yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
ALTIN
2.292,61
BIST
9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
20°C
Yalova
20°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen IUPAC’ta ülkemizi temsil edecek

Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen IUPAC’ta ülkemizi temsil edecek
16.12.2021 13:06
0
A+
A-

 

 

 

Haber/ Zeynep TAŞTAN

Türk Kimya Derneği’nin 1958 yılından bu yana ülkemizi temsilen üyesi olduğu Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği’nin (IUPAC- International Union Pureand Applied Chemistry) çalışma gruplarında (Division) ülkemizi temsilen yer alacak bilim insanları açıklandı. 2022-2023 yılında polimer kimyası alanında ülkemizi temsil etmek için seçilen isim Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen oldu.

DÜNYA OTORİTESİ IUPAC KİMYA ALANINA YÖN VERİYOR..

Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC), bireysel ülkelerdeki kimyagerleri temsil eden uluslararası bir ulusal bağlı kuruluşlar federasyonu. IUPAC, 1919 yılında kimyanın ilerlemesi için Uluslararası Uygulamalı Kimya Kongresi’nin halefi olarak kuruldu ve Uluslararası Bilim Konseyi (ISC) üyesi. IUPAC’ın Bölümler Arası İsimlendirme ve Semboller Komitesi (IUPAC terminolojisi), kimyasal elementlerin ve bileşiklerin isimlendirilmesi için standartlar geliştirmede tanınan dünya otoritesi. Birliğin amacı, üye ülkelerdeki kimyacılar arasında sürekli iş birliğini teşvik etmek. Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, IUPAC temsilciliğiyle ilgili “Elimizden geldiğince katkı vermek, ülkemizi polimer kimyası alanında IUPAC’ta başarıyla temsil etmek istiyoruz” derken IUPAC’ın kimya alanında bilimsel çalışmalara yön veren öncü bir kuruluş olduğunu belirtti.

ÖZEL SEKTÖR FİRMALARIYLA ÇOK YÖNLÜ ORTAK PROJELER..

Aktif olarak danışmanlığını yaptığı 9 doktora öğrencisi ve 3 yüksek lisans öğrencisi ile beraber farklı firmalarla ortak projeler yürüttüklerini belirten Taşdelen, “Bunlar arasında polimerlerin işlenmesi, özellikle kablo sektörüne yönelik güç tutuşur kablolar, biyobozunur polimerler ile tarımsal atıkların birleştirilmesi üzerine yenilenebilir kaynaklı polimerler üzerine çalışmalarımız var. Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan filamentlerin özelliklerini iyileştirmek, akrilik elyafları güç tutuşur hale getirmek, kompozit sektörüne yönelik kompozitlerin üretiminde foto kürlenme dediğimiz ışıkla kürleme yöntemiyle kompozit malzemelerin yerinde tamir edilmesi konularında araştırmalarımız bulunmaktadır. Yine geri dönüşüm sektöründe de esnek plastik atıkların üzerinde mürekkep giderim üzerinde bir projemiz var. Ayrıca Türkiye’nin öncü ambalaj firmalarından biri ile ortak bir proje sürecimiz var.” ifadelerini kullandı.

‘LOKASYON, UZMANLIK VE HIZLI GERİ BİLDİRİM KONUSUNDA AVANTAJLIYIZ’..

Özellikle polimer sektöründe birçok firmanın iletişime geçip ortak projeler yapmak istediklerini belirten Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, “Üniversitemiz genç ve dinamik bir üniversite.  Bu da özel sektör tarafından ilgiyle izleniyor ilgi duyuluyor. Bizim hızlı geri dönüşler yapmamız, güçlü altyapımız ve tabii onlarla aynı tempoda koşuyor olmamızın da bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Üniversitemiz firmalara birçok avantaj sunuyor hem lokasyon anlamında hem de uzmanlık alanlarının odaklanmış olmasıyla firmaların karşılaştıkları sorunlarını çözmede” diye konuştu. Ortak projelerle üniversite- sanayi iş birliğini gerçekleştirmek adına geri bildirim noktasının çok önemli olduğunu vurgulayan Taşdelen, “Büyük firmalar da küçük firmalarda problemlerini çözmek ve projelerini gerçekleştirmek vakit kaybetmek istemediklerinden onlara hızlı geri dönüş sağlayan üniversitemiz ile çalışmak istiyorlar. Bunda hem uzmanlığımız hem de özellikle Merkez Araştırmalar Laboratuvarı’nın 48 saat içerisinde geri dönüş yapmasının rolü büyük” açıklamalarında bulundu.

PROF. DR. M. ATİLLA TAŞDELEN KİMDİR?

Gaziantep doğumlu Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, Ege Üniversitesi Kimya bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora Polimer Bilim ve Teknolojisi alanında tamamladı. 2010 yılında Yalova Üniversitesi polimer malzeme mühendisliği bölümünde doktora öğretim üyesi olarak göreve başlayan Taşdelen, 2013’te Doçent 2018 yılından itibaren de Profesör kadrosunda hizmet veriyor. Polimer kimyası, polimer sentezi uygulamaları, kompozit polimerlerin geri dönüşümü konularında uzmanlaşan Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, Yalova Üniversitesi’nin farklı sektörlere hitap eden projeler üretimine liderlik ediyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.