yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
35,4876
EURO
36,6022
ALTIN
3.064,46
BIST
9.724,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
8°C
Yalova
8°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
10°C
Cuma Çok Bulutlu
9°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
12°C

YALOVA KIVIRCIĞI TÜRKİYE’YE YAYILACAK

YALOVA KIVIRCIĞI TÜRKİYE’YE YAYILACAK
15.11.2022 18:01
0
A+
A-

YALOVA’DA 32 BİN 560 BAŞ YALOVA KIVIRCIĞI BULUNUYOR..

 

  • Küçükbaş hayvan sayısı Yalova’da 2012 yılında 12 bin 757 iken; yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde 2021 sonu itibariyle 32 bin 560 başa ulaştı..

 

..”Yetiştiriciliği yapılan Yalova kıvırcığı bölgedeki yetiştiricilerin çevre il ve ilçelere yapılan damızlık koyun ve koç satışları yapılmasına ticari ve sosyal bir boyut kazandıracak ve üreticiler daha çok gelir elde edebilecek.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova’da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerde nitelikli damızlık ihtiyacının karşılanması yanında Bakanlık tarafından verilen desteklemeler sayesinde koyun sayısında önemli bir artış sağlandı. Küçükbaş hayvan sayısı Yalova’da 2012 yılında 12 bin 757 iken yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde 2021 sonu itibariyle 32 bin 560 başa ulaştı. Konuyla ilgili konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Başladığı ilk günden itibaren ilimizde yetiştirilen ırkın bölgede yetiştiriciliği yapılan diğer kıvırcık ırklarından farklı olduğu belirtiliyor. İkinci beş yıllık projede hedeflerimiz içerisinde yer alan ‘Yalova Kıvırcık Koyunu’ Tescili çalışmalarına altlık tescil etmesi için Bandırma OnYedi Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Emre Alarslan’ın proje liderliğinde yürütülen saha çalışmaları ve bilimsel yayınlar yanında bütçesi Yalova İl Özel İdaresi tarafından karşılanan analiz işlemleri sonucunda 11 Kasım 2021 tarihinde tescil başvurusu yapılan ‘Yalova Kıvırcık Koyunu’ 25 Ekim 2022 tarih ve 31994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karar ile yetiştiricilerimizin elinde bulunan ve ilimize özgü olan ırk Yalova kıvırcığı olarak tescillendi. Yalova kıvırcık koyunu hem kuyruk yapısı hem dış görünüşü hem de etin içindeki yağın dağılımı itibarıyla ayrıca etinin de daha lezzetli olmasıyla diğer koyunlardan öne çıkıyor. Başta Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi olmak üzere TAGEM Genel Müdürümüz ve ekibine, Valimize, Milletvekillerimize, İl Genel Meclis Başkanımız ve meclis üyelerimize, Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Yalova kıvırcığı projemize vermiş oldukları destekten dolayı şükranlarımızı sunuyorum. Dr. Emre Alarslan ve Yalova Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Talaybaş ve birlik yöneticilerimize çok teşekkür ederim” dedi.

 ‘GELİR KAPISI OLACAK’..

Yalova kıvırcığının diğer illerde de rağbet görmeye başladığını dile getiren Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yetiştiriciliği yapılan Yalova kıvırcığı bölgedeki yetiştiricilerin çevre il ve ilçelere yapılan damızlık koyun ve koç satışları yapılmasına ticari ve sosyal bir boyut kazandıracak ve üreticiler daha çok gelir elde edebilecek. İlimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerde, yürütülen ıslah çalışmaları, yetiştiricilerin nitelikli damızlık ihtiyacının karşılanması ve Bakanlığımız tarafından verilen desteklemeler sayesinde 2012 yılında 12 bin 757 baş olan koyun sayımız 2021 yılı sonu itibariyle 32 bin 562 başa ulaşmıştır. Bakanlığımız tarafından projeye katılan yetiştiricilerimize birinci beş yıllık süre içerisinde toplam 1 milyon 617 bin 760 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. İkinci beş yıllık projenin ilk dört yılında 1 milyon 663 bin 10 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2022 yılında 2,5 katı artan destek miktarı ile bu yıl destek miktarlarının yaklaşık 1 milyon 200 bin TL olacağı tahmin ediliyor. İkinci beş yıllık süre sonunda yetiştiricilerimize toplamda yaklaşık 4 bin 500 bin TL destek sağlanmış olacak. Aile ve ticari işletmelerde genellikle 20 ile 400 başlık sürüler halinde, kapalı ağıl ve yarı açık barındırma şeklinde, ekstansif ve yarı entansif olarak yetiştirilen ırkımızın damızlık niteliği ve kesim ağırlığı aranan özelliklerden. Projenin başlatıldığı ilk günden itibaren ilimizde yetiştirilen ırkın bölgede yetiştiriciliği yapılan diğer kıvırcık ırklarından farklı olduğu yetiştiriciler tarafından da dile getiriliyor. Bu farklılığı ortaya koymak adına 2019 yılında genel bütçesi 200 bin TL olan ve 50 bin TL’si Yalova İl Özel İdaresi tarafından karşılanan Genetik Çeşitlilik Analizi Projesi hayata geçirildi.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.