmelidir” ifadelerini kullandı.
‘SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞTUĞU BİR ÇALIŞMA HAYATI DİLİYORUZ’..
Türk Sağlık-Sen İl Başkanı Sait Çolak, konuşmasını, “Tüm acil sağlık çalışanlarının 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nı kutluyoruz. Sorunların çözüme kavuştuğu, güvenli, huzur verici bir çalışma hayatı diliyoruz” sözleriyle tamamladı.