yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
9°C
Yalova
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C

HAKİKAT ve FİKRİYAT

13.10.2022 15:49
0
A+
A-

Bolluk ve bereket… Ya da tam tersi! İnsanın başına herşey gelebilir. Doğru yol nedir, yanlış yol nedir hiç belli değildir. Dünyadaki bazı günler oldukça zor geçer.

Doğrular ve yanlışlar birbiriyle karıştırılabilir. Bizi yanlış yönlendirecek olan pek çokları var. Bilgelik yolundan kim gidebilir?

Günümüzde dünyaya baktığınızda sayısız şeytanlık görürsünüz. Hep böyleydi, hep böyle olacak. Gülen Buddha bolluk bereket ve mutluluğu simgeler. Bunun için doğru şeye çok çalışmak lazımdır ama bu şey finansal kariyer değildir. Pekçok şey tarihte kaybolmuş olsa da geride okunacak hala çok fazla yazı çizi vardır. Ama herkesin zekası yetmez! Herkesin zamanı da yetmez! Başka yollar da var! Zikirler, dualar, meditasyonlar, oruçlar… Ama genele baktığınız zaman az sayıda insanın işidir bunlar. Çoğunluk ya tarla çapalar, ya dükkan işletir, ya krallığı vardır veya benzeri birşeylerle uğraşır. Birşeyler görmüş ve gösterilmiştir; dışına çıkma ihtiyacı hissetmez. Hele günümüzde tüketim kültürü var! Düzen, ‘Tüketmekten başka mutluluk kaynağı yoktur’ dogması için ölümüne savaşıyor. Bazısı da tüketmekle değil güç ile ilgileniyor. Mesela Stalin böyleydi… Herşey mutluluk huzur ve rahat için midir? Her çaba? İnsan neye doğru gitmek ister? İnsan yaşadığı süre içerisinde neyle uğraşmalıdır? Neye yönelmelidir? Neyi hedeflemelidir? Bizim için iyi ve güzel olan nedir? Bir yanda dinler, bir yanda modern felsefeler… Tabi ikisine de dahil olmayan şeyler olabilir! Neden bilim ve empirisizm putu uğruna binlerce yıllık birikimi ve gelenekleri elimizin tersiyle itelim? Ama birşeyin binlerce yıllık olması o şeyin tamamen gerçek ve doğru olduğu anlamına gelmez. Tabi ‘Çöp’ olduğu anlamına da hiç gelmez! Neyin iyi neyin kötü olduğu hiç belli olmaz; bazıları ancak çok uzun zaman geçtikten sonra belli olur! İyi dediğimiz şeyin iyi, kötü dediklerimizin ise kötü olduğuna emin miyiz? Yanılmadığınıza gerçekten emin misiniz? İnsanoğlu içerisinde bilmediğini bilmeyen pekçokları vardır. Pekçok insan birşeyleri iyi bildiğini zannettiği için iyilik yapmak isterken kötülük yapar. Bundan dolayı istisnasız herşey sorgulanmalıdır. Ama bilgeliğin tek yolu ayaklı kütüphaneye dönüşmek değildir. Ömrü boyunca köyünden çıkmamış bir adam okuma yazma bilmemesine ve köylüsü dışında hemen hemen hiç kimseyle tanışmamış olmasına rağmen sadece istekli bir biçimde ototelkinlerde bulunarak bile bilgeliğe ulaşabilir. Bazılarının on yıllarını alan bu süreçler bazısında çok kısa sürede bile tamamlanabilir. İnsan beyninin günümüz biliminin öngörmesi dahi mümkün olmayan yetenekleri ve becerileri vardır. Eskiden kullanılan pekçok bilimsel bilgi günümüzde ‘Din’ ve ‘Hurafe’ damgası yemiştir ancak onların hiç değilse önemli bir kısmı en azından bir akıllı telefon veya bir uçak kadar bilimdir.

İstisnasız herşey sorgulanmalı! İstisnasız herşeyi sorgulayarak pekçok şey elde edilebilir ama bedeli çok ağırdır. Belki de bu bedel daha buna başlamadan ödenmiş olabilir ama sonunda daha çok bedel ödenir. Hayat zor ve acılıdır. Beyin kıvrımlarına hakim olmak hiç kolay değildir. Dünya kötülükle dolu. Hayatını tarlada geçirmiş pek çokları var. Yaşlılar pekçok şeyi bilebilir ama yanılmadıklarını garanti edemezsiniz. Doğru zannederek yanlış birşey yaparsanız uçuruma sürüklenebilirsiniz. Bireyciler, bireyin özgürlüğüne ve değerine değinir. Bireycilikle toplum idare edemezsiniz. Medeniyetler her zaman kölelerden oluşur. En tepedekiler, alttakilerden pekçok anlamda çok farklıdır. Adalet, gözü kör olarak tasvir edilir, çünkü dünyadaki adalet illa şaşar. ‘Ne yapmalı’ sorusu çok önemlidir ancak ilgilenen azdır. Aslında hayatın merkezinde olması gerekir ama çok zor olduğu için genellikle unutulması tercih edilendir. Tibet’te ve başka pekçok yerde manastırlar var. Ruhbanlığın belgesi olmamalı. Belge sadece kağıttır ve o kağıdı veren Allah’ın kendisi değildir. Belge alınacaksa ancak Allah’tan alınan belge geçerli olmalıdır ancak Allah, insan gözüyle görünen belgeler dağıtmaz. Gerçek güç, nadiren Ashoka ve MarcusAurelius gibi filozofların eline geçer. Hayat pekçok zaman insanı kumar oynamaya zorlar. Kumar oynamaktan nefret ederim. Kazanırsan 35 katını alırsın ancak kaybedersen ayvayı yersin. Rus ruleti veya başka rulet! Sahte gurular her zaman her yerdedir çünkü sıradan insanlar bilgelik ile karizmayı birbirinden ayıramaz. Sahte gurular yalnızca sömürür ve hiçbirşey vermez. Hiçbirşey kazandırmaz. Dünya, şeytanların ve zebanilerin kol gezdiği bir yerdir. Pekçok acı olay başımızdan geçecek biz ölünceye kadar. Yakub peygamberin doğaüstü bir güçle güreştiği ve doğaüstü gücün Yakub peygamberi yenemediği, bunun üzerine de ona İsrail ismi verildiği rivayet edilir. Dünya bir gün güzel bir yer olacaksa bunu ancak doğaüstü güçler sağlayabilir. Ama doğaüstü güçler dahi yenilmez olmayabilir.

 

Hayırlısı. Çalışmaya ve çabalamaya aynen devam. Ama doğru şey için. Çünkü zaman çok değerli. Ziyan olursa yazık olur.

 

xyztu12345@gmail.com

 

Yazarın Diğer Yazıları
23.02.2023 16:15
22.05.2024 15:19
21.08.2024 16:02
17.04.2024 12:24
13.04.2023 14:52
13.12.2023 14:53
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.