yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,7400
EURO
36,5726
ALTIN
2.954,51
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
11°C
Yalova
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C

KLASİK OYUNLAR ÜZERİNE

06.12.2023 21:49
0
A+
A-

Go oyunu; en temel, en önemli, en eski, en zor oyunlardan biridir! Bunun dışında Prusya ordusunun subaylarını eğitmek için geliştirilmiş olan Kriegsspiel de ihmal edilmemesi gereken ve temel taşlardan biri olan çok önemli bir oyundur. Dungeons & Dragons ve Warhammer gibi oyunlar da oldukça güzel ve değerlidir. Bunların dışında da özellikle dünya ordularının, ama aynı zamanda şirketlerin de kullandığı ve askeri olanları çoğunlukla devlet sırrı olan çok ciddi ve çok gerçekçi Wargaming oyunları da mevcuttur. Özellikle Business Wargaming oyunları oldukça yararlı olabilir. Bunların da dışında hayatta yaratıcılığın ve hayal gücünün öneminin oldukça yüksek olduğuna inanıyorum. İnsan, Hayal Gücünü ve Yaratıcılığını arttırmak için çaba harcarsa bunun çok yararını görecektir!

Alman ordusu, 1. Dünya Savaşından sonra VersayAnlaşmasıyla ciddi şekilde kısıtlanmıştı. Bundan dolayı da askeri tatbikatların pek çoğunu gerçekleştiremiyordu. Ülke bunun yerine Wargaming oyunlarına yöneldi ve o dönemde Wargaming oyunlarını en çok kullanan ordu oldu. Hitler, Stratejik Wargaming oynanmasına karşıydı çünkü stratejik kararların hepsini kendi almak istiyordu. 2. Dünya Savaşında alman ordusu Operasyonel ve Taktiksel anlamda pek çok başarıya imza atarken stratejik anlamda pek çok hata yaptı. Sovyetler ise 2. Dünya Savaşından sonra Wargaming ile iyice uğraşmaya başladı.

Tıpkı askeri Wargaming oyunlarının subayların eğitiminde ve doktrin geliştirmede yararlı olması gibi Business Wargaming oyunları da şirketlere oldukça yarar sağlayabilir. Dünyamız, oldukça vahşi ve bilinmezliklerle doludur. Ancak ülkemizde bu tarz oyunlardan çok da fazla yararlanıldığına şahit olmadım. Egzersiz, talim ve tatbikat; her zaman yararlıdır.

Dungeons & Dragons ve Warhammer gibi oyunlar ülkemizde pek bilinmiyor. Ancak Metin 2 ve World Of Warcraft gibi online Role Playing oyunları aslında epey biliniyor. Bu oyunların da kişisel gelişimde oldukça yararlı olduğuna dair bazı çalışmalar mevcut. Bunun dışında Prusya ordusunun subaylarının eğitimi için geliştirilen Kriegsspiel oyununun da bugün ciddi bir hayran ve oyuncu kitlesi mevcuttur.

Go oyunu ise Satranç oyununun Doğu Asyadaki bir muadili olarak tanımlanabilmektedir. Bu oyunun kuralları çok kolay, ancak ustalaşması çok zordur. Kasparov’uyenebilecek bilgisayar 1997’de ortaya çıkmışken, Gooyununu yenebilecek bilgisayar ancak 2016 yılında, hem de tahminlerden çok önce ortaya çıkabilmiştir. Go oyunu; Çin, Kore ve Japon medeniyetlerinde oldukça ciddi boyutta bir öneme sahiptir. Aynı zamanda mesela General IsokoruYamamoto, Pearl Harbor baskınını bir Go oyunu taktiğinden ilham alarak gerçekleştirmiştir.

Çin çıkışlı bir başka popüler oyun da Mahjong oyunudur. İnternette çok farklı bir biçimde karşımıza çıksa da aslında orjinali okey’i andırmaktadır. Bu oyunu Çin mafyası filmlerinde görmüştüm ama bu oyun Çin’de yaşlıların pek sevdiği bir oyundur. ‘Okey oynamaktan bize nasıl bir hayır geleceğini düşünüyorsun ki’ diye soruyorsunuz muhtemelen kafanızda. Sormakta haklısınız! Ben bu oyunu severim! Bu oyun ülkemizde pek bilinmez. Ama inanın bana Mahjong gibi oyunların da aklınıza hayalinize gelmeyecek faydaları var!

Magic: The Gathering diye bir kart oyunu var bir de. Tabi bu oyunun dışında bu oyunun türünde başka kart oyunları da var. Bu oyun da Dungeons & Dragons familyasındaki oyunlara benzediği için değinmesem olmazdı. Çocukların oynadığı oyunlara benzetilebilir elbette ama bu tarz oyunları oynamanın da pek çok yararı olabilir. Zaten bu oyun türünün de kendine özgü bir hayran kitlesi mevcuttur. Bana sorarsanız Kriegsspiel ve Go ile başladığımız yolculukta bu tür de kolaylıkla göz ardı edilebilecek ama edilmediği takdirde de pişman olmayacağınız bir örnek teşkil ediyor.

Bana sorarsanız en ideali saydığım oyunların hepsiyle ayrı ayrı oynanması ve ustalaşılmasıdır. Bu oyunlar hem bir çeşit iş eğitimi, hem de bir çeşit hobi, veya ikisinin bir birleşimi olarak görülebilir. Bu oyunların kullanılacağı yer daha çok askeriye ve piyasaymış gibi görünse de aslında bu oyunlarla ilgilenmenin kişilere ve gruplara pek çok faydası olabilir. Ayrıca bunun da dışında askerlerin ve piyasadaki kimselerin ihtiyaç duyacağı yetenekler hayatta hiç beklemediğimiz yerlerde oldukça işimize yarayabilir. Oyun deyip geçmeyin! Babam; insanları, hayatı bir oyunmuş gibi gördüğünü söyler! Ayrıca nasıl spor salonuna gidip bedensel egzersizler yapan insanlar varsa neden zihin jimnastiklerinin zararı olsun ki? Günümüzde halı saha futbol oynamak oldukça popülerdir. Eski zamanlarda da güreşmek, ok atmak ve Buzkaşi gibi oyunlar yok muydu? Turnuvalar ve yarışlar tarihte önemli yeri olan şeylerdi! Bedenimizi geliştirmek elbetteki iyidir ama zihnimizi geliştirmek neden kötü olsun ki?

Hakkımızda hayırlısı. Ben sadece bir öneri getirdim. Özel hayatımda böyle ciddi ve farklı oyunlara ilgisi olan birisiyim. Profesyonel bilgisayar oyuncusu olan gençlere de oldukça sempatim var ve onların bu becerilerinin pek çok alanda kullanılabileceğine inanıyorum. Aslında farklı olan herşeyeilgim var. Ve ayrıca farklı bakış açıları bizi kim bilir nerelere nerelere götürebilir…

Sevgi ve selametle!

Yazarın Diğer Yazıları
26.06.2024 14:23
19.01.2023 17:01
31.07.2024 13:38
15.09.2022 16:48
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.