yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3603
EURO
34,7392
ALTIN
2.392,78
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

%50 – %50 EŞİT ORTAKLIK DOĞRU MU?

%50 – %50 EŞİT ORTAKLIK DOĞRU MU?
25.02.2024 18:14
0
A+
A-

Karbon elyaf; milli savunma sanayiinde kritik ham madde..

Türk-ABD ortaklığındaki DowAksa’da..

%50 – %50 EŞİT ORTAKLIK DOĞRU MU?

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül

Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın sayılı karbon elyaf üreticilerinden DowAksa, 2012 yılında iki dünya devi, Dow Chemical Company ve Aksa Akrilik San. A.Ş’nin 50/50 ortaklık girişimi olarak kurulmuştu.

Şirketin merkezi; Türkiye, ABD, Hollanda, İsviçre’de. Fabrika; Yalova’da.

Üretim sahası şehrimizde olan ABD ortaklı DowAksa, Türk ve ABD şirketlerinin % 50-%50 eşit ortaklığındaki bir şirket.

Üretilen karbon elyaf ham maddesi; enerji, yapısal güçlendirme, otomotiv gibi alanların yanında havacılık ve savunma sanayiinde kullanılıyor. En büyük tedarikçi de, savunma sanayiindeki kuruluşlarımız. Yani, ülkemizin varlığını muhafazasındaki en temel unsur olan, ‘MİLLİ SAVUNMAMIZ’..

İşte tam da bu noktada HABERCİ olarak soruyoruz:

%50-%50 iki eşit paya sahip Türk ve ABD şirketlerinin bu ortaklığı, çok kritik bir anda, inisiyatif kullanma noktasında ülkemizin yüksek menfaatlerini nasıl etkileyecek?

Biraz açalım..

Kuzeybatımızda, Dedeağaç’ta ABD üssü ülkemiz için bir tehdit. Aynı tehdit, Ege adalarında, güneydoğu sınırlarımızda da mevcut. Hal böyleyken; olası bir çatışma durumunda, karbon elyaf ham maddesinin kullanıldığı havacılık ve savunma sistemlerimizde sorun yaşanır mı? Türk şirketi %51 ile yetkiyi elinde bulundurması gerekirken niçin %50 ile yetki alanını daha en baştan eşitledi; bir başka ifade ile ‘sınırladı’?

Özetle..

Enerji, yapısal güçlendirme, otomotiv alanlarında herhangi bir risk söz konusu değil; tam aksi, ülke ekonomisi açısından son derece önemli bir katma değer söz konusu.

Ancak..

Milli savunma sanayinde karbon elyaf ham maddesi son derece önemli bir güç ve avantaj olmakla beraber..

Türk şirketinin (Aksa) ortaklık payının %50’nin üzerinde olmaması, yarınlarda olası bir yetki kullanımında ülkemizin başına çorap örebilir mi?

Şirket yetkililerinin ve ilgili resmi birimlerin bu noktada şimdiden bir durum değerlendirmesi yapmalarında fayda olduğunu düşünüyoruz.

…………………….

 

2022’DE UYARMIŞTIK; BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ!

 

Konuya ilişkin daha önce HABERCİ’de ‘YORUMSUZ YORUM!’ başlığı ile yayınlanan 22 Aralık 2022 tarihli yazımızı bugün bir kez okurlarımızın dikkatine sunuyor, takdiri değerli kamuoyuna ve ilgili birimlere bırakıyoruz..

…………………….

..”Bundan bir süre önce peş peşe kaleme aldığım iki köşe yazımın başlığı aynen şöyleydi: ‘DEDEAĞAÇTAKİ ABD Mİ? YALOVA’DAKİ ABD Mİ?’ (Bkz. haberci.com.tr)

‘SÖZ KONUSU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR!’(Bkz. haberci.com.tr)

..Ve bu yazılardan ikincisinde şöyle bir paragraf vardı: ..”Bir Türk şirketi olan, Merhum Raif Dinçkök’ün milli heyecanla kurduğu Aksa, kritik anlarda Amerikalı ortağına ne kadar güvenebilir?”

