yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
27°C
Yalova
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Salı Az Bulutlu
22°C

‘DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAYIN!’

‘DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAYIN!’
26.09.2024 18:12
0
A+
A-
  • Deprem riskiyle yüzleşen Türkiye’de, Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, hazırlık ve farkındalığın hayati önem taşıdığını vurguladı.

..”Bu hazırlık, sadece bireylerin değil, tüm paydaşların, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve merkezi yönetimin ortak sorumluluğudur.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, Türkiye’nin deprem riski ile yüz yüze olduğunu vurgulayarak, bu konudaki farkındalığın sürekli olarak canlı tutulması gerektiğini belirtti. Cangir, özellikle Marmara Bölgesi’nin, Yalova’nın da içinde yer aldığı yüksek risk taşıyan bir coğrafya olduğunu hatırlatarak, deprem gerçeğinin gündemden düşmemesi gerektiğini ifade etti.

‘DEPREM UNUTMAMIZA İZİN VERMEZ’

Cangir, açıklamalarında şunları söyledi: “Ülkemiz, bilindiği üzere aktif fay hatları üzerinde bulunan, deprem riskiyle her an yüz yüze olan bir coğrafyaya sahip. Özellikle Marmara Bölgesi, jeolojik olarak önemli ve yüksek risk taşıyan bir alan. Yalova da bu riskin merkezinde yer alıyor. Bu yüzden depremler, bizim gündemimize ne kadar ara sıra girse de, aslında her an varlıklarını sürdüren bir tehdit. Ancak ülkemizde gündem sıklıkla değişiyor; ekonomik, siyasi ya da toplumsal olaylar dikkatimizi farklı yönlere çekebiliyor. Maalesef, bu durum deprem gerçeğini zaman zaman göz ardı etmemize neden oluyor. Deprem, unutmamıza izin vermez; biz hazır olsak da olmasak da doğa kendi ritmini sürdürecektir.”

‘DEPREME HAZIRLIK PAYDAŞLARIN SORUMLULUĞU’

Deprem bilincinin sürekli olarak diri tutulması gerektiğini vurgulayan Cangir, afet yönetimi ve risk azaltma stratejilerinin sadece afetten sonra değil, günlük yaşamın bir parçası olması gerektiğini ifade etti. Cangir, “Deprem, aniden ve hazırlıksız yakalandığımızda büyük can ve mal kayıplarına yol açabilecek bir doğa olayıdır. Ancak hazırlıklı olduğumuzda, bu kayıpları en aza indirme şansına sahibiz. Bu hazırlık, sadece bireylerin değil, tüm paydaşların, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve merkezi yönetimin ortak sorumluluğudur” dedi.

‘DEPREM BİLİNCİNİ CANLI TUTULMASI LAZIM’

Yalova’da yaşayanların bu konudaki farkındalığının daha büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Cangir, deprem gerçeğinin yıl dönümlerinde veya büyük felaketler yaşandığında hatırlanması gereken bir durum olmadığını vurguladı. Cangir, yapı güvenliği, afet eğitimi, tatbikatlar ve bireysel hazırlıkların önemine dikkat çekerek, “Gündem ne olursa olsun, her bireyin ve kurumun bu bilinci sürekli canlı tutması elzemdir. Ne zaman deprem olacağını bilemeyiz, ancak ne kadar hazırlıklı olacağımız tamamen bizim elimizde” şeklinde konuştu.

AİLELERİN AFET PLANI YAPMALARI GEREKTİĞİNİ HATIRLATTI

Cangir, toplumun her kesiminin sorumluluğunun büyük olduğunun altını çizerken, vatandaşların binalarının güvenliğinden emin olmaları, acil durum çantaları hazırlamaları ve ailelerine afet planları yapmaları gerektiğini hatırlattı. Cangir, “Kurumlar olarak, deprem riskini azaltmak için sürekli yatırım yapmalı, yerel yönetimlerle işbirliği içinde olmalı ve toplumu eğitmeliyiz. Deprem, her zaman unuttuğumuz anlarda değil, hazırlıklı olduğumuzda karşımıza çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.