Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova TOBB Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo-TV ve Gazetecilik alanı öğrencileri, S.S. Yalova Model Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Neşe Yılmam ile bir araya geldiler. Sabun çiçeği ve beton saksı üretiminde ulusal çapta öncü işletmelerden olan S. S. Yalova Model Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Neşe Yılmam öğrencilerin sorularını cevapladı.
Neşe Hanım kendinizi ve S. S. Yalova Model Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifini bize tanıtır mısınız?
Neşe Yılmam: 1977 Yalova doğumluyum. İki çocuk annesiyim. S. S. Yalova Model Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi 2017 yılının Ocak ayında 7 ev hanımının bir araya gelmesiyle kurulan bir kooperatiftir. Ticaret Odası’nın başlattığı Hobim İşim Olsun projesi kapsamında sabun çiçekleri yapıp, satışa hazır hale getirebilen hanımlar bir araya gelmiştir. Biz ilk olarak sabun çiçekçiliği yaparak başladık. Kooperatifin kuruluş amacı da buydu. S. S. Yalova Model Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi bu işleri yapan kadınların bir araya gelerek, bu işi daha ticari daha profesyonel bir halde devam ettirmeleri için kurulmuş bir kooperatiftir.
Bize, buradaki bir çalışma gününüzü anlatabilir misiniz?
Neşe Yılmam: Biz normal bir çalışan gibi sabah erkenden dükkânımızı açıyoruz. Buradaki düzeni sağladıktan sonra internet satışlarımızla ilgileniyoruz. Ürünlerimizin hazırlanması ve paketlenme süreçlerini tamamlıyoruz. Gelen siparişlere göre ürünlerimizin teminini gerçekleştiriyoruz. Burada birlikte çalıştığımız kadın arkadaşlarla birlikte sürekli üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerimizin satışını gerçekleştiriyoruz. Bir günümüz normal mesai saatleri içinde sürekli koşuşturmaca içinde geçiyor.
En çok ürettiğiniz ve talep gören ilk üç ürününüz nelerdir?
Neşe Yılmam: Sabun çiçeğinden sonra kooperatif olarak beton saksı üretmede ilerledik. İki üretimi de aynı anda götürüyoruz. Ancak beton saksının üretimi daha seri ve daha kolay pazarlanıyor. Bu daha hızlı ilerlememizi sağladı. Biz de bu alana yöneldik. İlk olarak sukulent saksı üretimi ile başladık ve bu saksıları zincir marketlere pazarladık. Ürünlerimiz S. S. Yalova Model Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi etiketiyle birlikte tüm Türkiye’de satışa sunuldu. Satış konusunda ürünlerimiz arasında bir sıralama yapacak olursak sukulent saksılarımıza ilginin yoğun olduğunu söyleyebilirim. Orkide modellerimize de oldukça yoğun bir ilgi söz konusu. Ama sabun çiçeğimiz baş tacımız ondan vazgeçmiyoruz. Sabun çiçeklerine de ilgi oldukça fazla.”
Ürünlerin online olarak pazarlanmasını nasıl yapıyorsunuz?
Neşe Yılmam: Kooperatifimiz kurulduğundan beri bir instagram adresimiz var. Biz ürünlerimizi burada sergiliyoruz. Bu sayede yıllar içindeki gelişimimizi de takip edebiliyoruz. Ayrıca internet satışı yapan sitelerle çalışıyoruz. Online satışlar sayesinde piyasadaki etkinliğimizi canlandırabiliyoruz. Online satış noktasında tabi ki bazı eğitimler almamız gerekiyor. Öncelikle görseller çok önemli. Bunun için de mutlaka özel eğitimler gerekli.
Ayrıca internet satışı yapan sitelerle de çalışıyoruz ve online satışlarla daha canlandırabiliyoruz piyasamızı. Öncelikle ürünleri düzgün bir şekilde ürettikten sonra online satışı için tabi ki eğitimler almamız gerekiyor. İşimizde öncelikle fotoğraf çekimi, görseller çok önemli, bunun için özel eğitimler muhakkak gerekiyor. Çünkü fotoğraf, ürünü satıyor daha sonrasında bu süreci ilerletmek için tabi ki bilgisayar başında bir şeyleri çözmemiz gerekiyor ve bununla ilgili bir eğitim almamız şart. Sonrasında kargo aşamamız var ve kargolama da çok önemli, yolladığınız ürünün sapasağlam düzgün bir şekilde karşı tarafın eline geçmesi gerekiyor ki müşteri memnun olsun, tekrar size dönüş yapabilsin. Bunlarla ilgili genel bir çerçevede eğitim alındığı sürece, online satışı tüm kadınlar yapabilir ve bu konuda oldukça becerikli kadınlar olduğunu da biliyoruz.
Bu sektörde yer almak isteyen gençler için online eğitimlerin verilmesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Neşe Yılmam: Online eğitim herkese ulaşabilen bir eğitim. Bir şeyleri öğrenmek için bir yerlere gitmek zorunda kalmamak bence büyük bir avantaj. Evinizde ya da istediğiniz herhangi bir yerde telefon aracılığıyla bile eğitimlere katılmanız mümkün. Çok daha pratik bir eğitim şekli olduğunu düşünüyorum. Zaten teknoloji çağında olduğumuz düşünülürse uzaktan eğitim gençlerin ilgisini çeken bir konu. Çok daha pratik. Bu yüzden online eğitimlerin verilmesini olumlu buluyorum.