yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

YALOVA’YI KÜÇÜMSEMEYİN, ÇEVREYİ VE İNSANI ÖNEMSEYİN, YASALARA UYUN, ŞEFFAF OLUN!

28.04.2022 16:12
0
A+
A-

 

 

Önceki gün sadece bir sanayi kuruluşu için değil aynı zamanda Yalova açısından da önemli, tarihi bir gündü. Netice itibarıyla şehrimize her gün bir Bakan gelmiyor; öyle değil mi? Sanayi ve Ticaret Bakanı’nın şehrimize gelmesi, bir yatırımın temel atma törenine katılması, iki OSB’yi ziyaret edip bilgi alması elbette küçümsenemez.

HABERCİ olarak; sadece bugün değil 59 yıldır bu şehre gelen yatırımları destekledik, bir çivi çakanın yanında olduk. Yatırımcı Yalova’yı ve Yalova halkını önemsediği, bu şehrin dinamiklerini ön planda tuttuğu, yasalara uyduğu, etik ve ahlaki değerlere bağlı kaldığı ve tabii ‘şeffaf’ olduğu sürece bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bakış açımız değişmeyecek. Kritik eşik, ‘kırmızı çizgilerin’ aşılmaması. Yalova’nın dışlanmaması, yasaların yok sayılmaması..

Şimdi..

Çok değil, birkaç gün önce HABERCİ’nin manşetindeydi; mahkemeye sunulan bilirkişi raporu. Bilirkişi dediğiniz, rastgele seçilmiş kişi ya da kişiler değil. Konunun uzmanı bilim insanlarından söz ediyoruz. Toplam 7 kişiden oluşan bu heyet dersine iyi çalışmış, ÇED raporunun olumsuzluklarına vurgu yapmış, kendi görüşünü raporlamış ve mahkemeye sunmuş. Yani; ortada halen devam etmekte olan bir mahkeme süreci var. Hukukçu değiliz; ancak mahkeme süreci devam ederken, hukuk henüz son noktayı koymamışken olan-bitenin önemli olduğunu, incelenmesi ve sorgulanması gerektiğini bilecek kadar da ortalama bir zekaya sahibiz. Yasaların boşluklarından, farklı hukuksal yorumlamalardan istifade ederek bir takım ihlalleri normal karşılayanlar belki bizi anlamayabilir; ancak eminiz ki vicdan ile cüzdan arasına sıkışmamış olan her temiz vatandaşımız bu noktada bizden farklı düşünmez, düşünemez.

……………………..

Bir zamanlar ‘açık kapı’ adını verdiği proje ile ‘şeffaflık’ ilkesine sadakatini ortaya koyan bir kurum bugün Amerikalı ortağı ile kurduğu şirketin yatırımlarında ‘BEN YAPARIM OLUR’ türünden politika izliyorsa; biz bunu eleştiririz..

Şehrin takımı lige başlar, başarılı olsun diye sponsor olursun; anlarız. Sezon biter, yeni sezon öncesi sponsor desteğini vererek planlamaya ortak olur, destek verirsin; onu da anlarız. Ama; bilirkişi raporu açıklanıp kamuoyuyla paylaşıldıktan üç gün sonra, Bakan’ın ziyaretinden 24 saat önce apar-topar bir sponsorluğa imza atarsanız, bu durum insanların gözünden kaçmaz ve tuhaf karşılanır; öyle değil mi?

Şimdi, HABERCİ’nin hafta başındaki manşetinde yatırıma ilişkin mahkeme sürecinin devam ettiği vurgulanmış, depremsellik, tarım ve hayvancılık, hava ve su kirliliği, denizin kullanımı gibi konu başlıklarında bilirkişi heyetince öngörülen riskler kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bir başka detaya daha ne dersiniz?

4 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren, Hava Alanları ve Çevresindeki Yapılaşma genelgesinde yer alan hükme dikkat: ‘Yaklaşma ve kalkış-tırmanış yüzeylerinin pist başlarından itibaren ilk 6 kilometrelik bölümü içerisinde; her türlü parlayıcı, patlayıcı madde içeren depolama tesisleri veya yoğun duman çıkaracak nitelikteki sanayi tesisleri planlanamaz ve inşa edilemez. Ayrıca yaklaşma ve kalkış-tırmanış yüzeylerinin ilk 3 bin metresinden sonraki bölümlerinde bulunan doğal mânialar üzerinde çatı, baca, anten ve benzeri tüm müştemilat dâhil en fazla 6,50 metre yüksekliğinde yapılaşmaya müsaade edilir.”

Tamam.. Yatırım ülkemiz için çok önemli, çok çok stratejik bir yatırım.

Kabul ediyoruz.. Ülke menfaati söz konusu olduğunda yatırımı yapana her türlü teşvik-kolaylık sağlanır, sağlanmalıdır.

Ancak sıkıntı şurada; askeri havaalanı da ülkemiz ve bölgemiz açısından stratejik bir faaliyet alanı değil mi? Bugün askeri hava alanı yarın sivil havacılığa dönüşüm. Şehrin gelecek vizyonunda hava ulaşımı önem arz etmiyor mu?

Hepsini geçtik..

Eğer havaalanından daha önemli bir yatırım söz konusu ve tercih karbon elyaf üretiminden yanaysa o zaman diğerinden vazgeçmeniz ya da yerini değiştirmeniz ve dolayısıyla olası riskleri bertaraf edecek bir yol haritası izlemeniz gerekmez mi?

………………….

Özetle..

Akkök Şirketler Grubu’na bağlı Türk-Amerikan ortaklı DowAksa şirketinin ekonomiye katkısını, sanayiye katkısını, ürettiği stratejik ürün vasıtasıyla ‘vatan savunmasına katkısını’ kabul ediyor, şehrimizdeki yatırım girişimlerini alkışlıyor ve destekliyoruz.

Tek bir şartla..

  • Yalova’nın yerel dinamiklerini küçümsemesinler..
  • Yasalara uygun hareket etsinler..
  • Çevresel ve yaşamsal konularda duyarlı davransınlar..
  • Şeffaf olsunlar..

Bu kadar basit..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.