yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

1/50 BİNLİK PLANLARIN AKIBETİ N’OLACAK?

1/50 BİNLİK PLANLARIN AKIBETİ N’OLACAK?
06.04.2022 18:20
0
A+
A-

 

 

  • Haber / Yorum – İbrahim YURDAGÜL

Yalova İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Necat Akın’ın, geçtiğimiz günlerdeki, “Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi, 1/50 binlik planların yeniden revize edilecek olması Yalova için bir şanstır” şeklindeki ifadesi sonrası HABERCİ’nin ısrarla altını çizdiği, ‘Yetkili kişi ve kurumlar Yalova halkını bir an önce ve doğru biçimde bilgilendirsin’ yönündeki çağrısı cevapsız kaldı. Mahkeme kararları farklı kesimlerde farklı biçimde yorumlanmaya devam ediyor. Bir taraftan yürütmeyi durdurma kararı konuşuluyor, diğer taraftan bu kararın 50 binlik planın bütününe yönelik mi değerlendirileceği yoksa noktasal bazda mı ele alınacağı tartışılıyor. Gelinen noktada yaşanan süreci kısaca bir özetleyelim isterseniz..

  • ŞEHİR PLANCILARI NİÇİN MAHKEMEYE GİTTİ?

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 12.11.2020 tarihli oluru ile onaylanan ‘Yalova ili, 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı” değişikliğinin, plan ana kararını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve alt yapı dengesini bozan kamu yararına aykırı mahiyette olduğunu iddia etmiş ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

  • NEREDEN NEREYE?

Yalova il bütününü kapsayan Yalova ili 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince, İl Genel Meclisi’nin 08.06.2007 tarih ve 145 sayılı, Yalova Belediye Meclisi’nin 08.06.2007 tarih ve 270 sayılı kararıyla onaylanarak yürürlüğe girmişti. Ancak süreç içerisinde planda öngörülmeyen ve planın temel strateji ve politikalarını değiştirecek büyük kamu ve özel sektör yatırımlarının (körfez köprü geçişi, otoyol projeleri, organize sanayi bölgeleri vb.) gündeme gelmesi ve diğer ihtiyaçlar nedeniyle plan askıya alınmıştı.

Yalova ili 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, plan kararlarının (stratejik, sektörel ve mekansal), plan açıklama raporunun ve plan hükümlerinin yeniden ele alınmasının gerektiği belirtilerek, Yalova İl Özel İdaresi’nce çalışmaları tamamlanan yeni planlama gerçekleştirildi. İl bütününü kapsayan alanda hazırlanan Yalova ili 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 29.05.2018 tarihinde onaylandı ve söz konusu plan 30.05.2018 tarihli ve 97159 sayılı yazı ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 33. maddesi uyarınca ilan askı işlemleri yapılmak üzere Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderildi. 1 aylık askı süreci sonrasında anılan plana yapılan itirazlar davalı idareye iletildi ve yapılan değerlendirmeler neticesinde; 29.05.2018 onay tarihli Yalova ili 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda değişikliğe gidildi. Değişikliğin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 12.11.2020 tarihli oluru ile onaylanması üzerine söz konusu dava açıldı.                                                                             Not: 2018’de yürürlüğe giren plan, 2 yıl içinde toplam üç kez revizeye uğradı.

  • DAVA SONUCU..

Mahkeme bilirkişi kurulu, dava konusu plan değişikliğinin, Yalova ili Merkez ilçe, Bahçelievler Mahallesi 235 sayılı yapı adasında gerçekleştirilen bölümü dışında itiraz konusu olan diğer bölümlerinin planlama ilkeleri ve şehircilik esaslarına uygun olmadığı görüşüne ulaştı. Mahkemece hazırlanan bilirkişi raporu taraflara tebliğ edildi ve davalı idare tarafından yapılan itirazların raporu kusurlandıracak nitelikte olmadığı görüldüğünden, anılan raporun hükme esas alınabilecek nitelikte olduğu sonucuna varıldı. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca, 15.03.2022 tarihinde yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi.

  • ŞİMDİ NE OLACAK?

HABERCİ’nin günlerdir ısrarla vurguladığı gibi, yürütmeyi durdurma kararı, 1/50 binlik planın bütününü mü kapsıyor, yoksa içinde, başta arboretum, Millet bahçesi ve Yalovaspor tesisleri olmak üzere diğer noktasal değişikliklerle sınırlı mı kalacak? Şehrin planları, bütünsel olarak yeniden masaya yatırılacak mı? Yoksa belirli alanlarda revizelere mi gidilecek?

..Ve nihayetinde, özet olarak..

‘PLANA GÖRE YATIRIM MI YOKSA YATIRIMA GÖRE PLAN MI?’ manşet başlığında vurguladığımız üzere, şehrimizin anayasası olması ve kolay kolay değişmemesi gereken planlar, her yatırım girişiminde, her farklı yatırım talebinde delik-deşik mi edilecek? Bu yönde şehrin gelecek vizyonunu ortaya koyması gereken atanmış ve seçilmişler ne yapacak, ne yönde tavır alacak; bekleyip göreceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.