İlkokula giderken akıllı telefona benzer şeyler hayal ederdim ve tahmin ettiğimden daha da ilerisi birkaç yıldır gerçekleşti. Şimdi Commodore 64 görünümünde Quantum bilgisayar hayal ediyorum ve bakalım bunun için ne kadar bekleyeceğim?
Bir yandan teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerliyormuş gibi gelse de bazıları daha da hızlısını istiyor. Go ustalarını yenen yazılım beklenenden 10 yıl kadar önce üretilebildi ama bilim kurgularda gördüğümüz aplikasyonlar hala üretilmedi. Moore yasasının (mikro işlemcilerdeki transistör sayısının her 18 veya 24 ayda bir ikiye katlanması) sonuna geldik. Quantum bilgisayarlar deniyor ama bana hızı yavaşmış gibi geliyor. ABD-Çin rekabeti eğer anlatıldığı kadar hararetliyse, o zaman teknoloji büyük bir hızla gelişir ve zamanla hepimizin kullanabileceği hale gelir. Zaten elimizdeki teknolojilere bakarsak ilk çıktıkları zaman ulaşımları zor ve çok pahalı iken, yıllar geçtikçe hem ulaşımları daha kolay, hem de fiyatları daha ucuz oldu. Yuval Noah Harari’nin anlattığı geleceği oldukça karamsar bulduğumu söylemeliyim. Belki de tozpembe olur. Hem ABD hem de Çin,1984 romanını hatırlatan uygulamalar hayata geçiriyor. Bir de Cesur Yeni Dünya gibi başka distopyalar da var. Ancak madde aleminde hiçbirşey sonsuza kadar süremez. Katolik Kilisesi yüzlerce yıl boyunca süper güçtü ama şimdi şamar oğlanına döndü. Firavunlardan geriye piramitler ve mumyalar kaldı. Teknolojimizi koruyabileceğimiz dahi meçhul. Belki de Neolitik Çağa geri döneceğiz. Silurian Hipotezini (insanlardan önce bir medeniyet olduğu tezi) ve Fermi Paradoksunu (gezegen sayısının çokluğuna rağmen uzaylılarla neden karşılaşmadık düşüncesi) hatırlatmak isterim.
Dünyanın kime kalacağı hiç belli olmaz. Zaten her zaman acı ve keder vardı; her zaman da olacak. Belki insanlığın sonuna gelmişizdir. Belki de gerçekten galaksileri fethetmeye başlayacağız. Kapitalist medeniyet bir krize doğru ilerliyor. Tarım alanları verimsizleşiyor, doğum oranları tehlikeli seviyelere düşüyor, maden cevherleri gittikçe daha düşük değerli oluyor, kirlilik kanser gibi hastalıkları tetikliyor… Global olarak IQ ve okuryazarlık testleri gibi şeylerde ortalama skorlar gittikçe aşağı inerken otizm hızla artıyor. Bunu Darwin’le açıklayamazsınız; doğamızın verdiği Lamarck’çı bir tepki! Köprüden önceki son çıkışı artık geçtik; geri dönülmez bir noktadayız. Beyaz Irk, 22. yüzyılda tıpkı Amerikan Yerlilerinin şimdiki hali gibi olacak. Belki teknoloji olacak, belki de birçok şeyi kaybedeceğiz. Kaybedersek dünya nüfusunun %99’u kısa bir sürede yokolabilir çünkü endüstri sayesinde birçok elzem şeye sahibiz.
Hakkımızda hayırlısı mı demeliyiz?