..”Halkımızdan tasarruflu olmalarını istiyorum. Zaten su tasarrufunu 12 ay boyunca yapmalıyız. Ocak ayının sonuna yaklaştık. Şubat ayının sonunda halen yağış alamıyor olursak, Yalova Belediyesi olarak çok ciddi su tasarruf tedbirleri almaya başlayacağız.”
Haber / Zeynep TAŞTAN
Gökçe Barajı’nda 2 aylık suyun kaldığını söyleyen Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalovalıları uyardı. Barajda yüzde 15 su kaldığını ifade eden Başkan Vekili Mustafa Tutuk, yaptığı açıklamada ana ishale hattının önemini de anlattı. 2 ay daha kar yağışı olmazsa Mart ayında su kesintilerinin yapılabileceğini söyleyen Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Barajımızın yüzde 85’i tükendi. Barajda doluluk oranı yüzde 15’lere kadar geriledi. Barajımıza Kurtköy ve Selimandıra’dan gelen 2-3 dereden su takviyesi yapıyoruz. Hiç yağmur yağmasa dahi şu andaki suyumuz ilimizin ihtiyacına 2 ay yeter. Ancak yine de halkımızdan tasarruflu olmalarını istiyorum. Zaten su tasarrufunu 12 ay boyunca yapmalıyız. Ocak ayının sonuna yaklaştık. Şubat ayının sonunda halen yağış alamıyor olursak, Yalova Belediyesi olarak çok ciddi su tasarruf tedbirleri almaya başlayacağız. Mart ayında su kesintilerine başlarız” ifadelerine yer verdi.
‘BİZ BU İŞİN CİDDİYETİNİN FARKINDAYIZ’..
Belediye olarak ellerini taşın altına koyduklarını söyleyen Başkan Vekili Mustafa Tutuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmalarına başladığımız ana ishale hattının önemini artık daha iyi anlıyoruz. Şehit Ömer Faydalı Caddesinden başlayan ana ishale hattı Altınova ilçesine kadar giden bizim içme suyu ana hattımız. Bu hat depremde 26 yerden patlamış. Zaten 45-50 yıllık olan hat bu patlaklar nedeni ile suyun yüzde 20’lik kısmını kaybediyor. 36 milyon metre küp su tutan barajın yüzde 20’lik kısmını toprağa döküyoruz demektir. Yaptığımız işin önemi de buradan çıkıyor. Şu anda 500 milyon gibi Yalova tarihindeki en büyük altyapı yatırımı ile şehrimizin içinden geçen hattı şehir dışına alıyor, aynı zamanda da yüzde 20’lik bu kaybın önüne geçmiş oluyoruz. Şehrin içinden geçen hattan toprağın altına giden su şehrin tabanında sıvılaşmaya da neden oluyor. Deprem bölgesi olan Yalova’da bunu kimse söylemese de çok önemli bir iş yapıyoruz. Hiçbir belediye başkanı 500 milyon TL’yi toprağın altına gömerek üstünü örtmek istemez. Biz Yalova’da seçim zamanında, ‘Yalovalıları seçim zamanı çamura bulayacak kadar enayi değilim’ diyen başkanları da gördü. Ama biz işin ciddiyetinin farkındayız. Halkımızın su ihtiyacının birinci öncelik olduğunu biliyoruz. Bu yatırımı da yapmak zorundaydık. Bu sorumluluktan kaçmayarak elimizi taşın altına koyduk. Şu an ana ishale hattının 5 kilometrelik kısmı da döşendi. Hızlı bir şekilde gidiyor. Selimandıra deresinin çıkışından sonraki 2. etapta 2. bir baraj daha yapılacak. Bu baraj da 25 milyon metreküp su tutacak. 5 yıllık yatırım planına alındı. AK Parti İl Başkanımızın da Tarım ve Orman Bakanımızla görüşmesinde barajın 5 yıl içerisinde bitirileceğini söylediler. Etüt çalışmaları zaten yapılıyor. Bu barajı da muhakkak Yalova’ya kazandıracağız.”