yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
9°C
Yalova
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Açık
14°C

GÜRSU, BOŞNAK HALK KIYAFETLERİ SERGİSİNİ GEZDİ

GÜRSU, BOŞNAK HALK KIYAFETLERİ SERGİSİNİ GEZDİ
30.10.2022 15:24
0
A+
A-

 

  • Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Sözcüsü Zeki Gürsu, Moda Tasarımcısı ve Balkan Modacısı Müesser Kurt’un Pendik’te düzenlediği Sandık Kokusu Boşnak Halk Kıyafetleri Sergisi’ne katıldı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Sözcüsü Zeki Gürsu, Moda Tasarımcısı ve Balkan Modacısı Müesser Kurt’un Pendik’te düzenlediği Sandık Kokusu Boşnak Halk Kıyafetleri Sergisi’ne katıldı. Gürsu, sergi hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Moda Tasarımcısı ve Balkan Modacısı Müesser Kurt’a ve Pendik Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Mustafa Kemal Çalıkçı’ya, sergide görev alan tüm gönüllülere gösterdikleri ilgi ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Böyle muhteşem bir sergi hazırladıkları için de kutluyor başarılar diliyorum. Geleneksel giyim-kuşam; toplumların ekonomik, teknolojik ve sosyal yapılarından etkilendiği gibi manevi değerleri de üzerlerinde taşımaktadır. Geleneksel giysi çeşitlerinden olan cepken, şalvar, yelek iç göynek tarih boyunca kadınlar ve erkekler tarafından giyilmiştir. Zaman içinde yok olmakla karşı karşıya kalan kültürel miraslarımızdan olan geleneksel giysiler, dönem ve yöresel özelliklere ışık tutması, ayrıca bilimsel bir yaklaşımla incelenerek belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması, geçmişten günümüze köprü oluşturması açısından önemlidir. Bu projenin hayata geçirilmesi konusunda kendisi de Boşnak kadın olan Modacı Müesser Kurt hanımefendinin kendi kültürüne dair uzun yıllardır oluşturmuş olduğu hafızayı özellikle Pendikli sanatseverlerle paylaşmak istemesindendir. Müesser Hanım, ulaşabildiği Boşnak ailelerden toplamış olduğu ağırlıklı olarak kadın kıyafetlerini hiç ojinalliğini bozmadan arşivlemiş ve korumaya çalışmıştır. Hikayeleri ile birlikte kayıt altına aldığı bu kıyafetleri kimlerin ne zaman, nasıl giydiklerine dair önemli bir bellek oluşturmaktadır” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.