yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

‘DİRİ FAY HATTI DİKKATE ALINMALI’

‘DİRİ FAY HATTI DİKKATE ALINMALI’
06.09.2023 14:30
0
A+
A-

MECLİSİN GÜNDEMİNDE MARMARA DEPREMİ VAR

  • İl Genel Meclisi’nin gündeminde olası bir afet durumuna karşı yapılması planlanan hazırlık çalışmaları vardı. Konu üzerine hemfikir olan AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri, yapı ve tesislerin inşa edilmeden önce diri fay hattı haritasının dikkate alınması gerektiğini söylediler.   

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı olağan toplantısının gündeminde, olası bir Marmara depreminin verebileceği zararları önlemeye ve azaltmaya yönelik yapılması planlanan hazırlık çalışmaları konuşuldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca hazırlanan raporların okunup, müzakere edilmesinin ardından İmar Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Abdullah Koral tarafından 1 /250.000 ölçekli Türkiye’nin diri fay haritası ile ilgili meclise bilgiler sunuldu.

‘Kanun şu anda diri fay hatlarında ev yapılmasını engellemiyor’

Konu üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Oktay Atik, kaçak yapıların tespit edilmesinin afet durumunda oluşabilecek risklerin önüne geçeceğini söyledi. Atik açıklamasında, “Pandemiden beri sorumluluk alanımızdaki kaçak yapıların tespiti var. Çiftlikköy’de kaymakamlık vasıtasıyla yapılan denetimlerde birkaç yapı tespit edildi. Muhtarlarımız ve köylerden gelen şikayetlerle bu sayının daha fazla olduğunu gördük. Derinlemesine bir inceleme yapılması lazım. Burada yaşayan vatandaşlarımızın da hayatlarını garanti altına almamız lazım. Hem kaçak yapı yapıyorlar hem de olası bir heyelanda bu durum etkili bir süreç. Bu yüzden farkındalık yaratacak eylem planları hazırlamak gerekiyor. Kanun şu anda diri fay hatlarında ev yapılmasını engellemiyor” dedi.

‘Diri fay hattı dikkate alınmalı’

AK Parti Grubu’ndan İdris Durmuş ise, “Mikro bölgeleme, jeolojik etüt raporları, deprem master planı konuları ilimiz için önemli başlıklar” diyerek, şunları dile getirdi: “Diri fay hatları bize 43 köyümüzün her birindeki tehlikeli ve risk alanlarının belirlenmesi ve riski azaltıcı çalışmaların neler olabilirliği hakkında yol göstermektedir. Örneğin; tesis, yapı gibi gerek İl Özel İdaremizin yaptığı gerek özel sektör tarafından yapılmış olan tesisler bu yönüyle değerlendirilmelidir. Örneğin; yeni yapılacak göletler gibi yatırım kararlarını alırken diri fay hatlarını göz önüne almak önem arz etmektedir. Bunun yanında imar konularında da baz alınması gereken genel çerçeve diri fay haritası olacaktır. Çünkü Şubat ayında meydana gelen depremler ile artık parametreler değişti. Depremlerde vatandaşımızın gerek can kaybı gerekse de mal kayıplarını en aza indirme çalışmaları artarak devam etmesi gerekiyor. Bu bir süreç. Bizlere İl Genel Meclis üyeleri olarak verilen sorumluluğumuz doğrultusunda önceliklerimiz içerisinde görerek komisyon çalışmalarımız devam edecek.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.