yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4783
EURO
36,2440
ALTIN
2.957,81
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

TARIMDA 2022 YILI DOPDOLU GEÇTİ

TARIMDA 2022 YILI DOPDOLU GEÇTİ
23.12.2022 17:00
0
A+
A-

Yalova’da birçok proje geliştirildiğini ve kısa zaman içerisinde uygulamaya koyulduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 2022 yılını değerlendirdi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, tarım alanında Yalova’da iyi bir ivme yakaladıklarını söyledi. Tarımsal verileri paylaşan Parıldar, “Yalova 798 kilometrekare yüz ölçümü ile ülkemizin coğrafi olarak en küçük ili. 41 bin 600 adet tarım parselimizin yüzde 72,5’ u ise 5 da ve altındaki parsellerden oluşuyor. İlimizde ikinci üretimlerde dikkate alındığında 119.770 dekar tarımsal üretim yapılan alan olup; 33.548 dekar alanda 11.128 ton hububat, 12.567 dekar alanda 29.800 ton yem bitkileri, 7.841 dekar alanda 27.495 ton sebze, 52.154 dekar alanda 55.583 ton meyve, 3.679 dekar alanda 156 milyon adet süs bitkisi ve 9.981 dekar nadas alanı oluşturmaktadır. Bu veriler ışığında; Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılında uygulamaya koyduğu il özel projeleri ve Yalova İl Özel İdaresi’nin destekleri kapsamında uyguladığımız projeler tarım sektörümüze önemli katkılar sağlıyor. Bakanlığımız ve İl Özel İdaremiz tarafından mali destek sağlanan projeler ile tarımsal faaliyetlerin gelişiminde iyi bir ivme yakaladık”  dedi.

‘BİRÇOK PROJE UYGULADIK’..

Yalova’da birçok proje geliştirildiğini ve kısa zaman içerisinde uygulamaya koyulduğunu söyleyen Parıldar, “İlimizde tarımsal faaliyetlerin korunması, geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik projeler geliştirilerek uygulanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı gibi farklı finansman kaynaklarından desteklenen projelerimizde; üreticilerimizin refah seviyesinin yükseltilmesi, gıda arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal istihdamın artırılması, atıl vaziyetteki tarımsal arazilerin üretime kazandırılması, gibi temel amaç ve hedefler gözetilmektedir. Yalova ili tarımsal arazilerinin en yüksek oranda değerlendirilmesini sağlamak amacıyla; Birbirini tamamlayıcı nitelikte projeler üretmek, katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin üretim deseni içerisindeki miktarını artırmak, kamu kaynaklarını, özel sektör yatırımlarını teşvik edici şekilde kullanmak, Bakanlığın tarımsal politika, plan, program ve projeleriyle entegre projeler üretmek, prensipleri tarımsal gelişim stratejisi olarak belirlenmiştir” dedi.

2022 YILINI DEĞERLENDİRDİ..

Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “2022 yılında Yalova’da Bakanlığımız, İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle; meyveciliğin geliştirilmesi, Bakanlığımız kent tarımı uygulamaları ve tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında sebzeciliğin geliştirilmesi (yazlık ve kışlık), arz güvenliği sağlanması amacıyla hububat (buğday, arpa), yağlık bitki (ayçiçek) ve yem bitkileri (silajlık mısır) üretiminin devamlılığı, tıbbi aromatik bitkiler (aronya ve maviyemiş), sera örtülerinin yenilenmesi, organik tarım (aronya, midye), İyi Tarım (kivi, ceviz, midye), biyoteknik mücadele (T. Hurması ve şeftalide Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı), meyve suyu üretim tesisi (üzümsü meyvelerin katma değerinin yükseltilmesi), süt toplama merkezi modernizasyonu, büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama (et ve süt verimi yüksek ırkların geliştirilmesi), insanlara bulaşabilen zoonoz hastalıklarla mücadele (kedi-köpek aşılama), midye yetiştiriciliği (fizibilite raporu hazırlığı) gibi 17 farklı kategoride uygulanmak üzere 32 proje hazırlandı. Bu projelerden 25’i desteklendi ve uygulamaya alındı. Bu projeler kapsamında 2 bin 726 çiftçimize 11 bin 70 dekar alan için 18 milyon 876 bin 741 birim proje ürünü dağıtımı yapılarak 12,5 milyon TL destek sağlandı. Bu desteğin 8 milyon TL’lik kısmı Bakanlık tarafından, 2,7 milyon TL’lik kısmı İl Özel İdaresi tarafından ve 1,8 milyon TL’lik kısmı da kalkınma ajansı tarafından sağlandı. Bu destekleme miktarının 9,5 milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği şeklinde uygulandı. Aynı zamanda uygulanan projelere 4,5 milyon TL üretici katkısı da sağlandı. 2022 yılında kümülatif olarak 17 milyon TL proje değerine ulaşıldı.”

‘ÇİFTÇİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ’..

Çiftçilerin faaliyetlerinin daha güvenli yapmaları için üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet eden Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde en fazla kivi üretiminin yapıldığı ilimizde, kivi tarımında ve son yıllarda üretim miktarı hızla artış gösteren ceviz tarımında iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, tarım da izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla proje hazırlandı. 2022 yılında bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında 23 bin 737 TL hibe desteği sağlandı. 5 bin 500 TL’lik üretici katkısı alındı. Projeyle 8 çiftçiye İyi Tarım Uygulamaları kapsamına alındı. Hem Bakanlığımız hem de İl Özel İdaresi tarafından sağlanan imkan ve kaynakları tarımsal üretimin geliştirilmesi için etkin projeler yaparak değerlendirmeyi sürdüreceğiz ve bundan sonra da aynı özveriyle çiftçilerimizin yanında olacağız.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.