yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4615
EURO
34,7745
ALTIN
2.420,41
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

‘171 PROJEYE 291,3 MİLYON TL DESTEK’

‘171 PROJEYE 291,3 MİLYON TL DESTEK’
11.03.2024 16:32
0
A+
A-

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI KACIR, YALOVA’DAYDI

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır Kent Elele projesinin açılışını gerçekleştirdi.

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, bir dizi açılışlar ve temel atma töreni için Yalova’ya geldi. İlk ziyaretine Yalova Valiliği’nde başlayan Bakan Kacır’ı, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ile Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk karşıladı.

Bakan Kacır’dan İmamoğlu’na cevap

Valiliğin önünde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularına yanıt veren Bakan Kacır, bakanların İstanbul’da seçim çalışması yapmasını eleştiren Ekrem İmamoğlu’na “Şehrini değil şöhretini, kentini değil kendini düşünerek İstanbul’dan 1000 kilometre ötede hayali cumhurbaşkanı yardımcısı olarak miting yaparken İstanbul’un deprem sorununa yönelik bir çalışma mı yürütüyordu?” diyerek tepki gösterdi. Bakan Kacır, “Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin her yerinde, sadece seçim döneminde değil her daim gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ben geçtiğimiz günlerde Zonguldak, Batman, Giresun’daydım. Bütün bakanlarımız Türkiye’nin dört bir yanında her daim, özellikle kendi alanlarında, Türkiye’nin ekonomik kalkınma yolculuğuna katkı sunmaya dönük çalışmalarını tabi olarak sürdürüyorlar. Nihayetinde biz Türkiye’nin bütün şehirlerinde mesulüz ve sorumluyuz. Sorumluluğumuzu yerine getirmek için gayret ediyoruz ama ben CHP’nin İstanbul Büyükşehir adayına sormak gerektiğini düşünüyorum. Kendisi geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde kendisini hayali cumhurbaşkanı yardımcısı ilan ederek İstanbul’dan 700 kilometre ötede mitingler yapıyordu. Acaba o mitingleri yaparken İstanbul’un ulaşım sorununu mu çözüyordu? Şehrini değil şöhretini, kentini değil kendini düşünerek İstanbul’dan 1000 kilometre ötede hayali cumhurbaşkanı yardımcısı olarak miting yaparken İstanbul’un deprem sorununa yönelik bir çalışma mı yürütüyordu? Aslında bunları kendisine sorulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Yalova Belediyesi’ne ziyaret

Valilik ziyaretinin ardından Bakan Kacır, esnafı da ziyaret ederek, bir sonraki durağı olan Yalova Belediyesi’ne geçti. Burada hatıra defterini imzalayan Bakan Kacır’ı, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk bir süre misafir etti.

Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır Kent Elele’

projesinin açılışını yaptı

Yalova Belediyesi’ndeki ziyaretinin ardından Bakan Kacır, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen ‘Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır Kent Elele’ projesinin açılışına katıldı.

‘Sektöre ışık tutacak’

Buradaki toplantının açılış konuşmasını Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz yaptı. Boz konuşmasında, “Sağlıklı gıdaya ulaşmak, ürünlerin usulüne göre işlenmesi ve korunmasını gerekiyor. Bu tesiste sağlıklı ve temizlik kurallarına uyacak şekilde ve ilgili tesislerin kontrol mekanizması da olacak şekilde tesisimizi burada açmış olacağız. Buradaki yapılan uygulamalar da bu konudaki, bu sektöre girmek isteyenlere bir ışık tutacaktır. Yaptığımız çalışmaların yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir yolculuğunda Kalkınma Ajansları bize ve hep kolaylık sağlamıştır. İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yalova Belediyesi hep yanımızda oldu. Genel bütçe açısından bize çok büyük destek veren, her zaman olduğu gibi bizimle olan MARKA’ya sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu tesisin burada oluşturulmasına katkı veren mesai arkadaşlarıma da teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

‘Yalova’mızı bir inovasyon şehri yapmak istiyoruz’

Ardından kürsüye gelen AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Burada inşallah eşit üzümsü meyvelerle ilgili üretim yapan, yetiştirdikleri ürünlerle kendi tarımsal hasılatını daha katma değerli bir hale getirecek. Bu bizim açımızdan çok kıymetli. Böylelikle hem araştırma enstitümüzün birikiminden buradaki hocalarımızın çalışmalarından ve sektöre bakışından faydalanmış olacaklar. Hem de burada getirdikleri ürünlere yönelik yeni fikirlerle, belki yeni üretim tesislerinin fikirleriyle buradan ayrılmış olacaklar. Bunun yanında her zaman üzerinde durduğumuz bir konu biz Yalova’mızı bir inovasyon şehri yapmak istiyoruz. Her alanda tarımda, sanayide, turizmde bir inovasyon şehri haline getirmek istiyoruz. Gurur duyacağımız bir işbirliğiyle enstitümüz bunun fikrini ortaya koymuş, yerel yönetim olarak Özel İdaremiz, Valiliğimizin liderliğinde bu projenin hayata geçmesi için gerekli fikri üretime sekreterlik yapmış ve MARKA bir güdümlü projeyle bunu desteklemiş, çok işbirlikli, çok fazla bakış açısının bir araya geldiği tarımın, bir sanayi ürününe dönüştüğü güzel bir tesisin açılışını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