……………………..

Köşe yazısı demek, herhangi bir konuda ‘yorumda bulunmak’ demektir..

Diliniz döndüğünce; aklınız, kaleminiz neyi-nasıl öngörüyorsa, şahsi düşüncenizi kamuoyuyla paylaşır, konu hakkındaki görüşünüzü yorum olarak okuyucunuzla buluşturursunuz.

Bu haftaki köşe yazımda sadece ilgili kurumun resmi sitesinden aldığım bilgiyi paylaşıyor ve herhangi bir yorumda bulunmuyorum…

Bakın, görün, okuyun; anlayacağınızı anlayın…

……………………….

DOWAKSA İCRA KURULUNDAKİ İSİMLER

  • Douglas Parks – İcra Kurulu Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü – 2010 yılında Dow’a Hafif Malzemeler ve Hükümet Pazarlarından Sorumlu Global İş Direktörü olarak katılmıştır. Parks’ın 25 yılı aşkın sürede çeşitli rollerde iş liderliği ve hükümet destekli pazarları geliştirme alanında deneyimi bulunmaktadır. ABD ordusu istihbarat subay emeklisidir.
  • Dr. David Service / Ar-Ge ve Teknoloji Grup Direktörü – David Service, İngiltere Savunma Bakanlığı için 3 yıl Araştırma Bilimcisi olarak çalışmıştır. Çin’de yeni geliştirilen işlerin CEO’su olarak görev almıştır. Aralık 2018’ de DowAksa’da Ar-Ge ve Teknoloji Grup Direktörü olarak atanmıştır.

İcra Kurulu’ndaki 3 Türk ve görev alanları ise şöyle:

  • Tamer Bozacı – Pazarlama ve Satış Grup Direktörü
  • Onur Dinçer – Mali İşler Grup Direktörü
  • Derya Kınık – Operasyonlar Grup Direktörü

……………………

Güneyimizde ABD hükümetinin desteklediği terörist unsurlara, silah, mühimmat ve savaş eğitim destekleri…

Batımızda, Ege kıyılarında tepeden tırnağa ABD’nin sağladığı silah yığınakları…

Kuzeybatımızda, Batı Trakya’nın Dedeağaç vilayetinde ABD üssü.

……………………

Ne mi demek istiyorum?

Hiçbir şey…

Sadece tartışmaya yol açmayacak doğrulukta bilgi notları…

Milli güvenliğimize ilişkin tartışması olmayacak tespitler…

……………………

Söz konusu hammaddeye, yani karbon elyaf hammaddesine ilişkin bir-iki kısa bilgi notu:

  • Karbon elyaf kullanımının önemli fark yarattığı alanlardan biri de savunma ve havacılık sanayiidir.
  • DowAksa, havacılık ve savunma sanayine yönelik yurt içi ihtiyaçlarına odaklanan yüksek performanslı ürünler geliştirmektedir.

………………..

Ve bugünkü yazının son cümleleri…

Yalova’daki üretimin hedef kitlesi; milli silahlarımızı üreten yerli silah sanayimiz…

Ülkemizin dört bir tarafındaki tehdit ABD askeri unsurlarından…

Kritik an geldiğinde kullanacağımız hammaddenin en kritik görev tanımlamalarının başındaki iki isimden biri Amerikalı diğeri İngiliz…

  • Biri ABD ordusunun eski istihbarat subayı…
  • Diğeri İngiltere Savunma Bakanlığı’nın eski araştırma bilimcisi…

Yorum…

Yok…

Bugünkü köşemizin özelliği…

Yorumsuz…

Yorum…”

………………….

NOT: Üstteki yazı kaleme alındıktan kısa bir süre sonra, ABD’li Douglas Parks ve İngiliz David Service, DowAksa’nın İcra Kurulu’ndaki görevlerinden ayrıldılar. İcranın başına İtalyan Massimo Rebolini geldi. Diğer üç Türk isim (Tamer Bozacı, Onur Dinçer, Derya Kınık) görev tanımlamalarına uygun olarak halen iş başında.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.