‘Burası bir başlangıç’

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Yalova o kadar şanslı ki, tüm kurum ve kuruluşları öyle bir ahenk içerisinde çalışıyor ki ben geldiğimden beri 6 ayda çok güzel şeyler yapıldı. Özellikle burası Atatürk Araştırma Enstitüsü’ndeki arkadaşlarımız yenilikçi yaklaşımlarıyla birlikte inanılmaz güzel projeler yapıyor. Özel İdaremiz yapılan projeleri destekliyor. MARKA bu projeleri destekliyor ve bu noktaya geliyor. Dolayısıyla bu ahenk üniversite, belediye hep beraber güzel projeler gerçekleştiriyoruz. Ben bütün ekibimize buradan çok teşekkür ediyorum. Burası sadece aronyanın bir meyve suyuna dönüştürülmesi ya da üzümsü meyvelerin, meyve suyuna dönüştürüldüğü bir yer değil aslında. Sayın vekilimizin de bahsettiği gibi burası bir kuluçka merkezi, burası bir başlangıç. Dolayısıyla biz buradan yürüyerek inşallah bunu Yalova’nın bir marka projesi haline getireceğiz. Şu an belki otomasyona dönmemiş bir sistem sizi karşılayacak. Ama biz bununda bir sonraki adımını MARKA’yla görüştük, planladık. İnşallah bunu tam otomatik bir tesis haline getirip burayı hem aronyanın hem yetiştirmiş olduğumuz üzümsü bitkilerin sanayiye dönüştüğü, depolandığı, satışa sunulduğu bir pazar haline dönüştürmek istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz’

Son olarak kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, “KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle son 22 yılda Yalova’mızı da ihya ettik. Yalova’ya yaptığımız yatırımlarla, eser ve hizmetlerimizle şehrimizin çehresini değiştirdik. Düzenlediğimiz 628 yatırım teşvik belgesiyle şehrimizde 133,3 milyar lira yatırımın ve 48 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Yalova’mızın kalkınmasının başat aktörü olarak gördüğümüz KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. 22 yıl önce Yalova’mızda organize sanayi bölgesi yoktu. Biz şehrimize 4 OSB kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde 5 bin yeni istihdam oluşturduk. Şehrimizi bilimde ve teknolojide daha ileriye taşımak için, TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör AR-GE destek programları kapsamında 73 projeye ve 133 bilim insanına 342 milyon lira destekte bulunduk. Türkiye’nin teknoloji üssü olma yolundaki yürüyüşünde Yalovalı gençlerimizin de yer alması adına Yalova’da Dene-yap Teknoloji Atölyesi kurduk. Yalova’mızın yerel tatlarını, lezzetlerini koruyor, dünyaya tanıtıyoruz.”

‘171 kalkınma projesine 291,3 milyon lira destek’

Yalova aronyası, Çınarcık işi ve Yalova kivisinin coğrafi işaretle tescillendiğini hatırlatan Kacır, “Kalkınma Ajansı mali ve teknik destek programları ve merkezi programlar vasıtasıyla kadın ve genç istihdamını destekliyoruz. Şehrimizin tarımda, katma değerli üretim potansiyelini harekete geçiriyoruz. Yalova’yı her alanda kalkındırmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 171 kalkınma projesine 291,3 milyon lira destek verdik. Bugün de yine başta kadınlarımız ve gençlerimizin iş hayatına aktif katılımlarını sağlayacak, şehrimizin tarımsal kalkınmasını destekleyecek ‘Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır Kent Elele’ projesinin açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘Şehrimiz yeniden doğdu, güçlendi, yenilendi’

Bakan Kacır, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın 4,4 milyon lira destek verdiği proje ile Yalova aronyası, kivisi başta olmak üzere üretilen meyvelerin işlenmesi için bir meyve suyu üretim tesisi kurduklarını dile getirerek, şunları kaydetti: “Yerel meyve üretiminin sürdürülebilirliğini destekleyecek, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak bu tesisi, meyve üreticilerimizin, kooperatiflerimizin hizmetine sunduk. Aynı zamanda şehrimizin meyve üretiminde verimliliği, kaliteyi ve sürdürülebilirliği artırmak için 20 vatandaşımıza eğitim verdik. Biz Yalova’nın üretim, istihdam, büyüme yolculuğunda her daim yanında, yakınında olmaya devam edeceğiz. Şehrimizi son 22 yılda olduğu gibi kalkındırmaya, potansiyelini harekete geçirmeye devam edeceğiz. Yalova, 1999 depreminde en fazla yara alan illerimizden birisidir. Allah, aynı acıları bir daha yaşatmasın inşallah ancak, şehrimiz küllerinden yeniden doğdu, güçlendi, yenilendi. Yalova son 22 yılda, hızla toparlanarak ülkemizin en cazip, en gözde şehirlerinden biri hâline geldi. Afetlere dayanıklı, güvenli, güçlendirilmiş şehirler ancak gerçek belediyecilik anlayışı ile kurulur, imar edilir. Biz şimdiye kadar gerçek belediyecilik yaptık, gönül belediyeciliği yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Daha sonra Bakan Kacır, Vali Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ve il protokolü ile tesisin açılış kurdelesini kesip tesisi gezdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.